Без допомоги громадськості медицина не стане кращою, – Федір Лапій

Без допомоги громадськості зміни на краще в українській медицині не відбудуться. Однак лікарям треба вчитися спілкуватися з пацієнтами зрозумілою мовою, в тому числі – пояснювати, що таке вакцинація. На цьому наголосив головний дитячий імунолог м.Києва Федір Лапій, виступаючи на зустрічі представників МОЗ України з громадським сектором, яка відбулася минулої суботи.

Федір Лапій на прикладах пояснив, як вакцинація допомагає уникнути не тільки наслідків небезпечних хвороб, але й економічних втрат:

«Один лікарняний випадок пневмонії в ЄС оцінюється в 20 тис. євро. Це послуги лікаря, витрати на антибіотики та інші препарати, витратні матеріали на рентгенодіагностику. За дитиною, яка хворіє, будуть доглядати батьки. Тобто, витрачаються гроші від того, що батьки не працюють. Після стаціонару дитина потребує реабілітації.

Один випадок кору для країн ЄС коштує 250-600 євро. Кір – «обов’язкова» хвороба, як, наприклад, вітрянка. Більшість з нас хворіло на вітрянку, а на кір – поодинокі випадки, тому що існує вакцинація проти кору. Одна доза вакцини проти кору коштує 50 євроцентів. Питання гепатиту В можна просто вирішити – вакцина коштує 50 центів». При цьому, Федір Лапій зазначив, що практично не зустрічає дітей з рекомендаціями хірургів обстежуватися на гепатит В або С після порожнинної операції з введенням препаратів крові. А наслідками інфікування є цироз печінки та рак.

Завдяки вакцинації сьогодні ми можемо попереджати пневмонію, менінгіти, які дають смертність дітей до 5 років, госпіталізацію, викликають проблему антибіотикорезистентності».

За словами Ф.Лапія, більшість лікарів спілкується специфічною мовою, словами, які пацієнтам ні про що не говорять (наприклад, менінгіт). Донести інформацію, щоб пацієнт зрозумів – це мистецтво, якому треба вчитися.

«Медичний персонал постійно зайнятий своєю роботою, а завдання громадськості прийти в лікарню та запитати «що у вас тут відбувається». В медичному середовищі багато людей, які мають альтернативні думки, вони обмежені певними фінансовими можливостями, світоглядними поняттями, корупційними складовими. Без допомоги громадськості нічого не відбудеться. Тому дякую Тимофію Бадікову. Я щасливий, що з’явилася його організація «Батьки за вакцинацію», – додав Федір Лапій.

Вам також буде цікаво: Пневмококова інфекція. Як захиститися від неї, розповів імунолог Федір Лапій

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь