«Грип. Прості речі рятують життя» – прес-конференція за участю представника ГО “Батьки за вакцинацію”

В Одесі пройшла прес-конференція на тему: «Грип. Прості речі рятують життя», організована Департаментом охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації (ДОЗ ООДА). У ній взяли участь головний спеціаліст ДОЗ ООДА Ірина Брашко; головний лікар КУ «Овідіопольський ЦПМСД» Олексій Сливка; представник ГО «Батьки за вакцинацію» Марія Калмикова; головний позаштатний спеціаліст з медичної стандартизації ДОЗ ООДА, доцент кафедри дитячої хірургії ОНМедУ, лікар-хірург Дмитро Самофалов; головний позаштатний імунолог ДОЗ ООДА, завідувачка центром клінічної імунології КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», національний тренер ЮНІСЕФ з питань імунізації Людмила Самойленко; головний лікар І підстанції швидкої медичної допомоги Руслана Вороніна та лікар-патологоанатом патологоанатомічного бюро Тетяна Савенко.

 

Як зазначили медики, досить тепла погода в Одеській області дещо затримала розвиток епідемічної ситуації щодо грипу, проте загроза залишається. Попереду новорічні та різдвяні свята, і швидке поширення вірусу досить вірогідне. Імунолог Людмила Самойленко наголосила, що вакцинуватися від грипу наразі не лише не пізно, але й необхідно, адже навіть у випадку,коли щеплення зроблене вже після зустрічі людини з «диким» вірусом, перебіг захворювання буде значно легшим. А головний лікар КУ «Овідіопольський ЦПМСД» Олексій Сливка нагадав про те, що отримати імунітет проти певної хвороби можна лише двома шляхами: перехворівши чи зробивши щеплення. В усьому світі обов’язково вакцинують від грипу представників груп ризику: дітей у віці до трьох років, людей похилого віку та тих, хто має хронічні захворювання, вагітних жінок.Також лікарі пояснили, як відрізнити грип від ГРВІ та у яких випадках потрібно терміново піти до лікаря чи викликати швидку. Грип починається раптовим підвищенням температури до 39 градусів і більше. Виникають симптоми інтоксикації та головний біль, який не можна терпіти без ліків. Біль також супроводжує рух очних яблук. У людини слабкість, зниження артеріального тиску, сильне потовиділення, можливе порушення свідомості. При таких симптомах необхідно обов’язково залишитися вдома, викликати сімейного лікаря, а при тяжкому стані – «швидку допомогу». Ні в якому разі не можна йти на роботу, адже в такому випадку виникає загроза ускладнень для хворого та зараження інших людей. За повідомленням лікаря-патологоанатома Тетяни Савенко, в 2016-2017 в області не зафіксовано летальних випадків грипу. А ось в 2015 році таких випадків було 10 – тоді від грипу померло 7 чоловіків і 3 жінки. Вони не були вакциновані, знехтували небезпекою та пішли на роботу, не звернувшись вчасно за медичною допомогою. 6 з них госпіталізували лише за три доби після початку хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Все, що вихотіли дізнатись про грип, але боялись запитати

Модератор заходу, головний позаштатний спеціаліст з медичної стандартизації ДОЗ ООДА Дмитро Самофалов звернув особливу увагу на чек-листи стосовно грипу, розроблені ДОЗ ООДА, які буде надіслано до лікувальних закладів. У чек-листі коротко і зрозуміло викладено всю важливу інформацію: симптоми, ризики, ознаки ускладнення, необхідні дії як для пересічних громадян, так і для медичних працівників. Все це має поєднати проблему в єдине ціле, вказуючи найбільш ефективний шлях для її рішення.

 

Представниця ГО «Батьки за вакцинацію» Марія Калмикова наголосила на важливості використання достовірних джерел інформації щодо вакцинації, адже саме через «міфи», що гуляють Інтернетом, батьки бояться вакцинації, і їхні діти залишаються незахищеними від небезпечних хвороб – в тому числі від грипу.

Нагадуємо,що вакцини від грипу наявні в аптеках, де їх можна придбати та вакцинуватися у кабінеті щеплень своєї поліклініки. Також можна записатися на щеплення до приватного медичного центру, де вакцини є в наявності. Дітям до 9 років, які вакцинуються від грипу вперше, потрібно ввести 2 дози вакцини з інтервалом не менше 1 місяця.

Хай всі діти й дорослі зустрінуть новорічні свята здоровими!

 

Фото КУ «Одеський обласний Центр здоров’я»

Вам також буде цікаво: