20 питань про вакцинацію до Євгена Комаровського

24-30 квітня у всьому світі проводиться тиждень імунізації. Ці тематичні дні були впроваджені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) з метою поширення знань про вакцинацію. Цього року в Україні до інформування про вакцинацію активно приєдналися батьки. Зокрема, ті які об’єдналися в громадську організацію “Батьки за вакцинацію”. Вони запросили на відкриту дискусію доктора Євгена Комаровського“Мені страшенно приємно, адже особисто я проводжу Всесвітній тиждень вакцинації вже четвертий рік, однак я його все життя проводжу сам, і раптом виявилося, що з’явилися в нашій країні люди, які готові стати поруч зі мною”, – прокоментував цю подію доктор. 

Пропонуємо вашій увазі відповіді Комаровського на найцікавіші питання, які ставили мами і тата.

1. Чому в Україні таке низьке охоплення населення вакцинацією?

Тому, що вакцинація вбиває сама себе. Вакцинація, саме через свою ефективність, сама проти себе працює.

Ви припинили бояться. Ви не боїтеся ані коклюш, ані дифтерії, ані кору. Ви цього не бачите, ви про це не знаєте. І більш за все на світі я хочу, що б ви не дізналися про це. Ось це – моя задача.

У Румунії епідемія кору. Ось вдумайтеся: причому нормальної інформації про цю епідемію немає. Я поясню чому. Тому що в Румунії, за їхніми даними, померло 20 ДІТЕЙ, а на кір захворіло 3 тисячі, такого при кору не буває. При кору помирає в 21 столітті один на тисячу. Тобто якщо померло 20, значить, скільки повинно захворіти? 20 тисяч! А вони кажуть, що захворіли 3 тисячі. Тобто ситуація набагато більш драматична, ніж нам говорять, але при цьому в Румунії щеплені 85%, а у нас менше 50%.

Тому коли сюди вдарить кір, і коли будуть стояти маленькі труни у всіх київських дворах, все одразу полюблять вакцинацію. І тоді всі кинуться добувати вакцину. Я не хочу, що б ми такою ціною до цього прийшли, і знову почали любити вакцину. Ось і все.

2. Як правильно підготувати дитину до вакцинації, щоб знизити ймовірність побічних ефектів?

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що якщо дитина в ясній свідомості, рухається, може ковтати і дихати, то її треба зловити і вколоти. Тобто ось прилетів вертоліт в тайгу або в Африку, сіли, всіх дітей, яких змогли наздогнати, прищепили, і все.

Насправді, це величезна помилка, що щеплення дає хоч якесь додаткове навантаження. Мене бентежить інше. Коли наша дитина хвора, як правило, вірусною інфекцією, то в крові наявний певний рівень інтерферону, який перешкоджає виробленню імунітету.

Тобто не щеплення небезпечне для дитини, а наявність хвороб не дозволяє вакцині себе проявити. Тому краще, коли вона буде здорова або, принаймні, вона буде не в гострому періоді інфекційної хвороби.

Пігулки для підготовки до вакцинації немає. Головне, що я б хотів, що, якщо дитина тижня не какала, що б їй клізму перед вакцинацією поставили, а найголовніше, щоб на етапі вакцинації її вберегли від шмарклів. Є головні помилки до, і є головні помилки після.

“До” це ви просто розноси гроші шарлатанів. Люди, які говорять: “Зараз ми вам зроблять аналізи, і скажуть, можна вам вакцинуватися, чи ні”  на вашій необізнаності заробляють гроші. Головна підготовка до вакцинації – це посмішка батьків. Просто коли мама перебуває в стані стресу, то цей адреналін в молоці потрапить до дитини. Реакція на адреналін: порушення сну, неспокій, порушення терморегуляції.

3. Чи потрібно здавати аналіз крові перед щепленням?

Ви можете здавати аналіз крові виключно для себе.

Для вакцинації цього не потрібно. Нічого принципового ви там не побачите. Ну, побачите ви низький гемоглобін, так треба прищеплювати все одно, адже низький гемоглобін це не привід. Якщо у дитини є прихована інфекція, при цьому вона посміхається у свідомості, може ходити і ковтати, то ця прихована інфекція не впливає на формування імунітету. Прищеплювати!

4. Лікарі радять за три дні до вакцинації і після пити антигістамінні препарати. Наскільки це доцільно?

Я взагалі не розумію, яке відношення протиалергічний препарат має до вироблення імунітету проти інфекцій. Думайте, і давайте дитині зайве.

5. Чи є зв’язок між країною виробництва вакцини і виникненням ускладнень, як місцевих, так і загальних?

Коли ми чуємо чудове слово Індія, кожен з нас бачить перед собою індійські нетрі, річку Ганг, по якій пливуть небіжчики, слонів, бенгальських тигрів … А також індуса в позі йога, який паличкою порошок кришить, б’є його. Потім вони запаюють його в ампули, і надсилають нам вакцину. Ось це приблизно те, що ми бачимо.

Я просто хочу, щоб ви розуміли, що коли, наприклад, в Бельгії стоїть завод, який виробляє вакцину, то він золотий, кожна ампула золота. Якщо ви думаєте, що на цьому заводі сидять бельгійці і щось там роблять, то ви помиляєтесь, це повністю автоматизовані цехи, де немає людей взагалі.

І ось, розумні люди вирішують, що набагато простіше побудувати такий завод де-небудь в Індії.

Чим вона хороша? Вироблена вакцина треба ж ще кудись везти. Транспортування вакцин це температура певна, і це дуже дорого. І якщо є Індія, і поряд з нею мільярд чоловік в Індокитаї і ще два мільярди в самому Китаї, то це дуже зручно: витрати на транспортування зменшується в 3-4 рази.

Ви думаєте, що там за індійськими технологіям побудували завод ? Ні, коштує такий же завод як і в Бельгії або Америці, в якому все стерильно, в якому кожен індус має вищу освіту, і вам фору дасть в англійській і французькій мовах. Чому нам привозять індійську вакцину? Вибачте мене, але якщо є вакцина КДС, де одна доза коштує 20 доларів, а є вакцина, яка коштує 1 долар. Ви вважаєте, що наша країна заробила на 20 доларів?

Давайте чітко розуміти на сьогодні, що в світі є гострий дефіцит вакцини. Я для своїх онуків купити “Infanrix” не зміг. Незважаючи на особисті зв’язки, і те, що я навіть читав лекції компаніям , писав для них книги про вакцинацію, але коли я їх попросив дістати особисто для Комаровського вакцину, мені сказали “дудки, Євгене Олеговичу! Нема такої!”.

Чому? Тому що вакцина це не цегла. Її не можна піти і купити. Вакцину треба замовити. Якщо ви замовляєте вакцину за три роки вперед то ціна одна. Якщо негайно  то потрійна ціна. Тому нормальні країни планують, скільки дітей народжується, коли кому що треба, і замовляють вакцини на 5-6 років вперед, з невеликим запасом.

Ті вакцини, що в нас тут з’являються час від часу  це ті запаси, які їм не знадобилися. Те, що до нас надходить  це нормальна індійська вакцина, якою щепляться мільярди людей на рік. І я не бачу жодної різниці.

6. З чим пов’язана більшість реакцій на “індійську вакцину” АКДС?

Перш за все, з тим, що в усі цільноклітинні вакцини АКДС, спеціально вводитися до складу вакцини особлива сіль алюмінію, яка викликає гострі запальні процеси в тому місці, куди вакцину вкололи. Це робиться спеціально. Нога має боліти після уколу.

Для чого це потрібно? Вакцина не потрапляє в кров, а залишається в м’язі. Там починається запалення, і імунні клітини з усього організму прямує в місце уколу, і “знайомиться” з препаратом. Вироблення імунітету відбувається саме так: не препарат розноситися по організму, а імунні клітини знайомляться з ним в стегні або “5-й точці”. Тому це природно, коли аж 3 дні у дитини болить нога.

Друге, що потрібно знати всім батькам  у дітей першого року життя імунна відповідь слабкіша, тому що у них не зрілий імунітет в порівнянні з дитиною старше 1 року. Тобто доза для дитини менше року, теоретично, повинна бути вдвічі більше, ніж для однорічної дитини. І коли наші “розумні” мами кажуть, що почекають до року, коли дитина стане міцнішою і здоровішою, то прищепимо, фактично, дитина отримає подвійну дозу, яка взагалі не потрібна. Коли дитина прищеплюється правильно, вчасно, за календарем, загальної реакції навіть не буде. Якщо ви не може слідувати схемі, то робіть вакцинацію як можете.

7. Нам з народження забороняли робити вакцинацію. Вийшли з пологового будинку з БЦЖ, але почали вакцинуватися вже в 2,5 роки. Природно, календар ми ще не наздогнали. Як це зробити правильно? Якою має бути періодичність вакцинації?

Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що якщо щеплення не було вчасно зроблено, то треба його зробити в мінімальні терміни з рекомендованими інтервалами. Тобто немає вакцинації АКДС, з інтервалом в місяць-три, через рік, четвертий. Просто уявіть собі, що ви новонароджений, і почали робити цю процедуру.

8. Якщо було порушено графік вакцинації проти гепатиту B, наприклад, перша вакцина була в 2,2 роки, друга в 3,4. І ось, після останньої пройшло 9 місяців, чи є сенс робити нову?

Всесвітня організація каже: “Нічого ніколи не пропадає”. Якщо не було можливості вакцинуватися, то треба в мінімально короткі терміни ввести пропущені дози. У вас однієї дози не вистачає? Ввели і закрили тему.

9. Розвінчайте, будь ласка, міф: чи може вакцина викликати аутизм?

Це було бовкнуто один раз. Після цього і автор, і всі міжнародні структури довели… Були проведені кілька сотень досліджень. На матеріалі мільйонів дітей намагалися виявити цей зв’язок. Зв’язок не встановлено.

10. Коли дівчаткам потрібно робити вакцини від папіломовірусної інфекції? І чи потрібно робити її дорослим жінкам?

Краще зробити до початку статевого життя. 11-12 років саме час. Жінкам вже не актуально, як правило.

11. Чи потрібно проводити профілактичну вакцинацію від кашлюку під час вагітності?

Кашлюк смертельно-небезпечна хвороба саме для дитини першого півріччя життя. Наше завдання  захистити цю дитину. Де місячна дитина може підхопити коклюш? Вона підхопить його тільки від членів своєї сім’ї. Її потрібно захистити на той час, доки її не можна прищепити. А прищепити її не можна перші два місяці життя.

У всіх цивілізованих країнах є спеціальна стратегія захисту новонароджених від коклюшу, яка називається “стратегія кокона”, тобто всі діти, всі дорослі, які оточують новонародженого, повинні бути щеплені від коклюшу.

Найефективніше це вакцинація вагітних від коклюшу, але якщо в будинку є: тато, няня, бабуся, старший брат, вони повинні бути щеплені від коклюшу додатково. Ось так захищають дітей.

На якому терміні вагітності робити щеплення мамі від коклюшу? Як тільки дізналася про вагітність.

12. Ми вирішили вакцинувати дитину від пневмококу, зробили першу дозу “Превенаром”, він закінчився в Україні. Чи можна продовжувати “Синфлоріксом”?

Можна. Всі сертифіковані ВООЗ вакцини від однієї і тієї ж хвороби, є взаємозамінними. Запам’ятайте це.

13. Чи потрібно вакцинуватися проти вітрянки?

Потрібно про це кричати всім! Я руками і ногами за!

Вакцинація від вітрянки – це не питання доцільності. Це питання матеріальних можливостей. Є можливість знайшли вакцину прищепити. Питання в тому, що навіть маючи можливість вакцину знайти важко.

Всі обговорюють те, що фармакологічні фірми це вакцинація, яка нещадно на нас заробляє. А чому ж, якщо вони так на нас намагаються заробити, ми не можемо цю отруту купити? Ні за які гроші Ви не купите “Інфандекс Гекса” в Україні. Ні за які гроші немає вакцини від вітрянки.

До речі, кількість фірм, які виробляють вакцини, з кожним роком зменшується. Просто тому, що всіх вже дістала антивакцинальна кампанія. Хочеш виробляти вакцину повинен мати цілий штат юристів, які будуть тебе захищати від ідіотів.

14. Чи потрібно проводити вакцинацію від поліомієліту?

Вакцинація від поліомієліту чи не найлегше переноситься. Я б робив.

Ризик є лише тоді, коли перший раз в житті дитина прищеплюється живою вакциною. Жива вакцина та, яка в крапельках, і дає сильніший імунітет, ніж вакцина в уколах. У нас фальсифікації з цієї вакцинацією катастрофічні. Вакцину отримало дуже мало дітей, але написали, що щеплена мало не вся країна. Ситуація дуже складна, загроза поліомієліту зберігається.

15. Чи потрібно робити щеплення перед подорожжю?

Подорожі та вакцинація  це абсолютно необхідна тема, яка, як правило, детально розписана на сайті ВООЗ. В Україні з цим ситуація непогана. Тьху-тьху-тьху, начебто, все нормально. Поки ви лазите по Карпатам це не так актуально.

Якщо ви вирішили піднятися на Кіліманджаро, то без щеплення від жовтої лихоманки вас туди не пустять. Захотіли пожити трошки у В’єтнамі? Ну, японський енцефаліт сам Бог велів вам зробити.

16. Чи захищає вакцина БЦЖ від туберкульозу?

Вакцина БЦЖ захищає від двох смертельно небезпечних форм туберкульозу: від туберкульозного менінгіту і від дисемінованого туберкульозу легень. Ніхто з творців цієї вакцини не стверджував, що вона захищає від туберкульозу.

Вам, людям, які нічого в цьому не розуміють, кажуть: “Ось, дивіться, скільки років вже всіх прищеплюють БЦЖ, а туберкульозу повно!” Це напівправда. Туберкульозного менінгіту  немає! Ось тому БЦЖ потрібна.

Є таке поняття “доза, що інфікує”. Це коли ми вдихнули, і нам в легені потрапило якась кількість туберкульозних паличок. Умовно кажучи: 10 паличок потрапило ми не захворіли. Потрапило 100 захворів.

Що має статися, щоб в повітрі було багато цих паличок? Повинен бути відсутній повітрообмін, коли купа народу знаходиться в одній погано вентильованій, кімнаті. Де? У в’язниці, гуртожитку, казармі, інтернаті, будинок пристарілих, … лікарнях. У нас клас неможливо провітрити! А в трамваї, якщо відкриєте кватирку, то кожен другий закричить, що його продує! Поки ми в такій країні живемо – треба БЦЖ робити всім підряд.

У країні, де середній будинок це 2 поверхи, де в’язниця  дай Бог кожному пожити в таких умовах хоч іноді, там можна і не робити БЦЖ. Тому що там вчасно обстежать, вчасно поставлять діагноз і буде лікування. А в нашій країні, де ви нікому не потрібні, з повітрообміном проблеми. Отже, доводиться вакцинуватися.

17. Якщо вакцину неправильно зберігали, то вона не ефективна?

Вона не є небезпечною. Вбити вона не може.

18. Як вакцинуватися дорослим?

Кожні 10 років проти дифтерії і правця, кожної осені  проти грипу. Це те, що обов’язково. Якщо хочте розмножуватися, то проти кору, краснухи, вітряної віспи  теж не завадить, якщо не хворіли.

19. Чи є певний відсоток дітей, які мають непереносимість вакцини?

Так, є такі діти. Імовірність непереносимості приблизно 1 на 1 000 000 доз.

Головне – мати можливість надати швидку допомогу при розвитку реакції непереносимості. Це те питання, яке ви можете задати будь-якому лікарю чи медсестрі в кабінеті щеплення: “Лікарю, а якщо у нас буде гостра реакція, де у вас адреналін, дексаметазон?  Нема? До побачення”.

20. Наскільки безпечно вакцинувати дітей від грипу?

Єдина вакцинація, з якою я зіткнувся за час навчання в медичному інституті вакцинація проти грипу. Весь курс повели під “дулом пістолета” показувати нову методику, і на наступного дня весь курс прийшов в шмарклях по пояс. Я дуже незолюбив після того випадку вакцинацію від грипу. Потім, уже, будучи лікарем, а це були приблизно 91-92 роки, я прищепився від грипу російською, радянською, на той час, вакциною, після чого, я успішно захворів грип. Справжній, адже лабораторія підтвердила, що це саме він.

Дві мої спроби призвели до захворювання і шмарклів. У 2000 році я отримав європейську, інактивовану вакцину, і всю зиму до мене ходили натовпи хворих на грип, і це був перший рік, коли я на грип не хворів. З 2000 року я на грип не хворів жодного разу. Але я розумію, щойно грип з’явиться, у мене немає шансів його уникнути. Питання не в тому, чи треба вакцинуватися чи ні, а в якості вакцини. На сьогодні, ті вакцини, які є у нас, реально працюють.

Люди повинні зрозуміти, що вакцинація це наша внутрішня етика. Грип – смертельно небезпечне захворювання для декількох категорій людей. Найбільшу загрозу грип становить для вагітних і людей старших 65 років. Ви молодий і здоровий, швидше за все, видужаєте, але ви принесете грип додому, і вб’єте своїх батьків.

Це коли бабусі хворілють на грип, а через кілька днів вмирають від інсульту. Діагноз інсульт, а те, що саме грип спровокував смертоносну хворобу ніхто не напише. Тому коли ви вакцинуєтесь від грипу, ви захищаєте свої стареньких. У всьому світі є спеціальні вакцини для людей похилого віку. Ми про них навіть мріяти не можемо. Тому вакцина від грипу працює, вакцина щороку різна, під ті штампи, які циркулюють саме цього року.

Джерело

Вам також буде цікаво: