Подальший рівень захворюваності на кір безпосередньо залежить від рівня вакцинації – лікар-інфекціоніст Наталя Жураковська

2017 рік нагадав нам про важливість профілактичних щеплень – через зниження охоплення щепленнями українці зіткнулися зі спалахом кору, який забрав вже 5 життів. Усі загиблі мешкали в Одесі. Саме завдяки дописам у мережі Фейсбук одеського лікаря-інфекціоніста, кандидата медичних наук Наталі Жураковської багато українців усвідомило всю небезпеку ситуації і серйозно замислилося про необхідність профілактичного щеплення від кору. Але наскільки безпечною є вакцинація від кору? Що вірогідніше – захворіти на кір чи зіткнутися з негативними наслідками вакцинації? На ці та інші запитання Наталя Жураковська відповіла нашому кореспонденту.

Багатьох батьків, які раніше не прищеплювали детей, дуже занепокоїла інформація про смерті від кору в Одесі. Але їх лякають можливі наслідки вакцинації. Наскільки безпечною є наявна в Україні вакцина від кору? І що більш вірогідно в теперішній ситуації: захворіти на  кір чи зіткнутися з неприємними наслідками вакцинації від нього?

На сьогоднішній день медицину можна віднести до точних наук.  На щастя, відходить у минуле практика використання лікувальних маніпуляцій, що ґрунтуються на особистій точці зору чи досвіді окремого лікаря. Будь-які рекомендації мають бути абсолютно точно аргументовані та підтверждені дослідженнями.   З іншого боку, медицина – це завжди компроміс між можливою користю та ризиком того чи іншого медичного втручання. Відносно сьогоднішньої ситуації не виникає жодного сумніву в тому, що користь від вакцинації багаторазово перевищує її ризики. Щоб проілюструвати це тверждення, наведу декілька цифр. На початку 20 століття за відсутністю вакцинації 8 з 10 дітей не доживало до 2 років. За оцінками ВООЗ, в 1980 році до широкого розповсюдження вакцинації у всьому світі від кору гинуло близко 2,6 мильйонів людей! З 2000 по 2015 рік смертність від кору знизилася на 79 %. Цього вдалося досягти тільки завдяки широкомасштабному впровадженню вакцинації! Що стосується вакцини від кору, яка сьогодні доступна в Украині, то численні дослідження показали її безпеку та високу ефективність. Побічні ефекти настільки незначні (повну інформацію про них можна прочитати в інструкції до вакцини), що порівнювати їх з вірогідністю ускладнень чи смерті від кору просто недоцільно! Хочу процитувати свого колегу – головного імунолога Києва, доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імени П.Л. Шупика – Федора Лапія: «Коли мы сідаємо за кермо, то пристібаємо пасок безпеки, щоб зберегти життя у випадку небезпеки. Іноді стається так, що під час аварії пасок ламає нам ключицю, але зберігає ЖИТТЯ!» А ЖИТТЯ – найцінніше, що у нас є! Хіба можна порівнювати можливість незначного підвищення температури чи набряк в місці введення вакцини з ризиком смерті?

 

Чи існують протипокази до вакцинації від кору й які?

Реальних противопоказів для вакцинації дуже небагато: це вагітність, будь-яке гостре захворювання чи загострення хронічного, важкий імунодефіцит, алергія на деякі компоненти вакцини.

Як захистити від небезпеки інфікування дітей до 1 року, які ще не можуть бути щеплені?

Згідно українського календаря вакцинації перше щеплення від кору роблять у віці 12 місяців.  Якщо мама дитини хворіла на кір чи була щеплена від кору, то дитина вважається захищеною від цієї інфекції до 9-12 місяців, тому що мама під час вагітності та грудного вигодовування передала дитині захисні антитіла. Якщо ж мама не хворіла на кір і не була щеплена, потрібно максимально обмежити контакт цієї дитини з іншими людьми та забезпечити «захисне оточення». Це означає, що всі, хто контактує з дитиною, мають бути щеплені від кору. Якщо сталося так, що дитина віком до 12 місяців все ж таки проконтактувала з хворою людиною, потрібно якнайшвидше проконсультуватися з педіатром, щоб вирішити питання про введення імуноглобуліну.

 

Як захиститися дорослим? На Вашу думку, чи потрібне їм щеплення від кору? Кому необхідно його зробити в першу чергу?

Якщо у дорослої людини є достовірна інформація про  те, що вона вже хворіла на кір чи отримала повний курс вакцинації (2 щеплення), то ій ніщо не загрожує. Особам, що не мають такої інформації, може бути рекомендована вакцинація в будь-якому віці. Це не суперечить інструкції до вакцини. До категорії найвищого ризику серед дорослих відносяться лікарі та вчителі, оскільки вони частіше за всіх інших контактують з хворими дітьми та дорослими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед дорослих зараз є чимало людей, які не мають імунітету проти кору – головний імунолог Києва Федір Лапій

Чи очікувати нам подальшого підвищення захворюваності? Якщо так, чи можна цьому запобігти і як?

Подальший рівень захворюваності безпосередньо залежить від рівня вакцинації. Якщо найближчим часом рівень вакцинації досягне оптимальних цифр (95 %), спалах  можна буде обмежити та запобігти подальшому розповсюдженню хвороби.

Фото надала Наталя Жураковська.

Вам також буде цікаво: