У Європі поширюється кір, – ВООЗ

У січні 2017 року в Європейському регіоні ВООЗ було зареєстровано понад 500 випадків кору. Кір продовжує поширюватися в Регіоні. В країнах, де охоплення імунізацією опустилося нижче показника в 95%, можливі його великі спалахи. Україна – в числі ендемічних країн, – повідомляє ВООЗ.

“З огляду на стабільні тенденції на шляху до елімінації, які спостерігалися останні два роки, зростання числа випадків кору в Європі викликає особливе занепокоєння, – вважає директор Європейського регіонального бюро ВООЗ д-р Zsuzsanna Jakab.

З сучасними можливостями для поїздок, жодна людина і ні одна країна не можуть відчувати себе захищеними від вірусу кору. і в Європі, і в інших частинах світу спалахи триватимуть доти, поки кожна країна не забезпечить такий рівень імунізації, який дозволить повністю захистити населення “.

За даними Регіональної комісії з верифікації елімінації кору та краснухи (РКВ), ендемічна передача кору була перервана в двох третинах країн регіону, однак 14 країн залишаються ендемічними.

Неконтрольована передача загрожує прогресу

У січні 2017 р в Регіоні було зареєстровано 559 випадків кору, 474 з яких – у 7 з 14 ендемічних країн (Німеччина, Італія, Польща, Румунія, Україна, Франція та Швейцарія). Попередні дані за лютий говорять про те, що число нових випадків зараження різко збільшується. У всіх зазначених країнах оціночне охоплення імунізацією другою дозою вакцини проти кору не досягає встановленого порогу в 95%.

“Я закликаю всі ендемічні країни вжити невідкладних заходів для переривання передачі кору на своїй території, а всі країни, які вже виконали це завдання – до збереження пильності і високого охоплення імунізації”, – говорить д-р Jakab.

Великі спалахи кору в даний час

Найбільші спалахи кору в Європейському регіоні в даний час спостерігаються в Італії і Румунії.

Так, в Румунії з січня 2016 року було зареєстровано понад 3400 випадків кору і 17 смертей від неї (станом на 10 березня 2017 г.). Велика частина випадків зосереджена в районах з особливо низьким охопленням імунізацією.

За наявними даними, 3 генотипи кору, що циркулюють в країні з січня 2016 р, раніше в Румунії не спостерігалися. У той же час, ці генотипи були зафіксовані в 2015 р в декількох інших країнах Європи і в інших регіонах світу. Для того щоб зробити остаточний висновок про походження вірусів і шляхи їх передачі, потрібні комплексні лабораторні та епідеміологічні дані.

Вам також буде цікаво: Загроза ближче, ніж здається: епідемія кору в Румунії

Різке зростання захворюваності було відзначено в перші тижні 2017 року в Італії. У січні 2017 року тут було зареєстровано 238 випадків хвороби, і попередні дані говорять про те, що, щонайменше, стільки ж випадків зараження відбулося і в лютому. Таким чином, незабаром число випадків кору в країні перевищить показник 2016 року (приблизно 850 випадків).

Країни з максимальним ризиком

Вірус кору відрізняється високою контагіозністю і здатний викликати важку хворобу. У більшості місць на земній кулі кір залишається ендемічним. Вірус може потрапити в будь-яку країну світу, навіть якщо там вже була досягнута елімінація кору.

Таким чином, кожна людина, що не пройшла імунізацію або щеплена не в повному обсязі, входить до групи ризику зараження.

Країнам, де показники імунізації стабільно низькі, загрожує особливий ризик великих спалахів з потенційно трагічними наслідками.

Вам також буде цікаво: Насувається епідемія кору: щеплення потрібні не лише дітям, — Булавінова

Ліквідація кору і краснухи в Європейському регіоні

Затвердивши Європейський план дій щодо вакцин на 2015─2020 рр., всі 53 держави-члени в Регіоні зобов’язалися досягти елімінації кору та краснухи – однією з пріоритетних цілей в області імунізації.

На п’ятій нараді РКВ в 2016 р був відзначений прогрес в досягненні цієї мети. Зокрема, було відзначено, що:

  • 37 з 53 країн добилися переривання ендемічної передачі кору;
  • з них в 24 країнах цей статус підтримувався протягом більш ніж 36 місяців, і тому вважається, що вони домоглися елімінації кору;
  • 14 країн залишаються ендемічними щодо передачі кору;
  • 2 країни не представили щорічних зведень про стан справ.

Технічні експерти ВООЗ тісно співпрацюють з країнами Регіону, допомагаючи їм в досягненні зазначеної мети.

За матеріалами прес-релізу ЄРБ ВООЗ. Копенгаген, 28 березня 2017 р.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь