Ти можеш від них захиститись. Кашлюк

Продовжуємо знайомство з небезпечними хворобами, від яких захищає вакцинація. Допоможе нам в цьому експерт – лікар-педіатр медичного центру “Педіатрія з любов’ю”, педіатр Київського міського дитячого діагностичного центру,  популяризатор науки, координатор освітніх проектів “Медичні пікніки” та “Наукові пікніки“, агент змін з вакцинації ГО “Батьки за вакцинацію” Анастасія Бикова-Шелевицька.

💢 Як заразитись?

Кашлюк надзвичайно заразний. Основний шлях передачі повітряно-крапельний. Тобто заразитись можна при чханні та кашлянні, спілкуванні з хворою людиною.

📌 Через який час після зараження з’являться перші симптоми?

Інкубаційний період – час від зустрічі з хворобою і появою перших симптомів – зазвичай становить від 7 до 10 днів, але діапазон від 4 до 21 дня.

💢 Які симптоми?

На початку хвороби симптоми можуть бути схожі на звичайне ГРВІ: може бути нежить, трохи підвищена температура ця стадія називається катаральною і на цьому етапі досить важко запідозрити кашлюк. Далі, через 1-2 тижні, з`являється або стає більш нав’язливим, постійним, спазматичним кашель, присутні характерні для кашлюку репризи ( шумний вдих який супроводжується свистом), можуть відбуватись зупинки дихання (апное) дитина починає синіти, напади кашлю можуть закінчуватись блюванням, поступово (впродовж тижнів-місяців. а в середньому кашлюк триває 6-10 тижнів) кашель зменшується, стає рідшим і не таким виснажливим як на початку хвороби.

📌 Що може бути найгірше? Які ускладнення?

Чим менша дитина, тим небезпечніший кашлюк.Особливо вразливі ті, хто ще не мають щеплень і чия мати не отримала щеплення в другому-третьому триместрі вагітності.

👶 Більше половини малюків до 1 року потребують госпіталізації

1 з 4 (23%) пневмонія

1 з 100 (1,1%) матимуть судоми

3 з 5 (61%) мають апное (уповільнене або припинене дихання)

1 з 300 (0,3%) будуть мати енцефалопатію

1 з 100 (1%) помирають

Старші діти та дорослі можуть також отримати ускладнення від кашлюку. Вони, як правило, менш серйозні у цій старшій віковій групі, особливо у тих, хто був вакцинований вакциною з кашлюковим компонентом в дорослому віці. Сам кашель часто викликає ускладнення у підлітків і дорослих.

🧒 Менше ніж 5% – госпіталізація.

1 з 25 (4%) – переломи ребер

1 з 50 (2%) – пневмонія

1 з 3 (33%) – Втрата ваги

1 з 3 (28%) – Нетримання сечі

3 з 50 (6%) – Втрата свідомості

🛡️ Як можна захиститись?

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців.

Варто розглянути можливість ревакцинації від кашлюку в 6 років,особливо для дітей групи ризику та з сімей в яких є немовлята.

Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. АКДП містить цілі убиті клітини збудника кашлюку, а АаКДП містить безклітинний або ацелюлярний кашлюковий компонент. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

Безкоштовно малюк може отримати щеплення в своїй амбулаторії вакциною АКДП.

Також в Україні є вакцини з ацелюлярним кашлюковим компонентом, які не є безкоштовними:

– Тетраксим (від кашлюку, правця, дифтерії, поліомієліту)

– Пентаксим (від кашлюку, правця, дифтерії, поліомієліту, ХІБ інфекції)

– Гексаксим (від кашлюку, правця, дифтерії, поліомієліту, ХІБ інфекції, гепатиту В)

– Інфанрікс (від кашлюку, правця, дифтерії)

– Інфанрікс ІПВ (від кашлюку, правця, дифтерії, поліомієліту)

– Інфанрікс ІПВ ХІБ (від кашлюку, правця, дифтерії, поліомієліту, ХІБ інфекції)

– Інфанрікс гекса (від кашлюку, правця, дифтерії, поліомієліту, ХІБ інфекції, гепатиту В)

– Бустрікс (для ревакцинації від кашлюку, правця,дифтерії)

– Бустрікс поліо (для ревакцинації від кашлюку, правця, дифтерії, поліомієліту)

Для ревакцинації дорослих та дітей старше 4х років можна використовувати вакцину Бустрікс або Бустрікс поліо.

Для дітей до 2х місяців, які ще не отримали вакцину і є дуже вразливими рекомендовано застосовувати стратегію “кокона”, коли всі навколо хто контактує з дитиною щеплені від кашлюку.

Також варто проводити вакцинацію вагітних, це допоможе захистити жінку та малюка.

🛡️ Вакцинація вагітних

Усім вагітним жінкам слід запропонувати вакцину від дифтерії, правця і кашлюку протягом другого або третього триместру, у термін від 21 до 36 тижнів при кожній вагітності незалежно від історії вакцинації.

🛡️Екстрена профілактика

Якщо відбувся контакт з хворим на кашлюк може застосовуватись профілактика антибіотиком, але рішення про доцільність приймається індивідуально.

🛡️ Лікування:

Антибіотикотерапія.Вона допоможе запобігти серйозним наслідкам, якщо почати її до початку яскравих клінічних проявів. Лікування також може зменшити заразність.

Початок лікування після трьох тижнів хвороби навряд допоможе, бо бактерії вже фактично немає всередині, а завдають шкоди ті зміни в дихальних шляхах які вона вже встигла зробити.

Засоби від кашлю не можуть знизити тривалість хвороби і є малоефективними в зменшені кашлю.

Пам’ятайте,що ця хвороба дуже виснажлива та тривала.

Не хворійте)

Лікар – педіатр Анастасія)

Вам також буде цікаво: