Вакцинація дітей від пневмококу знижує захворюваність на пневмококові інфекції серед нещеплених дорослих

Використання для вакцинації дітей PCV13 (13-валентної пневмококової кон’югованої  вакцини) різко знижує захворюваність на інвазивні пневмококові інфекції не лише серед дітей, але й серед нещеплених дорослих.

“Ми вивчали розповсюдженість тих штамів пневмококу, що включені до PCV13, та виявили, що вакцинація знижує її на 93%”, – стверджує Lindsay Kim, MD, співробітник Центру контролю та профілактики захворювань (CDC).

Масове введення PCV13 почалося в США в сезоні 2009/10 рр. та охоплювало нові штами пневмококу, які не входили до вакцини PCV7 (1, 3, 5, 7F, 19А). Вакцину PCV13 було рекомендовано для дітей від 2 до 5 років для захисту їх від пневмококової інфекції, проте отримані в ході дослідження дані данные показують, що захворюваність знизилась також серед дорослих.

“Це відбувається тому, що вакцина знижує передачу пневмококу між людьми. Коли ми імунізуємо дітей, вони не тільки менше хворіють самі, але й менше заражають інших дітей та дорослих”, – стверджує доктор Кім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можливий підйом захворюваності на кашлюк

Результати цього дослідження було представлено на конференції IDWeek 2014.

Група вчених під оцінювала кількість випадків пневмококових хвороб, попереджених за допомогою PCV13, шляхом порівняння кількості спостережуваних випадків пневмококу у щеплених дітей з кількістю очікуваних випадків хвороби без вакцинації PCV13.

Інформацію про захворюваність на пневмокок вчені отримували в Department of Health and Human Services Active Bacterial Core Surveillance та підтверджували бактеріологічними посівами.

Кількість випадків інвазивних пневмококових інфекцій, викликаних тими штамами пневмококу, які нещодавно були включені до складу вакцини, різко знизилася під час першого ж сезону вакцинації PCV13 (сезон 2010/11рр.) та продовжує скорочуватися у всіх вікових групах (а не тільки серед щеплених дітей).

За підрахунками вчених, майже 400 тисяч випадків інвазивних пневмококових інфекцій було попереджено з моменту введення PCV7 и PCV13. Тільки за три останні роки з моменту введення PCV13 біля 30 000 випадків пневмококових інфекцій попереджено серед дорослих, що ніколи не отримували вакцину проти пневмококу.

Результати цього дослідження узгоджуються з іншими дослідженнями на цю тему та переконливо доводять користь вакцинопрофілактики пневмококової інфекції.

Джерело

Вам також буде цікаво: