Найпоширеніші запитання щодо поліомієліту

ЩО ТАКЕ ГЛОБАЛЬНА ІНІЦІАТИВА ПО БОРЬБІ ЗА ЛІКВІДАЦІЮ ПОЛІОМІЄЛІТУ (ГІЛП)?
У 1988 році уряди створили Глобальну ініціативу по ліквідації поліомієліту (ГІЛП), щоб назавжди позбавити людство від цієї хвороби.
Ініціатива є глобальним партнерством, в якому беруть участь національні уряди, ВООЗ, Ротарі Інтернешнл, Центри по борьбі із захворюваннями США та ЮНІСЕФ. З моменту створення ГІЛП кількість випадків захворювання поліомієлітом у цілому світі скоротилось більш ніж на 99% (Протягом останніх 25 років Глобальна Ініціатива з ліквідації поліомієліту (GPEI) знизила кількість випадків хвороби на 99%, з 350 000 випадків у 1988 році до 243 – у 2014). Лише 20 років тому поліомієліт щоденно викликав параліч у 1000 дітей. В 2010 році були паралізовані 1349 дітей.
Понад 10 мільйонів людей сьогодні ходять, хоча могли бути паралізовані.
Міжнародні партнери працюють разом, щоб допомогти Україні подолати поліомієліт.

ДЕ СЬОГОДНІ ТРИВАЄ ЦИРКУЛЯЦІЯ ДИКОГО ПОЛІОВІРУСУ?
Передача поліомієліту ніколи не припинялася в 2 країнах – Афганістані і Пакистані. Однак поліомієліт може поширюватися і поширюється з цих країн в сусідні і більш віддалені країни. Слід пам’ятати, що поява поліомієліту де-небудь є загрозою для дітей у всьому світі. Він не зважає на кордонами або соціальне становище і легко переміщується.

ЧИ МОЖЕ ПОЛІОМІЄЛІТ РОЗПОВСЮДИТИСЬ НА ІНШІ ВІЛЬНІ ВІД ПОЛІО КРАЇНИ?
Поліомієліт не боїться кордонів: будь-яка не вакцинована дитина є в зоні ризику. На кожний випадок паралічу від 200 до 1000 дітей заражаються безсимптомно. Тому виявлення поліомієліту ускладнюється, як і запобігання його міграції. Особливо вразливими є діти, які проживають в районах, де рівень імунітету є низьким. Найкращий захист від завозу поліомієліту — це викорінення вірусу. Тільки в такому випадку всі діти будуть в безпеці.

ЩО НЕОБХІДНО ЗРОБИТИ ДЛЯ ЛІКВІДАЦІЇ ПОЛІОМІЄЛІТУ?
Щоб зупинити поліомієліт нам слід:
• залучити всю громаду до спільних зусиль спрямованих на охоплення кожної не імунізованої дитини;
• розробити спеціальні плани забезпечення охоплення дітей серед мобільних груп населення, серед мігрантів, в зонах конфліктів чи у віддалених районах;
• посилити планову імунізацію, яка є найкращим національним захистом від поліомієліту;
• покращити епідеміологічний нагляд в зонах високого ризику;
• мотивувати уряд охоплювати найменш забезпечені верстви насення іншими державними послугами;
• продовжувати збільшувати рівень підтримки серед політичних еліт країн та багатопрофільних закладів;
• ліквідувати дефіцит фінансування;
• зробити пожертву.

ЧОМУ СТІЛЬКИ УВАГИ ПРИДІЛЯЄТЬСЯ ПОЛІОМІЄЛІТУ, А НЕ ІНШИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ?
Поліомієліт є однією з небагатьох хвороб, які можливо повністю ліквідувати, як це було з віспою. Викорінивши поліомієліт, ми принесемо користь дітям всього світу і жодній дитині не доведеться більше відчувати біль паралічу, викликаного поліомієлітом. Більшість хвороб, напрклад СНІД та малярію, викорінити неможливо, оскільки для цього поки не існує можливостей. Поліомієліт не має безпосереднього господаря (тобто, він не вражає тварин, його вірус не може існувати серед тварин, подібно тому, як малярія існує, наприклад, в москітах), для захисту дітей від поліомієліту існує безпечна та ефективна вакцина. Він не виживає протягом довгого часу в оточуючому середовищі і хоча він є заразним, його інфекційний період відносно недовгий. Діяльність по ліквідації поліомієліту також сприяє посиленню повсякденного медичного обслуговування. Завдяки діяльності по ліквідаці поліомієліту у всіх країнах була створена активна мережа по нагляду за цією хворобою, в яку сьогодні інтегруються інші хвороби, в тому числі кір. Інфраструктура по ліквідації поліомієліту використовується також для надання других медичних послуг, наприклад, розповсюдження пігулок по дегельментації, вітаміну А та протимоскітних сіток.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь