Вакцинуючи свою дитину, ви захищаєте і інших, – лікар

«Яка ваша справа, вакциную я свою дитину чи ні?». Цю фразу нерідко доводиться чути від батьків, які не поспішають приводити своїх дітей на щеплення. Насправді, від вашого рішення щепити або не щепити дитину залежить здоров’я не лише вашої, але й інших дітей. Американський дитячий лікар Арі Браун на простих прикладах пояснює, як працює колективний імунітет, і що треба, щоб щеплення дійсно працювали.

Коли лікар запрошує вашу дитину на щеплення, він, по-перше, хоче, щоб дитина була здорова. А по-друге, щоб були здорові і інші діти. Адже ризикує не тільки НЕвакцинована дитина – ризикують ВСІ діти, які живуть поруч з нею. Як мама, ви, звичайно, хочете зробити правильний вибір, тобто зробити щеплення своїй дитині, для того щоб захистити інших дітей.

Вам також буде цікаво: Вакцинувати чи ні? Історія одного вибору

Я хочу, щоб ви задавали питання. Я хочу, щоб ви знали. Я хочу, щоб ваша дитина була щеплена. Від ВАШОГО рішення залежать ВСІ діти. Чому? Для того щоб щеплення працювали, важливі дві речі:

  1. Щеплені повинні бути ви.
  2. Щепленим повинен бути ваш сусід.

Це називається масовий імунітет. Так, ви частина населення. Коли 90-95% населення щеплені, ймовірність епідемії майже нульова.

Давайте порівняємо мікробів з дощем. Щеплення – це плащ. Ви будете мокрим, навіть якщо наділи плащ. Крім плаща, вам потрібна парасолька. Масовий імунітет і є ця парасолька. Ті, хто не роблять щеплень, сподіваються скористатися чужою парасолькою. Але члени суспільства купують парасольки тільки разом. А крім того, у новонароджених немає плащів – їм потрібні парасольки!

Комік Джон Стюарт одного разу порівняв масовий імунітет з фільмом про живих мерців. Ви на відокремленому хуторі, і мешканці хутору всі разом барикадують вікна і двері, щоб захиститися від живих мерців. Мерці таки прорвалися: одна дама вирішила своє вікно не барикадувати, тому що в
одному блозі прочитала, що барикадувати вікна шкідливо для здоров’я. І ви уявляєте, чим це скінчилося ?!

Деякі батьківські рішення впливають на оточуючих дітей мало або взагалі ніяк. Чи буде дитина їсти натуральні продукти, чи буде вона ходити в дитячий садок або спати в одному ліжку з мамою – все це важливо тільки для вашої дитини.

Однак, все інакше, коли ви вирішуєте, щепити дитину чи ні. Якщо ви роздумуєте про те, щоб щепити свою дитину пізніше або взагалі пропустити щеплення, задумайтеся, ніж обернеться ваше рішення для інших дітей. Якщо більше 10% мам перестануть щепити своїх дітей, то вся країна, безсумнівно, відчує жахи хвороб колишніх століть, що повернулися. На щастя, таких мам дуже небагато.

Сьогодні найбільше турбує те, що нещеплені діти зустрічаються «гніздами»: масть до масті. Мами-однодумниці, що не робили щеплення своїм дітям, зазвичай живуть в одному колективі і відправляють дітей в ті самі школи. Частка щеплених дітей виявляється низькою, і тому в колективі таких дітей немає масового імунітету. За недавні спалахи кору і коклюшу дякувати потрібно цим «епіцентрам».

Вам також буде цікаво: Дослідження вакцини займають близько 15 років, – лікар Арі Браун про безпеку вакцин

Довідково: Лікар Арі Браун вчилася в Бейлорського медичному коледжі, м.Х’юстон, штат Техас. Інтернатуру проходила в Гарвардській медичній школі і в дитячій лікарні м Бостона. Приватною практикою займається з 1995 р Відома як співавтор книг з серії 411: «Expecting 411: Clear Answers and Smart Advice for Your Pregnancy» («Чекаємо дитину: розумні поради та зрозумілі відповіді для вагітних »), «Baby 411» («Про новонародженого»), and «Toddler 411» («Про малюка») (видавництво Windsor Peak Press).

Джерело: книга Арі Браун «Baby 411»

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь