Вакцин для ревакцинації дорослих від дифтерії та правця достатньо – МОЗ

23 січня в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг ««Оперативна інформація щодо захворюваності на кір в Україні». Спікерами виступили Володимир Курпіта, переможець відкритого конкурсу на посаду генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», та Федір Лапій, експерт Міністерства охорони здоров’я України за напрямками «Інфекційні хвороби, дитячі інфекційні хвороби. Паразитологія», член правління ГО «Батьки за вакцинацію.

Закарпаття отримає додаткові дози вакцини від кору (КПК) найближчим часом. Про це повідомив Володимир Курпіта.  «МОЗ оперативно реагує на запити регіонів. Зокрема, до Закарпатської області буде передано до 10 тисяч вакцин з інших областей найближчим часом. Хочемо наголосити, що передача вакцин є доброю волею регіонів, і щиро дякуємо областям, які діляться зі своїми сусідами», – повідомив Володимир Курпіта. Він додав, що у МОЗ переглянуть планування розподілу вакцин на наступний період. «Наразі відбувається службове розслідування у МОЗ щодо ситуації із нестачею вакцин в окремих областях, про що ми повідомимо додатково», – додав він.

Станом на 22 січня, з початку року в Україні зареєстрували 2084 випадки захворювання на кір (709 – дорослі, 1375 – діти); за січень госпіталізували 1398 осіб, у тому числі 857 дітей. Протягом перших двох тижнів січня фіксували трохи більше 600 випадків на тиждень, протягом третього тижня – 804 випадки. Найвищий рівень захворюваності – в Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській та Одеській областях. Жодного випадку не зафіксували у Чернігівській і Сумській областях.

«На жаль, з моменту попереднього брифінгу, МОЗ отримало підтвердження про ще два випадки смерті від кору – одного дорослого і однієї дитини в Одеській області. Міністерство охорони здоров’я висловлює співчуття родичам і близьким померлих. Всього за три тижні 2018 року зареєстровано три летальні випадки, двоє – серед дітей, і один – дорослий, усі – в Одеській області», – повідомив Володимир Курпіта.

За уточненою інформацією щодо планової вакцинації у 2017 році, вакциною КПК вакцинувалися 93,4% дітей віком 1 рік та 97% 6-річних. «Рівень вакцинації серед дітей інших вікових груп у минулі періоди був нижчим, і саме цей низький рівень вакцинації у дітей інших вікових груп став основною причиною спалаху кору в Україні», – наголосив Володимир Курпіта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна забезпечена якісними вакцинами від кору – Уляна Супрун

Федір Лапій закликав громадян завчасно подбати про планову вакцинацію від дифтерії, щоб уникнути ситуації, яка вже склалася з кором. На сьогодні рівень охоплення вакцинацією недостатній – 45,7% серед дітей і 38,7% серед дорослих (вакцина АДПМ). За минулий рік не зафіксували жодного випадку захворювання на дифтерію, у 2016 році – 4 випадки. Федір Лапій зауважив, що дифтерія, у разі спалаху, буде більш загрозливою: у разі інфікування кором, у пацієнта завжди чітко виражена клінічна картина, тоді як людина, інфікована дифтерією, може не хворіти і не мати жодних симптомів, але при цьому переносити збудника. Також варто не забувати про повторне щеплення від правця.

«Вперше за останні роки ми маємо можливість забезпечити імунітет кожному дорослому, а кожен дорослий має пройти ревакцинацію кожні 10 років. […] Останнім часом випадки правця почастішали, і ми неодноразово про це говорили. Так, Україна має протиправцеву сироватку і протидифтерійну сироватку у достатній кількості – є чим лікувати. Але краще попередити хворобу, ніж лікувати», – підкреслив Федір Лапій.

Володимир Курпіта повідомив, що зараз в Україні – 6,1 мільйона доз вакцини АДПМ, 700 тисяч доз вакцини АДП та 2,7  мільйона доз вакцини АКДП. «Окрім того, зважаючи на ризик спалаху дифтерії, для лікування дифтерії наразі в Україні є 900 доз протидифтерійної сироватки, надані як гуманітарна допомога наприкінці 2017 року. Препарати мають відповідний сертифікат якості. […] На 2018 рік МОЗ заклало у бюджет 40,2 мільйони гривень для закупівлі сироваток та імуноглобулінів для лікування цих захворювань», – зазначив він.

Джерело

Вам також буде цікаво: