Бівалентна вакцина проти поліомієліту: що? де? коли?

У квітні весь світ одночасно перейшов з тривалентної вакцини від поліомієліту на бівалентну. Україна також почала використовувати бівалентну вакцину. А коли щось змінюється в сфері охорони здоров’я, у батьків, безумовно, виникає багато питань.

З цими, найбільш поширеними, питаннями ми звернулися до педіатра Тетяни Рибакової, яка допомогла розібратися у ситуації та пояснила, чому всі країни використовують бівалентну вакцину проти поліомієліту.

foto6

Пані Тетяна, чому в поліклініках тепер використовують бівалентну вакцину від поліомієліту?

Другий тип вірусу поліомієліту – штам Ласінґ – давно ліквідовано по всьому світі. Всесвітня організація охорони здоров’я не бачить у ньому на сьогодні жодної загрози.

Саме з цим, відповідаючи на ваше запитання, пов’язано вилучення з трьохвалентної оральної вакцини другого штаму і перехід з 18 квітня 2016 р. на бівалентну вакцину. Разом з Україною на цю вакцину перейшли ще 156 країн світу.

А якщо дитина почала щепитися тривалентною, ревакцинацію робити бівалентною? Це безпечно?

Якщо дитина вакцинована трьохвалентною вакциною (тОПВ), ревакцинація здійснюється бівалентною (бОПВ). В цьому разі захист від двох основних штамів поліо, що циркулюють у світі, буде забезпечено на належному рівні.

Навіщо взагалі робити ревакцинацію? Інактивована вакцина не захищає від поліо?

За клінічними дослідженнями вакцинація проти поліо першого і третього штаму формує імунітет на рівні 90 і 84% відповідно. Чи обов’язково робити ревакцінацію? – звісно, так, оскільки саме в такий спосіб в організмі утворюється бустерна доза, яка підтримує імунну пам’ять. Відбувається, іншими словами, нагадування нашому організмові, як виробляти антитіла до того чи іншого збудника захворювання.

Інактивована вакцина так само захищає організм від поліо. Різниця лише в тому, що дана вакцина нежива, і в даному разі, нівелює ризик вакциноасоційованого поліомієліту. Тому за нашим календарем щеплень обов’язково, щоб на перші дві дози припадала саме інактивована вакцина. Третя доза і подальші ревакцінації робляться живою бівалентною вакциною – крапельками в ротик.

календар щеплень від поліомієлітуЧерез відсутність вакцин виник значний інтервал між ревакцинаціями. Як це може вплинути на захист дитини від поліо?

Я розумію стурбованість батьків щодо значних інтервалів між вакцинаціями чи ревакцинаціями, які виникають через тимчасовий брак вакцин. Лікар-педіатр має розрахувати оптимальні терміни вакцинації для того, щоб наздогнати календар щеплень.

Нікого не вакцинують наново, усі попередні дози враховуються. У подальшому дитина довакциновується з мінімальними інтервалами між дозами.

Якщо в поліклініці немає ІПВ, можна зробити першу ОПВ?

Якщо ж в поліклініці немає ІПВ, перша доза не може бути зроблена живою вакциною. Наразі в поліклініках України наявні вакцини ІПВ. Ризиків порушення календарю немає. Тому, якщо дитина не вакцинована від поліомієліту, варто негайно розпочати вакцинацію.

Як підготуватися до вакцинації від поліо і які можуть бути наслідки?

Безпека власної дитини від інфекційних захворювань, які несуть загрозу життю, це пріоритетна річ для батьків. Особливої підготовки до вакцинації від поліо не вимагається. Якщо це інактивована вакцина, робиться дом’язова ін’єкція. До трьох років вона вводиться у передню латеральну частину стегна.

vaccine-childПісля вакцинації може спостерігатися припухлість, біль у місці введення. Але все зникає само собою протягом 2-3 діб. Якщо дитина квола, в неї підвищилася температура тіла, з’явилися судоми – треба надати дитині багато пиття та жарознижуючі препарати у дозі відповідній віку дитини. Обов’язково повідомте лікаря про стан дитини.

Дитину не слід обмежувати в рухах після вакцинації, прикладати мазі або компреси на ділянках вакцинації. Якщо дитина скаржиться на біль у ніжці, дайте їй болезаспокійливий препарат, наприклад Нурофен.

Як ще можна захиститися від поліомієліту, крім вакцинації?

Немає іншого ефективного захисту від поліомієліту, як вакцинація. Завдяки вакцинації врятовано сотні тисяч життів від інвалідності й смерті. У деяких країнах, як-от Афганістан чи Пакистан, зустрічається дикий штам поліо, який веде до в’ялих паралічів, що не піддаються лікуванню.

Україна через нещодавній спалах вакциноасоційованого здичавілого штаму вірусу поліо також перебуває у групі ризику саме з причин низького охоплення вакцинацією дитячого населення. Як лікарі, так і батьки, повинні дбати про захист кожного маленького українця, тим більше, що вакцинація дозволяє цілком позбутися циркуляції цього вірусу у світі.

Джерело: stoppolio.in.ua

Вам також буде цікаво: