Прес-конференція, присвячена спалаху кору в Одеській області, пройшла за участі представника ГО “Батьки за вакцинацію”

18.12 2017 Департамент охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації (ДОЗ ООДА) провів прес-конференцію, присвячену спалаху кору в Одеській області. В цьому змістовному та інформаційно насиченому заході взяли участь провідні спеціалісти, а також представник ГО “Батьки за вакцинацію”.

Спікерами виступили Людмила Красницька – лікар-епідеміолог вищої категорії ДОЗ ООДА; Людмила Самойленко – головний позаштатний спеціаліст зі спеціальності «Імунологія» ДОЗ ООДА, завідувачка центру клінічної імунології КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», національний тренер ЮНІСЕФ з питань імунопрофілактики; Валерій Титаренко – завідувач відділенням КУ «Одеська міська клінічна інфекційна лікарня», головний позаштатний інфекціоніст ДОЗ ООДА; Сергій Костенко – головний позаштатний інфекціоніст ДОЗ ООДА; Дмитро Самофалов – головний позаштатний спеціаліст зі спеціальності «Медична стандартизація», доцент кафедри дитячої хірургії ОНМеДУ; Марія Калмикова – представниця ГО «Батьки за вакцинацію», мати трьох дітей.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В 2018 році Україну очікує пік захворюваності на кір

Лікарі розповіли журналістам про поточну ситуацію з захворюваністю на кір, особливості перебігу цієї хвороби у дітей та дорослих, профілактику кору та охоплення дітей Одеської області профілактичними щепленнями від цієї хвороби. Згідно з цифрами, наведеними тренером ЮНІСЕФ з вакцинації Людмилою Самойленко, планове охоплення дітей Одеської області профілактичними щепленнями від кору (в 1 рік і в 6 років) складає, відповідно, 89% та 92%, а це вже близько до необхідних для колективного імунітету 95%. Що ж стосується охоплення дітей, які вакцинуються з порушенням Календаря, то тут ситуація дещо гірша: охоплення щепленням КПК дітей від 2 років та дітей від 7 років, складає, відповідно, 63% та 70% – таким чином, значна кількість дітей все ще залишається незахищеною. Спікер нагадала, що реальних протипоказань до щеплення КПК небагато  (гострі захворювання, що супроводжуються високою температурою, алергія на один з компонентів вакцини,  первинний імунодефіцит, ВІЛ/СНІД, вживання ліків, що пригнічують імунітет – хіміотерапія, імуносупресія та ін.) та закликала батьків не утримуватись від щеплення дітей через надумані протипокази. Інфекціоніст Сергій Костенко також наголосив, що дітей, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, треба вакцинувати в першу чергу, оскільки для них перебіг кору особливо небезпечний. Також лікар зазначив, що кір вже не можна вважати суто «дитячою» інфекцією, оскільки зараз хворіє багато дорослих і перебіг хвороби у них теж досить важкий. В цілому ситуація тривожна: за повідомленням епідеміолога Людмили Красницької в жовтні в області було зареєстровано 102 випадки захворювання на кір, а в листопаді – вже 201 випадок. Лікарі закликали українців захистити себе та своїх дітей за допомогою безпечної та якісної вакцини, яка є прекваліфікованою ВООЗ та використовується у всьому світі: дітей щеплюють безкоштовно, а дорослі можуть придбати вакцину за власні кошти (вартість в аптеці від 250 до 300 гривень).

 

Представниця ГО «Батьки за вакцинацію» Марія Калмикова зазначила, що саме епідемія кору була одним із чинників, що змусили її докорінно змінити ставлення до вакцинації. Вона закликала батьків ставити питання щодо вакцинації педіатрам, що практикують доказову медицину, та користуватися надійними джерелами інформації – наприклад, долучитися до спільноти, організованої ГО «Батьки за вакцинацію», де можна консультуватися як з лікарями, так і з іншими батьками, що вакцинують дітей.

Вам також буде цікаво: