12,5 тис. щеплень від COVID-19 зроблено у віддалених селах завдяки проєкту МОЗ і «Коаліції за вакцинацію» за підтримки Фундації «Кока-Кола»

В Україні успішно завершився проєкт, покликаний захистити від COVID-19 літніх та маломобільних мешканців віддалених сіл та селищ, а також їх родини. Увага була сконцентрована на населених пунктах, де показники охоплення вакцинацією серед людей у віці 60+ найнижчі.

Проєкт реалізований за ініціативою Міністерства охорони здоров’я спільно з ГО «Коаліція за вакцинацію», за сприяння Центру громадського здоров’я МОЗ України та за підтримки Фундації «Кока-Кола». ГО “Батьки за вакцинацію” як учасник Коаліції за вакцинацію надавала інформаційну та технічну підтримку проєкту.

Проєкт «Транспортування мобільних бригад із вакцинації до пацієнтів у важкодоступних населених пунктах в Україні» впроваджувався впродовж лютого-квітня у семи західних регіонах України. До проєкту долучилися Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська та Чернівецька області. В умовах воєнного стану виїзну вакцинацію від COVID-19 продовжили 5 регіонів, охопивши також внутрішньо переміщених осіб, що перебувають у територіальних громадах, задіяних у проєкті.

За період реалізації проєкту ГС «Коаліція за вакцинацію» активно співпрацювала з департаментами охорони здоров’я, задіяними закладами охорони здоров’я (ЦПМСД, лікарні). Проєкт дав можливість підсилити 59 мобільних бригад у 7 областях. За цей час вдалось зробити 636 виїздів у віддалені села й селища та провести близько 12,5 тис. щеплень. В тому числі, близько 5 тис осіб віком 60+ років (найвразливішої групи населення) змогли отримати щеплення.

Таким чином, завдяки проєкту люди, які мали ускладнений доступ до вакцинації, навіть в умовах воєнного стану змогли отримати повний захист від COVID-19 (1, 2 дозу та бустер).

Бригади показали високу ефективність роботи. Найкращу ефективність виїздів показала Закарпатська область, яка в середньому здійснювала близько 100 щеплень за виїзд.

Також під час реалізації проєкту в Івано-Франківській області досягнуто значного підвищення відсотку охоплення щепленнями у віддалених населених пунктах. Так, за період роботи мобільних бригад в проєкті було зроблено майже вдвічі більше щеплень, ніж від початку року (а саме, 1139 щеплень). Серед осіб віком 60+ (цільова група проекту) найбільше щеплень здійснили Львівська область – 1809 щеплень, та Тернопільська область – 1662 щеплення.

Проєкт, що був успішно реалізований, допоміг зруйнувати бар’єри недоступності вакцинації для людей, яким складно самостійно дістатися до найближчого пункту щеплень. Незважаючи на виснажливі виклики, які поставили перед медичними працівниками спочатку пандемія, а потім війна, проєкт продемонстрував свою важливу роль, а головне, дозволив захистити найуразливіші категорії населення.

Підтвердженням цьому стали чисельні позитивні відгуки від мешканців залучених до цієї ініціативи населених пунктів, а особливо від маломобільних, для яких цей проєкт став реальною можливістю провакцинуватися.

ГС “Коаліція за вакцинацію” як співініціатор проєкту надала організаційну підтримку та разом з партнерами провела адвокаційну кампанію щодо вакцинації серед громад залучених населених пунктів із залучення всіх сторін для міжгалузевої співпраці.

За результатами проєкту керівництву усіх регіонів України буде рекомендовано вживати всіх заходів та залучати ресурси та партнерів для масштабування набутого досвіду. Зокрема, активно долучати до процесу вакцинації мобільні бригади, щоб підвищити доступність вакцинації для людей, які обмежені у пересуванні через вік, віддалене місце проживання чи з міркувань безпеки переміщення до пунктів щеплень під час війни.

Такі заходи сприятиму тому, щоб, незважаючи на воєнний стан, наша країна змогла досягти цільових показників, а саме 70% населення повинні бути вакциновані від COVID-19.

Співпраця держави, медиків, громадськості та бізнесу у подоланні викликів для життя та здоров’я людей є вкрай важливою світовою практикою, до якої долучилася Україна. ГС «Коаліція за вакцинацію» презентує успішний досвід проєкту міжнародним та національним партнерам задля подальшого його поширення не лише для подолання пандемії COVID-19, але й стосовно інших вакцино-керованих інфекцій та завдань у сфері громадського здоров’я.

Вам також буде цікаво: