Куплена довідка про щеплення не захищає від хвороб, – медик та мама Тетяна Кудрявцева

Сучасним батькам непросто розібратися у надлишку суперечливої інформації про щеплення. І, на жаль, лікарі не завжди вміють підібрати аргументи, щоб розвіяти страхи та сумніви батьків. А внаслідок цього страждають діти, які вчасно не отримали щеплення. На щастя, в Україні стає все більше небайдужих медиків, які знаходять бажання та можливості, щоб «достукатися» до батьків та пояснити їм важливість вакцинації. Одна з них – Тетяна Володимирівна Кудрявцева, головна медична сестра Броварського районного центру первинної медико-санітарної допомоги.

Тетяна Кудрявцева, мама двох діточок та медик з 10-ти річним досвідом, поділилася з ГО «Батьки за вакцинацію» своєю історією про те, як ій вдалося змінити ситуацію зі щепленнями на краще.

Тетяна Володимирівна проаналізувала причини відмови від щеплень у Броварському районі, і найрозповсюдженішою з них виявилася недовіра батьків до якості вакцини. «Озброївшись» ноутбуком та проектором, вона вирушила в населенні пункти з найнижчими в районі показниками щеплень, щоб провести зустрічі з батьками та медсестрами у садках, школах та медичних закладах. Під час таких зустрічей Тетяна демонструвала відеоролики, в яких зрозумілою мовою розповідається, навіщо потрібні вакцини, як вони виробляються. Також вона ділилася досвідом вакцинації власних дітей.

«Обидві мої дитини (син-школяр та новонароджена донька) вакциновані за Календарем щеплень. Мій син мав медичний відвід від щеплень, в нього була алергія на КПК, але врешті ми наздогнали Календар. Адже наслідки інфекційних хвороб набагато страшніші, ніж можливі реакції на щеплення», – розповідає Тетяна Кудрявцева. «Під час додаткових турів вакцинації проти поліомієліту мій син отримав всі три дози ОПВ. І інших батьків я переконувала це зробити, на власному прикладі демонструючи їм, що нічого поганого не сталося», – додає вона.

Особисте спілкування на зустрічах показало, що медпрацівникам часто не вистачає навичків роботи з батьками. Вони не вміють відповідати на поширені питання батьків про вакцинацію. «І не дивно, адже медики, які працюють в невеликих населених пунктах, роками не проходили навчання для вдосконалення своїх знань», – додає Тетяна Кудрявцева.

Вам також буде цікаво: ГО «Батьки за вакцинацію» долучилася до конференції педіатрів нового покоління у Вінниці

Щоб заспокоїти батьків, які переживають з приводу якості вакцин, Тетяна Володимирівна порадила медперсоналу показувати батькам сертифікати на вакцини та поясняти, звідки вони приходять в Україну та хто їх отримує на місцях.

Матусям та татусям на зустрічах Тетяна радила прочитати інформацію про хвороби, які можуть виникнути у нещепленої дитини, та не ризикувати її здоров’ям, купуючи довідку про щеплення. «Куплена довідка про щеплення не захищає від хвороби, а Календар щеплень продуманий таким чином, щоб найбільш ефективно забезпечити захист», – нагадала вона.

87% відгуків батьків за результатами зустрічей свідчать, що їхнє ставлення до щеплень було б набагато кращим, якби їм одразу дали такі пояснення.

Окрім проведення зустрічей з батьками та медичним персоналом, Тетяна розповсюджує по медичним закладам Броварського району інформаційні постери, надані ГО «Батьки за вакцинацію». Також вона стала ініціатором проведення конкурсу малюнків «Чарівна парасолька» в Семиполківському навчальному комплексі. Під час цього конкурсу діти малювали ілюстрації до казки про щеплення, а переможці отримують за це від нас подаруночки.

Результатом кропіткої роботи, проведеної Тетяною Кудрявцевою стала оптимістична статистика: за останній місяць загальний показник охоплення щепленнями в с.Тарасівка, с. Требухів, с. Семиполки, пгт. Калита, с. Заворич, с.Опанасов, с. Бервиця та с. Мокрець зросла на 15%.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь