Спалах кору в Україні: кому потрібно щеплення

В 2017 році в Україні відбувається спалах кору. Лише за перші 8 місяців року зафіксовано 1627 випадків у переважній більшості регіонів Україні, і кількість хворих продовжує зростати.

Спалахи кору повторюються кожні 5-6 років в країнах, де низьке охоплення профілактичними щепленнями.

До таких країн відноситься й Україна. Якщо більшість європейців мають всі щеплення КПК за календарем, і в 42 з 53 країн Європи поширення кору зупинилось, то в Україні за минулий рік менше половини дітей щеплено за календарем щеплень.

Реагуючи на спалах, Міністерство охорони здоров’я 11 вересня 2017 року затвердило план та інструкцію щодо додаткових заходів з імунізації населення проти кору. Згідно до нього, додатковим заходам імунізації підлягають діти від 12 місяців до 9 років.

  • Вакцинація від кору потрібна:
  • Дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте із плановим щепленням КПК
  • Дитина старша 1 року не має жодного щеплення: негайно надолужте його, звернувшись до медичного закладу
  • Дитині 6 років: не зволікайте з плановою ревакцинацією КПК
  • Дитина 6 років або старша не має жодного щеплення КПК: потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше місяця
  • Ви не пам’ятаєте, чи була дитина щеплена КПК, і не можете це перевірити: у цьому випадку дитину також треба вакцинувати

Також вакцинація від кору потрібна підліткам та дорослим, які не хворіли на кір і не були щеплені. Ризик захворіти після контакту з хворим на кір у неімунізованої людини складає 90%. При цьому у дорослих кір має набагато тяжчий перебіг.

Для захисту від кору потрібно 2 дози вакцини. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи). Вакцина КПК (Пріорікс, Бельгія) доступна в усіх регіонах України, – повідомляють в МОЗ.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь