Вакцинувати і хотіли б, але нічим – батьки

Обіцяну ще наприкінці травня бівалентну вакцину проти поліомієліту досі не доставили в Україну, передає Радіо “Свобода”. У Міністерстві охорони здоров’я поки не вказують конкретних строків поставки, кажуть, що все залежить від внесення змін до постанови Кабміну. У ЮНІСЕФ же, який здійснює міжнародні закупівлі ліків та вакцин, заявляють про готовність доставити вакцину і наголошують: таке зволікання із закупівлею може призвести до нового спалаху поліомієліту.

Півторарічній Насті Нуржинській, відповідно до календаря профілактичних щеплень, потрібно зробити щеплення проти поліомієліту. Але до України поки не ввезли нову бівалентну вакцину, яку очікували отримати наприкінці травня. Мама дівчинки Анастасія Нуржинська зазначає: із нестачами вакцини стикається не вперше, оскільки виховує трьох дітей. Але якщо інші вакцини часом можна було знайти в приватних поліклініках, то живої оральної вакцини проти поліомієліту (ОПВ) немає в Україні взагалі.

«Доньці майже два роки, ми хочемо вакцинувати її оральною бівалентною вакциною проти поліомієліту. І, на жаль, цих вакцин зараз в Україні нема. Ми зазвичай звертаємося в державну поліклініку, і якщо там немає вакцини, ми шукаємо приватну, де вакцини є. Іноді вони там є, а іноді немає, як зараз із вакциною проти поліомієліту, вона просто не завезена в Україну. Це мене турбує, як маму, яка хоче, щоб її діти були в безпеці», – зазначає Нуржинська.

Закупівлі вакцин здійснює не Міністерство охорони здоров’я України, цим займаються спеціалізовані міжнародні організації, зокрема ЮНІСЕФ, тож давати точні прогнози, коли саме в Україну завезуть бівалентну оральну поліовакцину у міністерстві не беруться, зазначає начальник управління громадського здоров’я МОЗ Світлана Осташко. Наразі, за її словами, проблеми з вакциною проти поліомієліту немає, адже в регіонах є достатня кількість інактивованої полівакцини (ІПВ), а також значна кількість вакцини «Пентаксим», яку теж можна використовувати при вакцинації дітей першого року життя. Затримка ж із поставкою ОПВ була зумовлена необхідністю внести зміни в деякі нормативні акти Кабміну, каже вона, оскільки у переліку ліків не було нової вакцини ОПВ, на яку вирішили перейти у квітні цього року.

«Це було внесення змін до постанови Кабміну №787 «Про затвердження порядку утворення, завдання та функції формувань цивільного захисту». Зараз проект про внесення змін до цієї постанови знаходиться в Кабінеті міністрів України, ми сподіваємося, що найближчими днями її ухвалять. За результатами ухвалення постанови ми звернемося до ЮНІСЕФ, і ЮНІСЕФ здійснить відповідну процедуру», – зазначила Світлана Осташко.

Відповідно до календаря профілактичних щеплень, вакцинація дітей проти поліомієліту проводиться 6 разів – дітям від 2 місяців до 14 років. Неактивовану вакцину застосовують лише для перших двох щеплень. Ця неактивована вакцина в Україні ще є, «це залишки тієї французької вакцини, яку закупили за гроші канадського уряду», зазначила в інтерв’ю «Голосу Америки» медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова. Активованої ж вакцини для решти 4 щеплень в Україні немає, наголосила Булавінова.

вакцинація

«Ми готові її доставити, чекаємо на зміни до постанови Кабміну, що дозволить завезти цю вакцину в країну. Її немає вже досить тривалий час. Був перехід на бівалентну вакцину 18 квітня цього року, і з тих пір вакцини в країні немає. Це досить довго, це недопустимий перебій», – говорить Булавінова.

Експерт також додає: якщо проблему браку вакцин не розв’язати якомога швидше, Україна не лише опиниться перед новими ризиками хвороб, а й може зазнати фінансових втрат.

Наразі у ЮНІСЕФ зазначають, що очікують вакцину для профілактики поліомієліту до кінця липня.

Про повне забезпечення України вакцинами і сироватками до кінця липня раніше говорив і виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський.

Джерело

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь