Батьки, не перекладайте турботу про здоров`я дитини на мам, – Тимофій Бадіков

Член Національного комітету Поліо Плюс Україна, голова правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофій Бадіков в ефірі програми «Відкрита студія» на телеканалі «Соціальна країна» розповів про надважливу роль вакцинації для захисту здоров`я дітей.

Ведучий (В.): Хотілося б дізнатися, чим займається громадська організація «Батьки за вакцинацію»?

Тимофій Бадіков (Т.Б.): Основне завдання організації – досягти максимальної імунізації всіх дітей. Через те, що не було вакцини, були маніпуляції на цій темі (починаючи з 2008 року з’явилося багато вкидання інформації), у батьків з’явився страх, що вакцинація – це шкідливо і, можливо, навіть шкідливіше самих хвороб, від яких вона повинна рятувати дітей.

В .: Як відрізнити вкидання інформації про те, що вакцинація – це небезпечно, від правдивої інформації?

Т.Б .: Перше, подивитися, на підставі чого ця інформації, хто експерт. Буває, що посилаються на інформацію якихось професорів, а при найближчому розгляді виявляється, що він зовсім не професор і не член медичної спільноти в принципі.

В .: Відсоток глобальної вакцинації в усьому світі – 90%. А у нас який відсоток?

Т.Б .: Я скажу на прикладі вакцинації проти поліомієліту, яка зараз проходить. Стало зрозуміло, що на цьому починають спекулювати. У 2015 році від поліомієліту було щеплено 14% дітей. Починаючи з 2008 року, цей відсоток знизився з 80% до 14%.

У 2013 році Всесвітня організація охорони здоров’я та ЮНІСЕФ попереджали, що в Україні буде проблема з поліомієлітом. Але йде війна, і це переводить акцент політиків з теми здоров’я в іншу сферу. Вакцина, придбана за гроші Канади (тобто, безкоштовна для України), була надана Україні в якості гуманітарного вантажу, оскільки світова спільнота розуміла, що в Європі, яка була вільна від вірусу поліо, існує загроза спалаху, тому що дуже мало вакцинованих дітей. І ми знаємо, що в Закарпатській області були випадки вакціноспорідненого поліомієліту. Після цього почалася трьохтурова імунізація.

В .: Чи є ще країни в світі, де є проблеми з вакцинацією населення, де населення вважає, що вакцина – це погано, і так само ВООЗ і ЮНІСЕФ борються, займаються просвітою?

Т.Б .: У 1988 році в світі було зареєстровано 350 тис. випадків захворювання на поліомієліт. На сьогоднішній день географія країн, де є вірус поліомієліту, включає країни Близького Сходу, Азії та Африки – Афганістан, Пакистан, Мадагаскар, Нігерію, Гвінею. На цю карту тепер потрапила і Україна. Були факти агресії під час проведення вакцинації. Наприклад, в Пакистані в січні цього року стався теракт біля центру імунізації проти поліомієліту. В результаті вибуху були смертельно поранені співробітники охорони місії з подолання поліо. Тому агресія є. Але в цих самих країнах домовляються і зупиняють конфлікти, щоб провести вакцинацію.

поліомієліт в України

В .: Наскільки небезпечна хвороба поліомієліт?

Т.Б .: Дуже небезпечна, тому що вона призводить до паралічів, а в деяких випадках – до смерті. І, на жаль, вона не лікується. Тобто, від цієї хвороби немає ніякого захисту, окрім як створити імунітет шляхом вакцинації.

В .: Спалах був в Закарпатті в минулому році. Що зроблено для того, щоб цей спалах не повторився?

Т.Б .: Проводиться трьохтурова імунізація. В принципі, вакцинація від поліомієліту є в графіку щеплень, який грамотні батьки намагаються дотримуватися. Але додаткова імунізація в умовах спалаху – це як додатково вимити руки. Якщо ви вимили руки, а потім з кимось привіталися, у вас на руках з’явилися збудники інфекції. Щоб створився громадський імунітет, треба всім одночасно помити руки. Додаткова вакцинація дозволяє створити громадський імунітет серед дітей.

В .: В Україні сотні дітей можуть мати поліомієліт. Про це говорить екс-головний лікар США. Прокоментуйте цю заяву.

Т.Б .: Прояви цієї хвороби з’являються в 1 з 200 випадків. Як, наприклад, це було у дітей в Закарпатті. Відповідно, мінімум 400 дітей були носіями і розповсюджували цей вірус. Тому йдеться про спалах поліомієліту. Спалах – це ще не епідемія, але побоювання того, що він може привести до епідемії. Нещодавно була інформація, що в Запорізькій області вірус поліо знайшли в стічних водах. Це дає зрозуміти, що вірус циркулює. Судити, скільки може бути випадків захворювання, складно. Зараз ситуація набагато краще, тому що велику кількість дітей було вакциновано. Відповідно, ризик набагато скоротився.

В .: Чи може бути вкиданням інформація про те, що в Запорізькій області в стічних водах знайшли вірус поліомієліту? Тому що важко в це повірити.

Т.Б .: Я думаю, це не може бути вкиданням. Тому що такі аналізи робляться постійно, і незрозуміло, кому потрібно таке «вкидання».

В .: Чому серед населення такий негатив по відношенню до щеплень? Чому, коли навіть робиться вкидання, це підтримується населенням?

 Т.Б .: Відповідь на це питання можна розділити на дві частини. По-перше, кожна мати чи батько побоюється можливих побічних реакцій. Наприклад, якщо після щеплення від поліомієліту почалася діарея, то це сприймається як жах. Насправді, діарея може бути і від несвіжого олів’є, і від чогось іншого. Але зате за допомогою щеплення ти захистив імунітет своєї дитини. Інша сторона нагнітання антивакцинальних настроїв – та, що це комусь вигідно. Вигідно корупційним схемам, вигідно російській стороні, яка раніше була основним постачальником вакцин. Умілі люди можуть вплинути на свідомість батьків. Мені, насправді, дуже шкода мам. Пройшовши історію з моїм сином (у нього є проблеми зі здоров’ям), я розумію, що батькам теж необхідно залучатися до турботу про здоров’я своїх дітей. Я закликаю всіх батьків: не залишайте здоров’я вашої дитини тільки на маму. На жаль, мами дуже емоційні в цей період, і вони піддаються всім цим маніпуляціям. Саме тому одне із завдань організації – захистити тендітних мам.

Приєднатися до організації ГО “Батьки за вакцинацію” може кожен. 25 лютого ми офіційно зареєстровані в Державному реєстрі. Волонтерськими зусиллями ми зробили фотопроект, закінчуємо роботу над створенням сайту. Ми вже провели кілька зустрічей в Києві, наприклад, зустріч батьків з головним імунологом м.Києва Федором Лапієм. Заявку на вступ до нашої організації можна буде подати на нашому сайті. Зараз можна приєднатися до нас у Фейсбуці. Ми запрошуємо людей вступати в нашу організацію. Це дасть можливість людям відчути, що вони не самі.

В .: Ви говорили, що недавно зареєструвалися як громадська організація. Вам хтось заважав сторінку створювати, сайт робити, об’єднуватися, реєструватися і т.д.?

Т.Б .: В основному, це стосується тільки коментарів. Є дуже багато ботів, які в коментарях нас залякують. Коли я відкрито висловив позицію, то приділив дуже багато часу на пошук інформації від ВООЗ, Міністерства охорони здоров’я, ЮНІСЕФ. Завдяки спілкуванню з експертами у мене є файл, в якому містяться відповіді на будь-які вкидання, міф.

В .: Зараз у нас проблеми з вакцинацією є? Вакцина є, але неякісна? Є, але платна і дорога? Які проблеми з вакцинацією?

Т.Б .: Проблеми з вакцинацією в тому, що є дефіцит вакцин, крім вакцини від поліомієліту. Я сподіваюся, в квітні ситуація зміниться. Зверну увагу на статтю «Історичний момент. Україна переходити на довготермінові контракти щодо вакцин Або в кінці березня в Україні з’являться вакцини. Раз и назавжди!».

В .: Так несподівано приділено увагу саме поліомієліту. Але крім цього є ще ряд вакцин від інших захворювань. І бігборди з’явилися про поліомієліт. Таке враження, що люди на цьому заробляють гроші. Така собі рекламна кампанія поліомієліту: давайте будемо усі купувати вакцину, витрачати на це гроші, тому що з’явився поліомієліт. Крім поліомієліту є ще якісь хвороби, на які зараз ніхто не звертає увагу?

Т.Б .: Поясню, чому стільки уваги до поліомієліту. Я є членом всесвітньої організації Ротарі Інтернешнл, якій 111 років. І вже 30 років вона бореться з поліомієлітом. Вона включає 1,2 млн. волонтерів по всьому світу. І за ці 30 років практично на 99% вдалося перемогти цю хворобу завдяки вакцині. Спочатку людство змогло перемогти натуральну віспу. Тепер, я сподіваюся, до 2020 року не стане в світі поліомієліту.

Що стосується реклами, то жодної копійки грошей громадян України не було витрачено на неї. Це кошти Всесвітньої організації охорони здоров’я, Ротарі Інтернешнл, ЮНІСЕФ. Ані краплі з бюджету взято не було. Дуже важливо, щоб Україна не втратила статус країни, вільної від поліомієліту. Ця реклама – не пропаганда, а антипропаганда на вкидання, які були зроблені починаючи з літа противниками вакцинації.

В .: 30 років боротьби з поліомієлітом – це не багато? Якщо взяти, наприклад, СНІД, то чим з ним боротися, простіше заробляти гроші на імунодефіцитних препаратах і підтримувати індустрію?

Т.Б .: На жаль, наслідки поліомієліту – це інвалідність. Це дуже велика проблема для країни. Це велика кількість інвалідів, яким потрібна соціальна адаптація та соціальна допомога. У 50-ті роки все знали, що таке поліомієліт. Зараз завдяки програмі вакцинації, всі про нього забули.

поліомієліт

В .: Яка смертність від вакцинації?

Т.Б .: Смертности від вакцинації проти поліомієліту бути не може. В одному з 2,5 млн. випадків може розвинутися ВАПП – асоційований паралітичний поліомієліт. Але в Україні це неможливо, тому що спочатку роблять щеплення ІПВ (містить вбитий вірус поліомієліту). Він створює в організмі дитини попередній імунітет. А потім дають крапельки ОПВ.

В .: І ще раз: вакцина від поліомієліту в Україні є?

Т.Б .: Є і повинна бути до кінця березня. Вона безкоштовна і є тільки в державних поліклініках. Її, на жаль, немає в приватних клініках – такі правила гуманітарного вантажу.

В .: У якому віці потрібно вперше проходити трьохетапну вакцинацію?

Т.Б .: В першому і другому турі щеплення робили дітям від 2 місяців до 6 років, в третьому – до 10 років.

В .: І все ж таки, вакцинація – це небезпека чи порятунок?

Т.Б .: Вакцинація – це порятунок.

Дивіться відеоінтерв’ю з Тимофієм Бадіковим:

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь