Як транспортувати вакцину самостійно? Поради експерта

Все більше українських батьків приймає рішення захистити своїх дітей не лише від 10 інфекцій згідно національного календаря, а й від інших захворювань. Оскільки вакцини від них не надаються державою, препарати батькам доводиться купувати самостійно. Тому постає питання транспортування вакцини з аптеки до кабінету щеплень поліклініки.

Дотримання т. з.  «холодового ланцюгу» при транспортуванні імунобіологічних препаратів є надзвичайно важливим, адже згідно вимог виробників температура зберігання вакцини має складати від +2 до +8 С. Порушення холодового ланцюгу при транспортуванні вакцини може призвести до втрати нею імуногенності (тобто властивості викликати імунну відповідь). Тому важливо використовувати для самостійного транспортування вакцин лише призначені для цього термоконтейнери з  прогнозованим температурним режимом. Як же правильно транспортувати вакцину з аптеки? Як обрати термобокс? Розібратися в цих питаннях нам допоможе фахівець з валідації елементів «холодового ланцюгу» Денис Гапон.

На сьогоднішній день покупець не завжди володіє необхідною інформацією про правильне транспортування вакцин. Весь свій шлях, від виробника до аптечного холодильника вакцина перебувала в «холодовому ланцюзі» – системі, яка строго контролює необхідну для вакцини температуру від +2 до +8 С. Після потрапляння вакцини в руки клієнта вона стає його власністю і вся відповідальність, пов’язана з подальшим зберіганням і транспортуванням, лягає на покупця.

Згідно наказу МОЗ України №595 від 16.09.2011 р.:

продаж вакцин та анатоксинів покупцю проводиться лише за наявності у нього термоконтейнера з холодовими елементами.

– кожна доза вакцини супроводжується інструкцією про застосування вакцин та анатоксинів українською мовою та розрахунковим документом з датою та годиною продажу.

 – відповідальний за продаж вакцин та анатоксинів працівник зобов’язаний пояснити покупцю умови зберігання вакцини та анатоксинів. 

Таким чином, відмовляючись від пропозиції фармацевта придбати кваліфікований термобокс з хладоелементами, Ви ризикуєте введенням неефективного препарату.

Ризик є і у випадку використання побутових термосумок в комплекті із замороженою водою в пляшках. Такий комплект не гарантує, що лід в пляшці  не «переморозить» вакцину чи що його ефективності буде достатньо для перевезення препарату від аптечного холодильника до холодильнику кабінету щеплень в необхідному температурному режимі «+2…+8 С». Чи є сенс витрачати кошти на придбання вакцини, не маючи гарантій збереження її ефективності?

Тож як, купуючи вакцину самостійно, дотриматись необхідних температурних умов?

На сьогоднішній день в Україні виробляються спеціалізовані системи для транспортування вакцин та інших термолабільних препаратів. Ці системи складаються з термобоксу та акумуляторів холоду, які гарантують збереження температури від +2 до +8 С незалежно від температури оточуючого середовища. Такі системи пройшли багато випробувань, що дає покупцеві впевненість у тому, що куплену ним вакцину не буде заморожено чи перегріто на шляху до кабінету щеплень.

На що звернути увагу, обираючи термобокс?

Важливо впевнитися в тому, що термобокс з холодовими елементами має детальну інструкцію державною мовою, де чітко вказано, протягом якого часового періоду можна зберігати в ньому обраний препарат, як правильно розмістити препарат всередині боксу та чи проводилися випробування даного боксу на можливість дотримання необхідного температурного режиму. Відсутність такої інструкції може означати, що бокс не пройшов валідацію і його виробник не може гарантувати збереження необхідних температурних умов протягом потрібного часу.

На що звернути увагу при використанні холодових елементів?

Є деякі відмінності між використанням холодових елементів взимку та влітку.

Взимку холодові елементи мають бути не замороженими, а охолодженими в камері холодильнику, їхня температура має бути +2 – +8 С.

Влітку вони мають бути замороженими, але після цього витримані при кімнатній температурі, доки на них не з’явиться конденсат (крапельки води, схожі на росу).

Підсумовуємо перелік дій, які мінімізують ризики при покупці вакцини в аптеці:

  • Перевірити вакцину за номером реєстраційного посвідчення на сайті Державного експертного центру МОЗ України;
  • Зберегти товарний чек, в якому вказані точна дата та час продажу вакцини;
  • Забезпечити належні умови транспортування (від +2 С до +8 С), а для цього потрібно:
  • придбати  у провізора кваліфікований термобокс з холодоелементами, який має чітку інструкцію до застосування в залежності від температури навколишнього середовища;
  • у разі взяття термосумки в оренду в аптеці  необхідно  запитати сезонний протокол її випробувань. ВАЖЛИВО бути впевненими  в тому, що ця сумка здатна підтримувати необхідну температуру (від +2 С до +8 С) в будь-яку  пору року: і в літню спеку, і в зимові морози.
  • Якщо у Вас лишилися питання щодо самостійного транспортування вакцин, Ви можете безкоштовно поставити їх, зателефонувавши на 073-737-59-79 чи 044-237-59-79

 

Вам також буде цікаво: