Чи це правда, що “індійська” вакцина гірша за європейську і перед щепленням нею треба приймати антигістамінні препарати?

Серед батьків досить популярною є точка зору, що побічні ефекти вакцини АКДС, наявної в державних медичних закладах, є той факт, що країною-виробником даної вакцини є Індія. Налякані батьки часто або взагалі відмовляються від щеплення цією вакциною, або ж намагаються «підготувати» дитину до щеплення за допомогою антигістамінних (антиалергічних) препаратів. Але чи насправді реакція на вакцину залежить від місця її виробництва? Чи справді «індійська» вакцина небезпечна? І чи допомагають ліки від алергії легше перенести вакцинацію? Ось яку відповідь на ці запитання дає головний лікар дитячих клінік медичної мережі «Добробут», член Ради ГО “Українська академія педіатрії” Олексій Риков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міфи про вакцинацію: чи варто боятися «неєвропейських» вакцин?

«По-перше: антигістамінні препарати є ліками проти алергії. Вважаючи на те, що звичайні післявакцинальні реакції не є алергічними, – сенсу в профілактичному прийомі антигістамінних ліків немає. Крім того, розвиток анафілактичних реакцій ці препарати також не попереджують. Таким чином ви даєте дитині зайві ліки, користі від яких немає, а побічні дії є. По-друге, стосовно “індійської” вакцини. Всі вакцини, які використовуються в Україні, мають прекваліфікацію ВООЗ та можуть використовуватися в будь-яких країнах світу. Тобто виробництво відповідає стандартам та їхня ефективність та безпека доведена. Більша реактогенність цієї вакцини пов’язана з тим, що вона містить цільноклітинний кашлюковий компонент. Цільноклітинни вакцини частіше дають місцеві та загальні реакції порівняно з ацелюлярними (там де містяться “подрібнені” клітини) незалежно від виробника, тобто хоч швейцарські, хоч американські»,  – написав лікар, відповідаючи на запитання однієї з учасниць фейсбук-спільноти, організованої ГО «Батьки за вакцинацію».

Вам також буде цікаво: