МОЗ України закликає вчасно підготуватися до піку захворюваності на грип

Відповідно до інформації Центру грипу, станом на 19 листопада 2017 від початку жовтня зафіксовано 167 566 хворих на “грип та ГРВІ”, що типово для цієї пори року. Найвищий показник захворюваності зареєстровано в Київській  області, найнижчий – у Тернопільській. В жодній із областей України не спостерігається епідемічного підйому захворюваності.

Оскільки сезон захворюваності на грип та інші респіраторні вірусні інфекції вже розпочався, МОЗ України рекомендує організовувати тимчасові пункти щеплення проти грипу в дитячих дошкільних закладах, школах, організаціях, установах та закладах. Це допоможе попередити зростання рівня захворюваності та полегшити доступ населення до вакцинації проти грипу.

Щеплення від грипу на даний момент робити не лише не пізно, але й життєво необхідно, адже пік захворюваності ще попереду, тому треба пройти вакцинацію, щоб набути імунітет від грипу до його початку. На думку експертів, підвищення рівнів захворюваності очікується в січні 2018 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація від грипу може попередити серцевий напад та інсульт

Особливо важливою є вакцинація проти грипу для людей із груп ризику:

– дітей;

– вагітних та породілль;

– осіб, старших 65 років;

– осіб з ослабленим імунітетом, онкологічними, хронічними та неврологічними (хвороби головного та спинного мозку, церебральний параліч, епілепсія, інсульт, розумова відсталість) захворюваннями, ожирінням.

Також існують професійні групи ризику:

– медичні працівники;

– вчителі й вихователі;

– продавці;

– водії громадського транспорту;

– усі, хто працює в багатолюдних місцях.

Вакцина проти грипу належить до рекомендованих вакцин та не закуповується за державний кошт. Її можуть закупати установи, організації, заклади.

Вакцину потрібно зберігати з дотриманням вимог «холодового ланцюга» (в холодильнику за температури (+2 – +8 °С). Пацієнт може сам купити вакцини проти грипу в аптеці за рецептом лікаря та доставити її до пункту щеплень з дотриманням «холодового ланцюга».

Важливо також пам’ятати, що діти до 9 років, які щеплюються від грипу вперше, мають отримати дві дози вакцини з інтервалом не менше 1 місяця.

Джерело

Вам також буде цікаво: