Вакцинація допомагає попередити алергічні захворювання у дітей

Всупереч поширеній серед батьків точці зору вакциновані діти не лише не схильні до алергічних захворювань, але й захищені від них краще своїх нещеплених однолітків.

Автор останнього дослідження на цю тему, Olf Herbarth, MD, розповідає, що він та його коллеги порівнювали поширеність та важкість алергічних захворювань серед вакцінованих та невакцінованих дітей. Результати дослідження показали, що у вакцінованих дітей алергічні захворювання развивалися рідше, ніж у невакцинованих; цей результат зберігався навіть при порівнянні груп дітей, що вже мали алергічні захворювання.

Результати цього дослідження були представлені на міжнародній науковій конференції World Allergy Organization, що проходила в Ріо-де-Жанейро.

Доктор Herbarth та його колеги вивчали три окремі когорти за участі 2187 дітей 5-6 років. Першу когорту було взято з перехресного дослідження, що вивчало дітей, народжених в 1988 и 1989 роках; другу –  з багатоцентрового дослідження дітей, що народилися в 1994 и 1995 роках, а третю –  з дослідження дітей з підвищеним ризиком атопічного захворювання.

Автори дослідження з’ясували вакцинний анамнез кожного учасника за допомогою анкетування, сертифікатів вакцинації та титрів імуноглобулінів до збудників, від яких  захищають вакцини.

Дослідники оцінювали наявність у дітей 5-6 років атопіченого дерматиту та будь-яких інших симптомів алергічного захворювання.

В усіх трьох когортах вчені отримали однаковий результат: частота алергічних захворювань була зворотно пропорційною ступеню імунізації дітей. Тобто чим менш щепленою була дитина, тим більшим був для неї ризик алергічних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація від грипу може попередити серцевий напад та інсульт

Навіть у когорті дітей з високим ризиком атопічного захворювання (зумовленим наявністю алергічних захворювань у батьків) вакцинація знижувала загальний ризик появи алергічних симптомів на 26%, а ризик розвитку атопічної екземи на 34% у порівнянні з невакцінованими дітьми. Таке співвідношення зберігалося навіть після урахування таких спотворюючих результати факторів, як паління під час вагітності та вплив домашніх алергенів.

Хоча ці результати здаються несподіваними, вони узгоджуються з “гігієнічною гіпотезою”, яка пояснює стрімке зростання кількості алергічних захворювань в XX столітті.

Paul Offit, MD, педіатр та всесвітньо відомий експерт з вакцинопрофілактики, стверджує: “Якщо ви подивитесь на дітей з країн, що розвиваються, які живуть в поганих санітарних умовах та набагато більше ризикують заразитися інфекційними та паразитарними захворюваннями у ранньому віці, то переконаєтесь, що вони страждають на алергічні захворювання набагато рідше за дітей з розвинених країн». Цей факт став основою так званої гігієнічної гіпотези.

Вакцинація детей – це не лише захист від керованих інфекцій, але й можливість «знайомства» дітей з розвинених країн з антигенами патогенних мікроорганізмів. Саме цим, скоріше за все, пояснюється захисний ефект вакцинопрофілактики проти алергічних захворювань.

Джерело

Вам також буде цікаво: