Руйнівники міфів. Міфи про Манту

Навколо проби Манту точиться багато міфів, які, в свою чергу, породжують багато страхів у батьків. Багато людей вважають пробу Манту щепленням, її бояться мочити водою. А ще вважають, що не можна робити пробу діткам з  багатьма захворюваннями.

Спробуймо розібратися!

По-перше, проба Манту – це не щеплення, а діагностична проба. Можна навіть сказати  – що шкірна алергічна проба. Дану пробу проводять з метою виявлення хворих та інфікованих на туберкульоз, для відбору дітей перед первинною вакцинацією від туберкульозу у віці старше 2 місяців, які не були вакциновані в пологовому будинку, та для їх відбору на ревакцинацію в 7 років.

Для   проби Манту застосовують туберкулін, який являє собою очищену витяжку з мікобактерій туберкульозу. Саме туберкулін викликає місцеву алергічну реакцію (з’являється почервоніння або вузлик на місці уколу) в людей, які інфіковані на туберкульоз. Що важливо знати – туберкулін не може викликати в організми вироблення антитіл, він здатен лише виявити відповідь в інфікованому на туберкульоз організмі!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руйнівники міфів про вакцинацію. Чи правда, що вакцинуватися від грипу вже пізно?

По-друге – насправді, протипоказів до постановки проби Манту не так вже й багато, як здається. Не рекомендують робити пробу при гострих захворюваннях, при хронічних захворюваннях в стадії загострення, при різних алергічних станах, ревматизмі, епілепсії та на час обмежувальних заходів (так званому карантині) в дитячих колективах.

По-третє – мочити водою місце уколу можна! Адже вода  попадає на шкіру, а не всередину, куди вводять туберкулін. А от чого робити не можна, так це обробляти дезінфекційними розчинами та заліпляти місце уколу пластирем.

Будьте свідомими!

Розвінчуємо міфи разом!

Про автора: Голінська Катерина Іванівна – член ГО « Батьки за вакцинацію», Агент змін з вакцинації, лікар-епідеміолог, викладач медичного коледжу, мама двох щеплених хлопчиків – двійнят Міші та Вані. Проживає в Харківській області.

Вам також буде цікаво: