Атака на МОЗ – пряма загроза життю українських дітей

Наприкінці минулого року, Міністерство охорони здоров’я України стало об’єктом чергового політичного скандалу. Цього разу каменем спотикання виступили схеми державних закупівель медичних препаратів та обладнання. Зокрема, на адресу міністерства пролунали звинувачення у невчасних закупівлях. На переконання ГО «Батьки за вакцинацію», справжніми авторами інформаційної війни проти МОЗ України є люди та ресурси, чиї особисті фінансові інтереси зачепили реформи, що впроваджуються новою командою міністерства на чолі з Уляною Супрун. Адже реальні кроки відомства свідчать, що нарешті в МОЗ працюють ті, хто прислухається до громадськості та прагне змін на краще для кожного з нас.

Співпраця нашої організації з оновленим Міністерством охорони здоров’я розпочалася 2 серпня, на другий день призначення Уляни Супрун на посаду в.о. Міністра. На жаль, привід був тривожний: захворювання на правець у дитини з Дніпропетровщини. Цей випадок став очевидним застереженням, як за відсутності щеплень повертаються хвороби, про які вже давно забули у цивілізованому світі. Саме під час прес-конференції, присвяченій цій темі, пані Уляна привселюдно назвала питання імунопрофілактики важливою складовою національної безпеки України та заявила про вимогу до Президента та РНБО винести вакцинацію на державний рівень пріоритетності.

Надалі представники оновленого міністерства неодноразово звертали увагу на те, що відсутність щеплень порушує право українських дітей на здорове життя. А кроки, що їх здійснювала команда Уляни Супрун, саме були спрямовані на вирішення проблеми забезпечення України вакцинами. Одним із суттєвих факторів, що сприяють попередженню та боротьбі з інфекційними хворобами, є непохитна позиція МОЗ щодо необхідності проведення закупівель ліків, вакцин та медобладнання винятково через міжнародні спеціалізовані організації. Ця принципова позиція позбавила можливості третіх осіб «нагріти руки» на закупівлях та заощадила для українців понад 3 млн доларів США, що дозволяє поставити ще більше вакцин до нашої країни. В МОЗ офіційно повідомили, що вперше за багато років в Україні буде сформовано 25%-й запас вакцин, як це рекомендує ВООЗ.

Дійсно, закупівлі МОЗ в 2016 році запустилися пізно – наприкінці року. До речі, так само пізно вони починалися і у 2015, і у 2014 роках, за попередніх очільників міністерства. Але нова команда МОЗ, фактично, розпочала цю роботу у вересні, потрапивши у недружнє середовище дійсних саботажників реформ. Незважаючи на це, міністерство та його регіональні структурні підрозділи вчасно реагували на запити батьків щодо наявності тих чи інших вакцин. На своєму сайті МОЗ регулярно звітувало про поставки ліків та вакцин у регіони України. Профілактика хвороб публічно визнана МОЗ пріоритетом розвитку громадського здоров’я.

Оновлене Міністерство охорони здоров’я визнало, що не лише брак вакцин, але і недостатня поінформованість батьків, спрямовані антивакцинальні кампанії та некомпетентність частини лікарів є причинами низького рівня вакцинації в Україні. Тому міністерство підтримує ГО «Батьки за вакцинацію» у проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи серед батьків. Представників нашої організації включено до робочої групи МОЗ з підготовки загальнодержавної програми імунізації на наступні 3-5 років, таким чином, буде забезпечено врахування інтересів українських батьків.

ГО «Батьки за вакцинацію» неодноразово мала нагоду пересвідчитися, що за час своєї роботи команда міністерства охорони здоров’я України на чолі з Уляною Супрун продемонструвала вірність принципам відкритості та прозорості. Роздмухування подібних згаданому вище політичних скандалів та розхитування крісел під керівництвом міністерства, вочевидь, відтермінує реформи та, зокрема, закупівлі ліків, вакцин та медичного обладнання на 2017 рік. А це може коштувати здоров’я українських дітей та втрат життів пацієнтів.

Тому закликаємо батьків не довіряти політичним маніпуляціям, а розважливо та відповідально оцінювати інформацію, керуючись фактами.

Голова правління                                                                Тимофій Бадіков

Вам також буде цікаво: