Планові щеплення – це як теплий светр у прохолодний вечір

Лікар-педіатр, завідувач педіатричної служби клініки “Оберіг” Анастасія Дмитрівна Барзилович разом зі своїми колегами кожного дня спостерігають за маленькими українцями та опікуються їхнім здоров’ям. Спеціально для сайту stoppolio.in.ua педіатри Анастасія Барзилович, Анна Гіленко та Руслана Товмаш поділилися думками з приводу ситуації, що склалася в Україні щодо поліомієліту.

Моїй тітці – дуже пощастило. Вона кульгає. У неї одна нога вдвічі тонша за іншу.

Але тітка жива. У свої 70 років вона бадьора і пересувається без інвалідного візка.

Вона красуня. Вона двічі бабуся.

В її дитинстві вакцини ще не було.

Сухою науковою мовою її трагедію звуть так: Поліомієліт з ураженням нервової системи. Паралітична (спинальна) форма.

Що таке поліомієліт?

Гостра вірусна інфекція, яка характеризується ураженням лімфоепітеліальних органів (ротоглотки, тонкої кишки) та нервової системи (переважно сірої речовини спинного мозку), за важкістю клінічних проявів вона варіює від легких форм до важких паралітичних форм з інвалідизацією хворого. Може передаватися через їжу, через воду, в побуті і крапельним шляхом.

Вірус поліомієліту, що живе в природному середовищі, називають «диким». Це один із найдрібніших вірусів з групи ентеровірусів. Дуже стійкий до впливу зовнішнього середовища. Зберігає патогенні властивості (в молоці і молочних продуктах до трьох місяців, у воді – 114 днів, в калових масах – 180 днів). Протягом декількох місяців він витримує низьку температуру, заморожування і висушування. Чутливий до дії високої температури: температура 55 ° С інактивує вірус протягом 6-8 хвилин, температура 75 ° С – протягом 50 секунд. Вірус повністю руйнується хлораміном, хлорним вапном, формаліном, калію перманганату, перекисом водню та іншими дезінфікуючими засобами.

вірус поліомієліту

Ось такі вводні дані й статистика.

А тепер уявіть собі: школа – тисяча дітей – епідемія.

Хвороба як хвороба – у всіх температура, нежить, кашель, іноді пронос.

А комусь не пощастить.

У 200 дітей – серозний менінгіт. Буде важко, але виживуть.

5 дітей – на все життя залишаться інвалідами – параліч …

Один помре. Від паралічу. Від паралічу дихальних м’язів.

Як лікувати поліомієліт?

Виділяють наступні форми поліомієліту:

  1. Інапаратну, що протікає без клінічних проявів.
  2. Вісцеральну (абортивну) форму, без ураження нервової системи (25-80%).
  3. Форми з ураженням нервової системи:

1) Непаралітичний поліомієліт (менінгеальна форма),

2) Паралітичний поліомієліт

(По М. Б. Цукер).

Я НЕ вмію лікувати поліомієліт. НІХТО НЕ ВМІЄ лікувати поліомієліт.

Як і від більшості вірусних інфекцій – ліків від нього немає.

Лікарям залишається тільки спостерігати.

Втім, щось ми все ж можемо зробити. Наприклад – молитися, щоб у цієї конкретної дитини, яку зараз тримаєш на руках, ураження нервової системи не було…

Тому, так, мої діти щеплені.

Для профілактики поліомієліту застосовують два типи вакцин: оральну вакцину (живий вірус) та ін’єкційну (інактивований вірус).

На даний момент 4 уколи ІПВ або 6 ОПВ – це єдиний (!), в 99% випадків, ефективний спосіб захисту від поліомієліту.

вакцинація проти поліомієліту

Все так добре? Де ложка дьогтю?

Жива вакцина (ОПВ) в одному випадку з 2 500 000 може стати причиною вакцинасоційованого поліомієліту (ВАП) (хвороба від щеплення), інактивована вакцина ні при яких обставинах не може викликати захворювання.

Якщо я не готова ризикувати собою заради абстрактних «всіх». 2 мільйона 500 тисяч – цифра велика, але де гарантія, що я не «той самий»?

Не варто ризикувати. Вихід є.

Якщо краплі ОПВ використовуються у людини, яка вже була одноразово вакцинована ІПВ, частота ВАП знижується до 1 на 7 млн. І жодного випадку ВАП не було зареєстровано в Світі (!), якщо до крапель ОПВ було виконано два уколи ІПВ.

Чому ж тоді, якщо жива вакцина хоч і з малою вірогідність «небезпечна», а інактивована – ні, ми не можемо взагалі всі перейти на інактивовану?

По-перше, скільки потрібно зробити щеплень щоб відчувати себе захищеним?

4 ІПВ. Кожному. Тобто приблизно 28 мільярдів уколів.

Охопити світ такою тотальної турботою – досить складно.

По-друге, ефективність живої вакцини вища, ще й через те, що протягом перших трьох тижнів після щеплення людина продовжує виділяти вакцинальний вірус. Це означає, що, ті, хто опиняться поруч, теж отримають свій «шматочок захисту». Але головне – він конкурентно витісняє з природи «дикі», небезпечні штами. Тобто жива вакцина діє масштабніше.

По-третє, країни, де «дикий» вірус циркулює в природі, просто не можуть собі дозволити тільки ІПВ. Бо знову ж таки, охопити уколами 100% населення одночасно нереально.

А «дикий» поліомієліт залишиться в водоймах, і значить, хтось, хто залишився нещепленим або недостатньо ефективно відповів на щеплення, прострочив введення бустерної дози – «підхопить» його.

Емоції. За весь час нашої роботи – а в нашій команді 5 педіатрів – (загальний стаж команди – 104 роки з відрахуванням декретів), Слава Богу, ЖОДНОГО випадку ВАП не було. (Тьху-тьху-тьху).

Що відбувається у нас? Чого всі в такій паніці? Адже хворих тільки двоє!

Нагадуємо! На кожен випадок паралічу від 200 до 1000 дітей заражаються безсимптомно. Хворі паралітичної формою – верхівка айсберга. Решта безсимптомні або малосимптомні вже роз’їхалися по всій країні і продовжують розносити небезпечний штам поліомієліту.

наслідки поліомієліту

Яким штамом вони хворі? Звідки у нас взявся «дикий» вірус?

Вірус, виділений у двох хворих невакцинованих дітей – мутований вакцинальний вірус.

Якби всі були не щеплені, рано чи пізно хтось захворів би справжнім, диким вірусом. І тоді б захворіли всі. А ось якби ВСІ були щеплені – ніхто б не захворів, тому що у всіх був би імунітет.

спалах поліомієліту

Добре, але якщо дитина щеплена, у неї 4 ІПВ, Ви кажете, що цього достатньо, щоб не захворіти…

Вірно. Але цього не достатньо, щоб не переносити вірус далі. Можна бути здоровим, але носити вірус в собі і «дарувати» оточуючим … І ще одне, ІПВ зовсім не допоможе вигнати дикий вірус з довкілля. А жива, безпечна вакцина, за рахунок того, що ми виділяємо корисний живий вірус далі – допомагає вигнати дикий, заселяючись замість нього.

Розумієте, планові щеплення – це як теплий светр перед виходом на вулицю прохолодним вечором – можна не надягати? Можна. Але якщо захворієте – це був Ваш вибір.

Додаткова імунізація – це вже, як шубка в мороз. Одного светрики – замало. Але, звичайно, можна, як і раніше стійко мерзнути в светрі, або взагалі без нього – вибір за вами.

вакцинація проти поліомієліту

Джерело: stoppolio.in.ua

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь