Ти можеш від них захиститись. Дифтерія

Продовжуємо знайомство з небезпечними хворобами, від яких захищає вакцинація. Допоможе нам в цьому експерт – лікар-педіатр Київського міського дитячого діагностичного центру,  популяризатор науки, координатор освітніх проектів “Медичні пікніки” та “Наукові пікніки“, агент змін з вакцинації ГО “Батьки за вакцинацію” Анастасія Бикова-Шелевицька.

На превеликий жаль, проте досить очікувано (у зв’язку з низьким рівнем охоплення щепленнями) в Україні почали хворіти на дифтерію. Вже 4-й підтверджений випадок.
Про неї і поговоримо.

💢 Як заразитись?
Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, тобто через кашель, чхання. Також можна заразитись через передмети, якими користувалась хвора людина: іграшки, постіль,посуд.

📌 Через який час після зараження з’являться перші симптоми?
Інкубаційний період складає від 1 до 10 днів, найчастіше від 2 до 5 днів.

💢 Які симптоми?
Підступна дифтерія тим, що її початок може бути дуже схожим на звичайну респіраторну інфекцію (застуду) і особливо дорослі не надають великого значення першим проявам.
Найпоширеніші симптоми:
– біль у горлі
– підвищення температури тіла (частіше не дуже висока), озноб
– збільшеня шийних, підщелепних лімфатичних вузлів
– можливий набряк шиї
– осиплість голосу
– утруднення дихання, ковтання.

Специфічним симптомом є поява плівок сірого кольору. Токсин,який виділяє бактерія руйнує здорові тканини. Протягом кількох днів мертва тканина утворює товсте сіре покриття, найчастіше в горлі. Але плівки можуть покривати і інші ділянки тіла: ніс, око, піхву і шкіру. Можуть вистилати і не видимі ділянки: трахею, серце ( дифтерійний міокардит,як ускладнення)

📌 Що може бути найгірше? Які ускладнення?
Блокування дихальних шляхів, через закупорку плівками.
Пошкодження серцевого м’яза (міокардит)
Ушкодження нервів (поліневропатія)
Втрата здатності рухатися (параліч)
Дихальна недостатність або запалення легень (пневмонія)
ураження нирок
Дифтерія може призвести до смерті. Навіть при лікуванні близько 1 із 10 пацієнтів з дифтерією гинуть. Без лікування, як правило шанси 50 на 50.

🛡️ Як можна захиститись?
Єдинний спосіб профілактики це вакцинація.
І щеплюватись потрібно не тільки дітям, а й дорослим!
Для профілактики дифтерії використовують комплексну вакцину. Тобто захистить вона не тільки від дифтерії, а і від кашлюку та правця (АаКДП, АКДП), або ж дифтерії і правця ( АДП, АДП-м)

Згідно з національним Календарем профілактичних щеплень, для вакцинації дітей проти дифтерії, кашлюку, правця на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Ці вакцини використовуються для щеплення дітей до 6 років 11 місяців 29 днів.
Вакцинація АКДП (АаКДП) вакциною здійснюється у: 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація.
Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (далі — АДП), наступну у 16 років — анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі — АДП-М).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ти можеш від них захиститись. Правець

🛡️ Вакцинація дорослих
Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказаннями, які раніше були щеплені, проводять АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.
Ось тут ще трохи про вакцинацію дорослих: https://goo.gl/xjVUGw

🛡️ Лікування:
Дуже важливо почати лікування якнайшвидше!!!
Використовують дифтерійний антитоксин, щоб зупинити отруту (токсин), вироблену бактеріями. Також використовуюють антибіотики, щоб вплинути на бактерію.
Інше лікування залежить від стану хворого.

Джерела:

📖 http://www.who.int/immunization/diseases/diphtheria/en/
📖 https://www.cdc.gov/diphtheria/about/index.html
📖 http://www.immunize.org/catg.d/p4203.pdf
📖 https://phc.org.ua/…/disea…/other_social_diseases/diphtheria
📖 https://mypositiveparenting.org/2016/07/28/diphtheria/

Не хворійте та вакцинуйтесь)

Лікар – педіатр Анастасія)

Вам також буде цікаво: