Вакцинація – це солідарна відповідальність і батьків, і медпрацівників

Медики на місцях мають підтримувати діалог і зацікавленість батьків щодо питань вакцинації – від медсестри до лікаря – вміти грамотно викласти, що таке вакцинація і чому вона необхідна. Про це й не тільки в інтерв’ю журналу “Ротарієць” розповів заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець.

  • Яка відповідальність системи охорони здоров’я за процес імунізації та її наслідки? Як законодавча база регулює дії медичних працівників перед проведенням дитині щеплення, відповідальність медиків у разі несприятливих подій в поствакцинальний період?

Ігор Перегінець. Вакцинація проводиться згідно з наказами Міністерства охорони здоров`я № 595 та № 551, якими, зокрема, затверджено календар щеплень. Ці накази юстовані, тобто мають статус трохи нижчий за закон, і є обов`язковими до виконання. У цих документах регламентується перебіг процесу щеплення та відповідальність медперсоналу. Також є наказ, яким визначена інформована згода батьків – коли батьки ознайомлюються з усіма матеріалами щодо вакцини та письмово підтверджують, що дають згоду на щеплення дитини. Тобто, вакцинація – це солідарна відповідальність і батьків, і медпрацівників. Також є наказ МОЗ, що регламентує дії медиків стосовно поствакцинальних реакцій та ускладнень. Медики несуть відповідальність за зберігання вакцин, обов`язкове проведення медичного огляду перед імунізацією, проведення щеплення та усіх супутніх медичних маніпуляцій. Медики зобов`язані роз`яснювати батькам усі деталі, пов`язані з вакцинацією та можливими поствакцинальними реакціями.

  • Чи існує  механізм навчання для батьків щодо вакцинації дітей?

І.П. В основному, роз`яснення щодо вакцинації проводяться у жіночих консультаціях, при пологових будинках існують Школи материнства, в яких є розділ «вакцинація». Крім усього іншого, майбутня мама отримує всю необхідну інформацію про дитячі інфекції, хвороби та методи запобігання, коли і чому варто робити щеплення. Таку інформацію вільно можуть отримати не лише мами, а і майбутні батьки. Медики на місцях мають підтримувати діалог і зацікавленість батьків щодо питань вакцинації – від медсестри до лікаря – вміти грамотно викласти, що таке вакцинація і чому вона необхідна. Батькам зобов`язані надавати усю необхідну інформацію щодо вакцини, її виробника, умов зберігання, властивостей, тощо. На підставі цього батьки дають свою згоду на щеплення дітей, або не дають такої згоди. Лікар повинен знаходити час працювати з батьками, аби пояснювати їм елементарні речі – про реакцію дитячого організму на щеплення, про безпечність та переваги вакцинації.

  • Що змінять державні закупівлі ліків та вакцин через міжнародні організації?

І.П. Головне завдання МОЗ – проводити прозорі закупівлі лікарських засобів та медичних виробів для забезпечення якомога більшої кількості пацієнтів якісними ліками. Мета здійснення державних закупівель із застосуванням міжнародних механізмів не просто закупити ліки, а забезпечити ними пацієнтів в найкоротші терміни, без корупційних ризиків та посередників. При цьому усі національні виробники, дистриб`ютори та постачальники можуть брати участь у тендерах, оголошених тією чи іншою міжнародною організацією. Процес закупівель, який здійснюють Програма Розвитку ООН в Україні (ПРООН), британське закупівельне агенство «Crown Agents» та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) є відкритим, прозорим, а усі рішення організації ухвалюють виключно в інтересах громадян України. Ці компанії мають поважну репутацію та багаторічний досвід у здійсненні закупівель ліків в багатьох країнах світу. Відпочатку організації визначають чіткі правила та рівні умови участі у тендерах для усіх зацікавлених сторін. Перемагають найоптимальніші пропозиції з огляду на ціну, якість та швидкість доставки лікарських препаратів та медичних виробів. У 2015 році майже 60% держзакупівель (2млрд 197 млн грн.) МОЗ було передано міжнародним організаціям. У 2016 року планується здійснювати 100% державних закупівель через міжнародні механізми.

Тамара Недобор,

для Журналу «Ротарієць»

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь