Що дасть Україні зміна системи закупівель вакцин

Виробництво вакцин – це складний технологічний процес, який для різних препаратів триває від 12 до 24 місяців. З огляду на те, що кількість виробників і виробничих майданчиків обмежена, більшість країн планування і закупівлю вакцин здійснює за довгостроковими контрактами на 3–5 років.

Діюча в Україні система планування закупівель імунобіологічних препаратів впродовж багатьох років відрізнялася від загальносвітової. Але в останні роки (2015-2016) МОЗ вжило необхідних заходів щодо виправлення цієї ситуації, запровадивши закупівлю імунобіологічних препаратів через спеціалізовані організації.

В грудні 2015 року укладено договори з Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН) та Представництвом Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ).

Завдяки цьому в 2015 році тільки на закупівлі двох імунобіологічних препаратів (БЦЖ та для профілактики гепатиту В) Україна зекономила близько 50 млн гривень. Про це йдеться у Звіті Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на виконання завдань і заходів Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб.

Але економічна вигода – не єдина перевага нової системи планування закупівель вакцин. У 2016 році МОЗ передбачено укладання угоди з ЮНІСЕФ на три роки (до 2019 року), що дасть змогу забезпечити планове постачання високоякісних вакцин у визначеному угодою режимі та достатній кількості, завдяки чому вакцинацією буде охоплено 95% дітей.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь