Лікарі, допоможіть батькам прийняти правильне рішення щодо вакцинації

«Чи буде щеплення безпечним для моєї дитини?», – насправді, це єдине питання, яке турбує маму перед прийняттям рішення: щепити дитину чи ні. Їй не важливо знати, яким є рівень імунізації в місті, області, країні або яким він був раніше, чи хворіють сусідські діти, чи щеплять дітей в Європі тощо. Вона чекає лише одного – гарантій, що з її власною дитиною після вакцинації нічого поганого не станеться і вона отримає необхідний захист.

Вислови на кшталт «серйозні реакції на вакцини зустрічаються вкрай рідко» лише підкидають дров до багаття. Не додає впевненості мамі й обов’язкове підписання згоди та взяття на себе відповідальності за вакцинацію.

Натомість вирішальне значення для батьків має власна позиція лікаря, рівень його компетенції та вміння пояснити мамі всі «за» та «проти». Перемогти в інформаційній війні з антивакцинальними настроями може також особистий приклад лікаря, те, що і він, і його діти є щепленими.

Особливе занепокоєння батьків сьогодні викликає щеплення індійською АКДП (адсорбованою кашлюково-дифтерійно-правцевою вакциною). Оскільки ця вакцина є цільноклітиною (містить вбиті бактерії кашлюку), вона, закономірно, у деяких дітей викликає поствакцинальні реакції: почервоніння й припухлість у місці уколу та підвищення температури, – про що мами відверто пишуть у соцмережах, розміщаючи фото припухлостей на ніжках своєї малечі. Що у такій ситуації може зробити лікар?

Відповідає Мар’яна Іськів, лікар-педіатр Медичного центру Medicover:

По-перше, пояснити батькам, що підвищення температури чи почервоніння шкіри у місці ін’єкції є природньою реакцією організму на введення імунобіологічного препарату. Позаяк, така реакція підтверджує, що організм дитини зреагував та виробив антитіла на введення антигену. І якщо раптом така дитинка зіткнеться зі справжньою інфекцією, вона буде захищеною сама та сприятиме формуванню колективного імунітету.

По-друге, потрібно зрозуміти стан мами, її хвилювання і забезпечити максимальну лікарську підтримку. Можна залишити мамі номер власного мобільного телефону та бути весь час із нею на зв’язку під час виникнення будь-яких не характерних явищ щодо стану здоров’я дитини.

По-третє, якщо батьки шукають альтернативу вакцині, яку пропонують в державних поліклініках, потрібно їм цю інформацію надати. Сьогодні у приватних медичних центрах України є можливість вакцинувати малюків комплексними 6-валентними вакцинами європейських виробників, такими як Гексаксим (Франція) та Інфанрикс-Гекса (Бельгія). У такому випадку, за допомогою однієї ін’єкції дитина отримує захист одразу від шести інфекційних захворювань: дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гепатиту В та гемофільної інфекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цільноклітинна вакцина АКДП: які реакції можливі

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь