Чи є в українців шанс зупинити спалах кору?

Згідно даних Центру з контролю та моніторингу захворювань, за 11 місяців 2017 року в Україні зареєстровано 3382 випадки захворювання на кір. За повідомленням головного позаштатного педіатра одеського міського департаменту охорони здоров’я Анни Луньової станом на 27 грудня в Одесі зафіксовано 5 летальних випадків. Троє з померлих – діти.

Найбільшу кількість захворілих зареєстровано в Івано-Франківській (1049), Одеській (931), Закарпатській (416), Тернопільській (198), Черновицькій (176) та Запорізькій (127) областях. Статистика ж захворюваності в інших областях України наступна: Вінницька  область – 78, Волинська – 29, Дніпропетровська – 33, Донецька – 36, Житомирська – 6, Київська – 63, Кировоградська – 8, Луганська – 0, Львівска – 64, Миколаївська – 16, Полтавська – 10, Рівненська – 1, Сумська – 8, Харківська – 7, Херсонська – 1, Хмельницька – 10, Черкаська – 1, Чернігівська – 1, м. Київ – 75.

Разом з тим слід зазначити, що охоплення дітей профілактичними щепленнями від кору, паротиту та краснухи зростає. Як повідомляє  Центр громадського здоров’я МОЗ України, якщо станом на 1 жовтня 2017 року охоплення дітей першою та другою дозами КПК складало, відповідно, 71,3% та 68,3%, то станом на 1 грудня ці показники складають вже 87, 8% та 87, 5%. Цей факт радує, оскільки у нас з’явилася надія, що спільними зусиллями ми досягнемо охоплення в 95%, необхідного для створення колективного імунітету. Саме колективний імунітет дозволяє захистити тих, хто не може бути щеплений з об’єктивних причин (дітей до 1 року та пацієнтів з протипоказами до щепленнями). Охоплення щепленнями в 95% може попередити розповсюдження кору в дитячих колективах після новорічних свят. Тому відповідь на питання «Чи очікувати нам подальшого зростання захворюваності на кір?» наразі залежить від нас самих!

Нагадуємо, що згідно національного календаря щеплень діти отримують 2 дози вакцини КПК (кір-паротит-краснуха): в 12 місяців та в 6 років. Якщо з будь-яких причин Ваша дитина не отримала щеплення чи не була вчасно щеплена вдруге, негайно зверніться до дільничного педіатра за направленням на щеплення. Вакцинація дітей вакциною КПК в державних медзакладах безкоштовна. Нагадуємо також, що з точки зору доказової медицини будь-які аналізи перед щепленням не потрібні – рішення про можливість приймає лікар під час огляду в день запланованого щеплення. Вакцину КПК можна вводити одночасно з іншими вакцинами (за виключенням вакцини БЦЖ). Вакцина, наявна для щеплення в державних поліклініках, є якісною та безпечною – вона прекваліфікована ВООЗ та використовується в усьому світі.

 

Зробіть своїм дітям найважливіший подарунок на Новий рік – подаруйте їм захист від небезпечної хвороби!

 

 

 

Вам також буде цікаво: