Батьки, не втрачайте нагоду зробити дитині щеплення!

5-річна Надя Савушкіна, у якої наприкінці липня діагностували правець, досі знаходиться у лікарні м.Дніпро. Відомо, що стан її стабільний, але лікарі не поспішають з прогнозами, адже правець – хвороба важка та підступна. Нагадаємо, сироватку проти правця для дівчинки шукали по всій Україні, і знайшли завдяки зусиллям волонтерів у Києві.

Відомо, що постраждала дитина не була щеплена вакциною, що містить протиправцевий компонент – таким було рішення її мами. Хоча на час, коли їй мали зробити вакцинацію згідно з Календарем щеплень, проблем з наявністю вакцин в Україні не було. Якби дівчинка була вакцинована, то біди б не сталося, пояснюють медики.

Випадок з Надійкою – наочний приклад того, як без вчасних та масових щеплень до людей повертаються майже забуті хвороби. Зокрема, це перший випадок правця в Дніпропетровській області за останні 30 років.

Ситуація з дефіцитом вакцин, яка спостерігається в Україні останні декілька років, на щастя, поступово покращується.

Як повідомила в коментарі для ГО «Батьки за вакцинацію» Юлія Вербинська, головний дитячий епідеміолог обласної дитячої лікарні, в Дніпропетровську область вже доставлено вакцини ПЕНТАКСИМ. Це комбінована вакцина для профілактики кашлюку (ацелюлярна), дифтерії, правця, поліомієліту (інактивована), гемофільної інфекції типу b). Також в аптеках можна придбати вакцину для профілактики дифтерії, правця у дітей від 6 років та дорослих (АДП-М) (ревакцинація). Тобто, можливість захистити себе та свою дитину від інфекційних захворювань у батьків є.

А за офіційною інформацією МОЗ, наступного тижня АДП-М, закуплені за кошти держбюджету, також мають з’явитися в регіонах України.

Закликаємо батьків цікавитися наявністю вакцин в поліклініках та не нехтувати запрошенням до поліклініки з приводу вакцинації, щоб в майбутньому не пошкодувати про відмову або відкладання щеплення.

 

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь