Ти можеш від них захиститись. Правець

Завдяки вакцинації людство почало забувати про страшні хвороби, від ще на початку 20 століття гинуло багато людей. Але проблема в тому, що вакцини стають жертвами власного успіху – не бачачи довгий час наслідків вакцинокерованих хвороб, деякі люди починають боятися вакцин більше, ніж хвороб, від яких вони захищають. Результат цього сумний – давно забуті хвороби повертаються в наше життя, і люди знову починають помирати від них, як у довакцинальну еру.

Знання про вакцинокеровані хвороби є надзвичайно важливими – саме тому ми починаємо цикл публікацій про них під назвою “Ти можеш від них захиститися”. Розібратися в цьому питанні нам допоможе лікар-педіатр Київського міського дитячого діагностичного центру,  популяризатор науки, координатор освітніх проектів “Медичні пікніки” та “Наукові пікніки“, агент змін з вакцинації ГО “Батьки за вакцинацію” Анастасія Бикова-Шелевицька.

Про підступний правець.

Він не такий, як інші вакциноконтрольовані інфекції. Він не передається від людини до людини, але може десь чатувати на кожного..

 

💢 Як заразитись?

Спори правцевих бактерій (clostridium tetani) є скрізь в навколишньому середовищі, включаючи грунт, пил та гній.

Інфікування відбувається, коли бруд потрапляє у рану або поріз, через укуси тварин, внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини. Заразитися можна навіть через маленьку травму.

Найбільший ризик у людей, що постійно працюють з ґрунтом, на земельних роботах.

 

📌 Через який час після зараження з’являться перші симптоми?

Інкубаційний період – час від впливу хвороби – зазвичай становить від 3 до 21 дня (в середньому 10 днів) Чим сильніше забруднена рана, тим коротший інкубаційний період і тим гірший прогноз для пацієнта.

 

💢 Які симптоми?

‣ спазм щелепних м’язів, стискання щелеп

‣ труднощі при ковтанні

‣ асиметрія обличчя

‣ спазми черевних м’язів

‣ спазми м’язів по всьому тілу від кількох хвилин до кількох тижнів

‣ гарячка

‣ пітливість

‣ підвищений кров’яний тиск і швидкий пульс

‣ утруднення дихання

 

📌 Що може бути найгірше? Які ускладнення?

‣ Мимовільне скорочення голосових зв’язок

‣ Переломи кісток під напругою власних м’язів

‣ Закупорка легеневої артерії або однієї з її гілок через згусток крові, що прийшов з інших місць в організмі по судинах (емболія легеневої артерії)

‣ Пневмонія, легенева інфекція

‣ Дихальні порушення, що можуть призвести до смерті (1 до 2 з 10 випадків є смертельним результатом)

 

🛡️ Як можна захиститись?

Єдинний спосіб профілактики це вакцинація.

І щеплюватись потрібно не тільки дітям, а й дорослим!

Для профілактики правцю використовують комплексну вакцину. Тобто захистить вона не тільки від правця, а й від дифтерії та кашлюку (АаКДП, АКДП), або ж дифтерії і правця ( АДП, АДП-м)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нещеплених українських дітей вражає правець

Згідно з національним Календарем профілактичних щеплень, для вакцинації дітей проти дифтерії, кашлюку, правця на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Ці вакцини використовуються для щеплення дітей до 6 років 11 місяців 29 днів.

Вакцинація АКДП (АаКДП) вакциною здійснюється у: 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація.

Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (далі — АДП), наступну у 16 років — анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі — АДП-М).

 

🛡️ Вакцинація дорослих

Першу планову ревакцинацію дорослих за віком , проводять АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.

 

🛡️Екстрена профілактика

Якщо відбулась травма, потібна хірургічна обробка рани та проведення специфічної імунопрофілактики. Також призначається або протиправцевий людський імуноглобулін, або протиправцева сировотка або проводиться щеплення АДП-м. Вибір тактики залежить від віку травмованого і його вакцинального статусу

 

🛡️ Лікування:

‣Усі хворі підлягають госпіталізації

‣Негайне введення протиправцевого імуноглобуліну

‣Хірургічна обробка рани, яка стала вхідними воротами для інфекції

‣Антибіотики

‣Протисудомні препарати та інші, залежно від ступеню важкості стану пацієнта

 

Джерела:

📖 https://www.cdc.gov/tetanus/about/index.html

📖 http://www.immunize.org/catg.d/p4220.pdf

📖 https://phc.org.ua/p…/diseases/other_social_diseases/tetanus

📖 http://www.who.int/immunization/diseases/tetanus/en/

📖 http://mozdocs.kiev.ua/view.php?id=776

 

Інфографіка та фото надані Анастасією Биковою-Шелевицькою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам також буде цікаво: