Київ зустрів Всесвітній день боротьби з поліо ранковою руханкою

Щорічно 24 жовтня за ініціативи міжнародної благодійної організації Ротарі Інтернешнл відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (англ. World Polio Day).За останні майже 30 років зусиллями Ротарі Інтернешнл та її партнерів з Глобальної ініціативи по ліквідації поліомієліту захворюваність на цю хворобу вдалося скоротити на 99%.

Поліомієліт вже скоро може стати другою інфекційною хворобою, яку (слідом за натуральною віспою), людству вдасться перемогти за допомогою щеплень. Для того, щоб ще сталося, вкрай необхідно продовжувати рутинну вакцинацію від поліо по всьому світу.

Щоб підвищити обізнаність населення щодо хвороби поліомієліт, її наслідків та профілактику, щороку 24 жовтня у світі проводяться різноманітні тематичні заходи під егідою Ротарі клубів. Вже традиційно до них долучається Україна.  Цього року ініціатором відзначення Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом в Києві виступила ГО «Батьки за вакцинацію» за підтримки Ротарі в Україні (Національний комітет Поліо Плюс).

24 жовтня на Троїцькій площі біля НСК «Олімпійський» відбувся флешмоб «Ранкова руханка», в якому взяли участь студенти Національного Університету фізичного виховання і спорту України – провідного вищого навчального закладу у сфері фізичного виховання і спорту, серед вихованців якого багато відомих усім олімпійських чемпіонів.

Тренерами заходу стали Анна Розвадовська та Артем Тихоненко.

Анна Розвадовська – магістр хореографії КНУКіМ, студентка магістратури факультету «Здоров’я, фітнесу та рекреації» Національного університету фізичного виховання і спорту України, ліцензований інструктор, персональний тренер, презентер міжнародних та українських фестивалів та конвенцій, лектор освітнього центру.

Артем Тихоненко – Персональний тренер, фіналіст Кубку Чернігівської обл. з Бодібілдінгу.

Анна Розвадовська та Артем Тихоненко – засновники та тренери фітнес-проекту Art_Training.

Масова ранкова руханка – це чудовий спосіб об’єднати дорослих та дітей навколо теми захисту здоров’я та звернути увагу на те, що попередження поліомієліту за допомогою щеплень дає можливість людині бути фізично активною та займатися спортом.

Адже одним з наслідків цієї хвороби є параліч, який на все життя позбавляє хворих можливості нормально пересуватися або навіть забирає життя. В свою чергу, вакцинація є дієвим засобом профілактики поліомієліту для збереження здоров’я нації та можливості жити активним життям.

Україна входить в число 17 країн світу, в яких зберігається ризик повернення вірусу поліомієліту. Така інформація міститься на офіційному сайті Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту з посиланням на дані останнього звіту ВООЗ. Ці країни залишаються під загрозою повернення поліомієліту через низькій рівень вакцинації та недоліки в епіднагляді. Для того, щоб гарантувати, що кожна країна залишається вільною від поліомієліту, необхідно дійти з поліовакциною до кожної дитини та зміцнити епіднагляд за інфекційними хворобами. Нагадаємо, в 2015-2016 рр. в Україні тривала боротьба зі спалахом поліомієліту. Завдяки тритуровій кампанії імунізації, яка охопила дітей віком від 2 місяців до 10 років, циркуляцію поліовірусу було припинено. Але, за офіційними даними станом на вересень 2016 р., рівень охоплення щепленнями від поліомієліту серед дітей віком до 1 року складав лише близько 40% (замість 95%, рекомендованих ВООЗ). А станом на початок серпня 2017 року цей відсоток знизився до 29%. Цього недостатньо, аби уникнути ризиків хвороби.

Поліомієліт не боїться кордонів: будь-яка невакцинована дитина є в зоні ризику. Найкращий захист — це викорінення вірусу поліо у всьому світі. Тільки в такому випадку всі діти будуть в безпеці. Викорінивши поліомієліт, ми принесемо користь дітям всього світу і жодній дитині не доведеться більше відчувати біль паралічу, викликаного поліомієлітом.

 

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь