Вакцини від грипу 2017: лобіюємо інтереси батьків та дітей

Фото-Флешмоби та коментарі у Facebook свідчать, що в Україні активно розпочалася вакцинація від грипу. На жаль, доз єдиної на сьогодні доступної вакцини Джісі Флю настільки мало (30 тис. на всю Україну), що зовсім скоро їх не вистачить на всіх бажаючих. Беззахисними перед грипом залишаться особи з групи ризику – діти, люди похилого віку, хронічно хворі, медики, вагітні жінки, військові.

Тому люди чекають вакцини від грипу. Як показало онлайн-опитування, проведене нашою організацією, найбільш очікуваними є Ваксігрип (виробництво Франція), Інфлувак (виробництво Нідерланди) та Джісі Флю (Корея). Не набрала голосів Інфлюенза Ваксін (виробництво Китай), вірогідно, через відсутність досвіду використання в Україні.

ГО «Батьки за вакцинацію» є лобістами інтересів  батьків, дітей, пацієнтів та волонтерів, яких ми об’єднуємо. Тому наша задача – зробити все, щоб доступними стали всі вакцини, що пройшли перереєстрацію в Україні. Будь-які звинувачення нашої організації в лобізмі одного з виробників – профанація.

За попередніми даними Держлікслужби, вакцини Джісі Флю в Україну цього сезону більше не надходитимуть. Не зрозуміла ситуація з нідерландською вакциною Інфлювак. За наявною у нас інформацією, компанія Абботт придбала компанію виробника Інфлувак через інший препарат. Можна припустити, що тепер Абботт нецікаво займатися вакцинами, або вони стикнулися з бюрократичними перепонами, яким не стали протидіяти. В свою чергу, наша організація звернулася до всіх постачальників вакцин, перереєстрованих в України, з проханням надати інформацію про те, коли та в якій кількості плануються поставки вакцин.

Щодо Інфлюенза Ваксін та Ваксігрип, то за інформацією, наданою нам Головою Держлікслужби Наталією Гудзь, зараз по дві серії цих вакцин знаходяться в лабораторії контролю імунобіологічних препаратів ДЕЦ. Висновок по ним очікується, відповідно 20 та 25 жовтня.

«Якщо висновок ДЕЦ буде позитивним, територіальна служба в той же день готова видати висновок контролю якості», – запевнила Голова Держлікслужби на зустрічі з представниками ГО «Батьки за вакцинацію», що відбулася під час мітингу під стінами цього відомства .

Відповідь ДЕЦ на наш запит підтверджує цю інформацію. Вказані орієнтовні дати завершення лабораторного контролю якості: 20 жовтня по китайській вакцині та 24 жовтня по французькій.
Тож, є шанс, що вакцини від грипу з’являться в Україні вже до кінця жовтня.

Грип є надзвичайно заразним та підступним захворюванням, від ускладнень якого вмирають сотні тисяч людей в світі. Щеплення, зроблене в жовтні чи в листопаді (до початку підйому захворюваності) вважається найбільш ефективним. Разом з тим, нагадуємо, що згідно з рекомендаціями ВООЗ, щеплення проти грипу можна зробити у будь-який період епідсезону, з урахуванням можливості виникнення кількох підйомів зростання захворюваності на грип.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важкий грип вражає трахею і починається з температури від 39 градусів, – провідний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська

В минулому році вакцина від грипу стала доступною для пацієнтів в кінці листопада. В результаті багато людей робили щеплення вже в розпал захворюваності на грип. Тоді ГО «Батьки за вакцинацію» також боролася за право українців вакцинуватися від грипу. Ми готові продовжувати цю боротьбу, доки дистриб’ютори вакцин  та контролюючі органи в Україні не будуть працювати злагоджено.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь