Як поводитись після вакцинації – техніка безпеки

Одне з найбільш «міфологізованих» в Україні питань, пов’язаних з вакцинацією – це поведінка у післявакцинальний період. Після певних щеплень (наприклад, АКДП) в місці уколу у дітей може тимчасово сформуватись ущільнення (інфільтрат), з’явитися набряк та (чи) почервоніння; також може спостерігатися підвищення температури. В даній публікації даємо відповіді на найпоширеніші питання з цієї теми та формулюємо правила «техніки безпеки» після щеплення. Дякуємо за допомогу у підготовці матеріалу лікарям-педіатрам Катерині Хайдакіній, Євгенії Правдюк, Ярині Грицак, а також лікарю-імунологу Людмилі Самойленко та лікарю-інфекціоністу Анні Кухарук.

ЧОМУ ВИНИКАЮТЬ ПОСТВАКЦИНАЛЬНІ РЕАКЦІЇ? Як відомо, на певні щеплення можливі побічні реакції. Температура, набряк, ущільнення та (чи) почервоніння у місці ін’єкції – це варіант допустимої реакції на щеплення. Така реакція пов’язана з механізмом дії певних вакцин. Оскільки кількість антигенів, що вводиться, в сучасних вакцинах дуже мала, є вірогідність того, що організм їх «не помітить» і імунітет проти захворювання не виробиться. Щоб уникнути цього, в вакцину спеціально додають речовини-ад’юванти: вони підсилюють місцеву реакцію, щоб більше клітин крові підійшло до місця вакцинації та «познайомилося» з вакциною. Таким чином формується більш оптимальна імунна відповідь організму на введені антигени.

ЧИ Є ТАКІ РЕАКЦІЇ НА ЩЕПЛЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНИМИ? Подібні реакції є варіантом допустимої реакції на щеплення. Вони не несуть небезпеки для здоров’я дитини і проходять самостійно за умови дотримання правил, які ми сформулюємо нижче.

ЧИ ПОТРЕБУЮТЬ ДАНІ РЕАКЦІЇ ЛІКУВАННЯ АНТИГІСТАМІННИМИ (ПРОТИВОАЛЕРГІЧНИМИ) ПРЕПАРАТАМИ? «Антигістамінні препарати є ліками проти алергії. Вважаючи на те, що звичайні післявакцинальні реакції не є алергічними, – сенсу в профілактичному прийомі антигістамінних ліків немає. Крім того, розвиток анафілактичних реакцій ці препарати також не попереджують. Таким чином ви даєте дитині зайві ліки, користі від яких немає, а побічні дії є», – коментує головний лікар дитячих клінік медичної мережі «Добробут» Олексій Риков. Таким чином, використання антигістамінних після щеплення не рекомендовано.

ЧИ Є НЕОБХІДНІСТЬ У ПРОФІЛАКТИЧНОМУ ПРИЙОМУ ЖАРОЗНИЖУЮЧИХ ПРЕПАРАТІВ ПІСЛЯ ЩЕПЛЕННЯ? Використання будь-яких медикаментів без показань не рекомендується через можливість побічних реакцій. Профілактичне використання парацетамолу/ібупрофену може викликати алергічну реакцію, що буде розцінено як алергія на вакцину. Тому рекомендовано давати жарознижувальне (знеболювальне) – парацетамол чи ібупрофен – лише у випадку необхідності. Приймаючи рішення, орієнтуйтеся на стан дитини – якщо вона нормально переносить підвищену температуру, від використання медикаментів можна утриматись. З іншого боку, зайвий «героїзм» також не потрібен: якщо дитина відчуває сильний дискомфорт, біль чи погано переносить підвищення температури, можна використовувати парацетамол/ібупрофен, не чекаючи підвищення температури до 38,5 і вище. Розраховуючи дозу ліків, орієнтуйтеся в першу чергу не на вік дитини, а на її вагу. Дозування парацетамолу – 10-15 мг/кг ваги дитини кожні 4 години, ібупрофену – 10 мг/кг кожні 6 годин. Не слід знижувати температуру ін’єкціями анальгіну з димедролом. Ні в якому разі не можна використовувати для зниження температури аспірин (ацетилсаліцилову кислоту)!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація. Запитання та відповіді.

ЧИ ПОТРІБНО ЧИМОСЬ МАСТИТИ МІСЦЕ ІН’ЄКЦІЇ, РОБИТИ КОМПРЕСИ ТА ПРОВОДИТИ ІНШІ МАНІПУЛЯЦІЇ З МІСЦЕМ ІН’ЄКЦІЇ? Жодних маніпуляцій з місцем ін’єкції проводити не можна – лише знеболювати парацетамолом/ібупрофеном за необхідністю. Ні в якому разі не можна нічим мастити місце уколу (наприклад, розрекламованими гомеопатичними засобами, що коштують дорого і при цьому не мають доказової ефективності, чи популярними засобами радянських часів на кшталт мазі Вишневського, що взагалі не використовуються в розвинених країнах, мають подразнюючий ефект, тому лише збільшують запалення і можуть призвести до абсцесу), робити компреси (можуть збільшити наявний набряк),  наносити «йодні сітки» (не використовуються в цивілізованому світі, можуть призвести до подразнення і опіку шкіри), прикладати мед, алое, капусту тощо. Всі перераховані маніпуляції можуть призвести до перегріву, ще більшого притоку крові до місця ін’єкції і, відповідно, ще більшого почервоніння, ущільнення і навіть абсцесу (адже на шкірі завжди є умовно-патогенна флора, яка за даних умов може почати активно розмножуватись). Саме тому сама ідея змащування, прогрівання місця ін’єкції чи проведення з ним будь-яких інших маніпуляцій не відома цивілізованому світові – Ви не знайдете подібних рекомендацій в жодному авторитетному міжнародному гайдлайні (керівництві) з питань вакцинації.  Нема подібних рекомендацій і в документі, що регулює питання вакцинації на території України – наказі МОЗ України № 551 від 11.08.2014. Отже щоб уникнути небажаних результатів у вигляді посилення місцевої реакції на щеплення та абсцесів, не проводьте ніяких маніпуляцій з місцем ін’єкції – ущільнення пройде саме по собі, якщо Ви не будете втручатися в даний процес. Пам’ятайте про те, що дана реакція є варіантом норми і не є небезпечною. Не загострюйте на цьому увагу дитини – не чіпайте і не перевіряйте весь час, чи зменшилося ущільнення, тоді післявакцинальний процес мине легше і для Вас, і для дитини.

ЯК ЗМЕНШИТИ ВЛАСНИЙ СТРЕС ПІСЛЯ ЩЕПЛЕННЯ ДИТИНИ? Пам’ятайте, для чого Ви робите дитині щеплення – таким чином Ви захищаєте її від небезпечних інфекційних захворювань. Якщо дитина вже досить велика і може зрозуміти, що відбувається, загострюйте на цьому її увагу. Поясніть дитині, що тимчасові незручності після щеплення не можна навіть порівняти з наслідками захворювань, від яких вони захищають. Всупереч поширеному серед батьків міфу після щеплення не варто відмовлятись від прогулянок  з дитиною – навпаки, варто відволікти її увагу від тимчасових незручностей. Пам’ятайте, що головне – Ваш власний спокій, який неодмінно передасться дитині.

ПІДСУМУЄМО ПРИНЦИПИ «ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ» ПІСЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ:

  • Не давайте антигістамінних препаратів – в даному випадку це зайві ліки, користі від яких немає, а побічні дії є.
  • Не давайте жарознижуючих та знеболюючих препаратів «для профілактики» – лише за реальними показаннями. В разі необхідності застосовуйте адекватну дозу парацетамолу чи ібупрофену в залежності від ваги дитини.
  • Не проводьте жодних маніпуляцій з місцем ін’єкції – нічим не мастіть його, нічого до нього не прикладайте і не прогрівайте його, що уникнути посилення місцевої реакції і абсцесів. Ущільнення пройде самостійно.
  • Зберігайте спокій – подібна реакція на щеплення є допустимо та очікуваною і не зашкодить здоров’ю дитини.

Вакцинуйтесь і будьте здорові! Відповіді на інші запитання щодо вакцинації читайте тут. Якщо ж Ви не знайдете відповіді на своє запитання, Ви можете поставити його у спільноті «Вакцинація: запитання та відповіді».

Вам також буде цікаво: