Спалах кору в Україні. Як захиститися?

В Україні триває спалах кору. Станом на початок вересня 2017 року повідомлялося про 1627 випадків кору. Найбільше хворих в Івано-Франківській (747 випадків), Одеській (589 випадків) та Тернопільській (70 випадків) областях. Випадки хвороби фіксуються в переваженій більшості регіонів України та захворюваність на кір продовжує зростати.

Наприклад, в Запоріжжі за останній тиждень зафіксовано 5 нових випадків захворювання на кір, а у першій половині жовтня повідомлялося про 14 випадків. Станом на 30 жовтня 3 випадки кору виявили і у Волинській області, хоча на початок вересня повідомлень про хворих у цьому році не було. Протягом двох останніх тижнів на кір захворіли 4 мешканці Слов’янська Донецької області.

У цьому році від кору вже померло 2 дітей в Одеській області. Кір відноситься до дуже заразних захворювань, може призвести до пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту та інших ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Спалахи кору відбуваються кожні 5-6 років, головною їх причиною є низьке охоплення щепленнями. Так, в Україні в минулому році менше половини дітей були щеплені проти кори згідно з календарем профілактичних щеплень. Лише 61% дітей до 6 років захищені від кору двома дозами вакцини КПК, і лише 64,3% дітей у віці до року отримали своє перше щеплення (дані станом на кінець серпня 2017 року).

Усі діти та дорослі, які не мають щеплень, або не хворіли кором раніше – під загрозою.
11 вересня Міністерство охорони здоров’я затвердило план та інструкцію щодо додаткових заходів з імунізації населення проти кору. Згідно до нього, додатковим заходам імунізації підлягають діти від 12 місяців до 9 років.

Якщо ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не можете це перевірити, то в цьому випадку дитину також треба вакцинувати від кору.

Підлітки та дорослі, що не хворіли на кір та не отримували щеплень від кору, також мають вакцинуватися.

2 дози вакцини захищають від кору. Вакцина КПК (від кору, паротиту та краснухи) доступна в усіх регіонах України.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь