Руйнівники міфів про вакцинацію. Чи правда, що вакцинуватися від грипу вже пізно?

Як захистися від грипу? Це питання турбує багатьох, адже попереду новорічні та рідвяні свята, тісне спілкування багатьох людей та масові заходи – в таких умовах можливе швидке розповсюдження віруса.

Мабуть, кожен чув про те, що робити щеплення від грипу потрібно лише до початку сезону захворюваності, а вакцинація, з певних причин проведена пізніше, не лише неефективна, а й шкідлива. Але чи вірним є  це твердження? Чи, можливо, це лише черговий міф? На це запитання відповідає експерт: головний позаштатний імунолог Департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації (ДОЗ ООДА), завідуюча  центром клінічної імунології КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», національний тренер  ЮНІСЕФ з питань iмунiзацii, активний учасник інформаційної кампанії «Вакцинуємось свідомо» ДОЗ ООДА Людмила Самойленко.

 

«Коли вакцина вводиться в період зростання захворюваності,  використовується принцип екстреної профілактики. Вакцина вводиться внутрішньом’язово,  тому іммунна система “бачить” її практично через 20- 30 хвилин. І одразу починають працювати неспецифічні фактори захисту – це ті ланки імунної системи, що першими включаються в захист.

На 7 день після вакцинації починається вироблення антитіл; на 10 день їх кількість складає близько 50% , на кінець третього тижня антитіла практично повністю вироблені і це означає, що пацієнт захищений.

Інкубаційний період грипу (час розмноження вірусу в організмі до початку хвороби)  продовжується до 4-х днів.

В ситуації  з вакциною імунна система ніби біжить «наввипередки» з вірусом. Якщо ми вакциновані, то імунна система буде готова до зустрічі з ним. 

Таким чином вакцинація ефективна навіть у випадку, коли щеплення зробили в інкубаційному періоді захворювання – в цьому випадку перебіг захворювання буде легшим».

Таким чином, міф, що вакцинуватися від грипу можна лише до початку зростання захворюваності, зруйновано.

Реальність полягає в тому, що вакцинуватися від грипу можна протягом всього сезону захворюваності і навіть в інкубаційному періоді хвороби. Особливо актуальним це є для груп ризику: дітей до трьох років, літніх людей, пацієнтів з хронічними захворюваннями та вагітних. Тому якщо з певних причин Ви ще не встигли зробити щеплення від грипу, зробіть його зараз.

Веселих Вам свят без хвороб!

 

Фото надане Людмилою Самойленко

Вам також буде цікаво: