При катастрофічному рівні вакцинації в Україні немає вакцин

Поточний запас вакцини ІПВ в кілька разів менше за потребу. В зв’язку з цим МОЗ просить Європейське регіональне бюро ВООЗ включити Україну до списку країн, пріоритетних на отримання ІПВ для забезпечення щорічної потреби на виконання планової імунізації проти поліомієліту. Про це йдеться у відповіді Міністерства охорони здоров’я, наданій ГО «Батьки за вакцинацію» на запит щодо проведення планових щеплень проти поліомієліту.

Окрім того, МОЗ просить регіони раціонально використовувати запаси вакцин та своєчасно проводити їх розподіл на регіональному рівні. Повний текст офіційної відповіді Міністерства на запит ГО “Батьки за вакцинацію” розміщений нижче.

Нагадаємо, на адресу нашої організації  регулярно надходять скарги батьків та медичних працівників на відсутність вакцини ІПВ, яка використовується для перших двох щеплень проти поліомієліту. В свою чергу, при відсутності двох щеплень ІПВ, діти не можуть отримати також і оральну поліовакцину ОПВ. Таким чином, значний прошарок дітей залишається беззахисним проти поліо. Ця ситуація є вкрай загрозливою, враховуючи, що в 2015 році в Україні був спалах поліомієліту, і наша країна досі входить в перелік 17 країн світу з високим ризиком повернення спалаху цієї хвороби. При цьому, за наявними у нашої організації даними, охоплення 1-ю та 2-ю дозою ІПВ серед дітей складає 22-26% (станом на кінець липня). Це катастрофічно низькі показники. Тому ГО «Батьки за вакцинацію» звернулася до МОЗ із закликом вжити заходів для захисту українських дітей від поліомієліту.

Зауважимо, що критична ситуація з ІПВ-вакциною в України загрожує не лише негативними епідеміологічними та соціальними наслідками, але й економічними збитками для нашої держави. Адже десятки тисяч доз вакцини ОПВ (закупленої за державні кошти!), підуть в утиль через спливання терміну придатності.

Складність з поставками вакцини ІПВ в Україну частково пов’язана з проблемами з цією вакциною на глобальному ринку, але відсутність адекватного планування всередині України загострює  цю ситуацію.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь