Справжніх противопоказів до вакцинації від кору дуже мало – імунолог

Чи безпечно вакцинуватись від кору? Що більш вірогідно: перехворіти чи отримати ускладнення від щеплення? Які обстеження потрібні перед щепленням? Чи можна вакцинуватись при «слабкому імунітеті»? Як впевнитись, що вакцина зберігалася належним чином? Ці та інші запитання особливо жваво обговорюються в Інтернеті останні декілька днів. Заборона на відвідування не щепленими проти кору маленькими одеситами шкіл та дитсадків викликала бурхливу реакцію одеситів та українців в цілому. Багато медиків і батьків схвалюють це рішення, адже вже 5 одеситів, серед яких 2 дітей і підліток 17 років, загинуло від цієї хвороби в 2017 році. З іншого боку, деякі батьки, що не є прихильниками вакцинації, обурені даним рішенням. В результаті в мережі Інтернет активно тиражується інформація, що не відповідає дійсності та заснована на «міфах» та чутках. Щоб знайти вірні відповіді на питання батьків про вакцинацію від кору, які найбільше їх турбують, наш кореспондент поставив їх експерту: головному позаштатному імунологу Департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації (ДОЗ ООДА), завідуючій  центром клінічної імунології КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», національному тренеру  ЮНІСЕФ з питань iмунiзацii Людмилі Самойленко.

 

Батьки, що з певних причин не вакцинують дітей, часто питаються: «Яку небезпеку несе моя нещеплена дитина вашим щепленим дітям, чого ви боїтеся?» В чому полягає реальна небезпека відвідування такою дитиною садку чи школи? Для кого вона небезпечна в першу чергу?

В першу чергу небезпеці захворіти  піддається сама нещеплена дитина. Це за її здоровя мы переживаємо в даній ситуації.  І, на жаль, вона може бути джерелом інфекції для інших дітей, які не можуть бути вакциновані через медичні протипокази.

 Багато батьків теоретично «за» щеплення, але своїх дітей не вакцинують через страх перед можливими ускладненнями: на їхню думку, дитина «слабенька», часто хворіє, «має знижений імунітет», «алергик», у неї «погані аналізи» тощо. В результаті багато дітей так і не доходить до кабінету щеплень. Які реальні противопокази до вакцинації КПК? І як бути таким дітям в даній ситуації, чи зможуть вони відвідувати дитячі колективи, якщо спеціалисти не рекомендують їм робити щеплення?

Справжніх противопоказів до вакцинації від кору дуже мало:

  1. Будь-яке гостре захворювання чи загострення хронічного (вакцинуватися можна одразу після одужання, а не через тиждень-два или місяць).
  2. Тяжкі алергічні реакції на введення попередньої дози цієї вакцини у вигляді анафілактичного шоку чи токсичної еритеми.
  3. Імунодефіцитні захворювання згідно з рішенням лікаря ( якщо вони є, то батьки точно про це знають – не буває імунодефіцитного захворювання без проявів).
  4. Захворювання, при яких пацієнти отримують препарати, що пригнічують імунну систему (пацієнти про це також знають).
  5. Алергічні реакції на антибіотик з групи аміноглікозидів.
  6. Анафілактичні реакції на яєчний білок.
  7. Вагітність. Діти, що на сьогодні не можуть бути  щеплені від кору через медичні противопокази,  будуть проходити  індивідуальне навчання вдома.

 Чи вірним є твердження про існування «прихованих інфекцій» у дітей, які не виявляються в момент вакцинації, але дають про себе знати після неї та призводять до ускладнень? Які обстеження необхідно робити перед вакцинацією, щоб переконатися, що  вакцинуватися насправді можна?

Інфекція чи є, чи її нема. Ми всі є носіями певної  кількості бактерій та вірусів, але якщо  нема захворювання, це означає, що імунна система здатна з ними «впоратися» – тримає їх під контролем. Якщо дитина здорова, ніяких досліджень перед вакцинацією робити не треба. У пацієнтів з захворюваннями питання вирішується індивідуально.

 Найбільше багатьох батьків лякає так звана «інформована згода», яку батьки відписують перед вакцинацією. З якою метою батьків просять підписати цей документ? Чи означає підпис батьків під ним, що відповідальність за можливі негативні наслідки вакцинації несе лише батько чи мати дитини, а не медики, і у випадку ускладнень дитина залишиться без медичної допомоги? Чому подібний документ не підписує медик, що вакцинує дитину?

«Інформовану згоду» підписує батько чи мати та медичний працівник (лікар), що дає дозвіл на вакцинацію. Підписуючи цю згоду, батьки підтверджують чи заперечують наявність захворювань (станів), які є протипоказами до вакцинації. Наприклад, педіатр може не знати про те, что один з членів родини має ВІЛ-інфекцію… Чи батьки не принесли лікарю виписку проо введення будь-яких препаратів (крові). Щодо можливого ненадання медичної допомоги: медичні працівники несуть юридичну відповідальність за ненадання допомоги,  і якщо дитина потребує медичної допомоги, вона буде їй надана, не зважаючи на те, щеплена дитина чи ні. А ось батьки не несуть юридичної відповідальності  за свої дії, в результаті яких життю дитини може загрожувати небезпека.

 

Чи можуть педагоги та вихователі бути джерелом інфекцій для дітей?

Працівники освітніх закладів всіх типів та видів  регулярно проходять обовязкові медичні огляди. При виявленні будь-яких станів, що загрожують здоров’ю дітей, персонал відсторонюється від роботи для проходження курсу лікування.   

Що більш вірогідно на сьогодні: захворіти на кір чи отримати ускладнення від щеплення проти кору?

Кірінфекційне захворювання, що передається повітрянорапельним шляхом. Дитина, що не була вакцинована, у випадку контакту з зараженим захворіє з вірогідністю  90-100%. Такого відсотку сприйнятливості не наблюдається практично у жодного іншого захворювання. В такому випадку у дитини зявляються симптоми, що дуже нагадують застуду: загальне нездужання,  відсутність апетиту; підвищення температури тіла до 40°C; головний біль; кашель; нежить та «сиплий» голос; підвищена сльозотеча,  кон’юнктивіт; біль у животі; світлобоязнь. В гіршому випадкуяк ускладнення,  може бути запалення легень чи головного мозку.   На сьогодні в Одеській області більше 1000 захворілих.  На введення ж вакцини  «Пріорікс», яка зараз використовується для вакцинації від кору,  может бути   короткочасне почервоніня в місці ін’єкції, біль та набряк в місці ін’єкції, невелике  підвищеня температуриЦе очікувані реакції, які, як правило,  проходять самостійно.

 

Чи можуть батьки перед вакцинацією дитини впевнитися в тому, що вакцина зберігалася у належних умовах, має нормальний термін придатності і її можна використовувати?

 Будь-який батько (чи мати)  перед вакцинацією може попросити медичний персонал показати  документи на вакцину і сам флакон з вакциною (на флаконі есть термін придатності та термоіндикатор). Термоіндикатор показує, чи було дотримано режим зберігання вакцини та чи можна її використовувати. Як інтерпретувати покази термоіндикатору можна прочитати в інструкції до вакцини (її вам теж покажуть і, мабуть, навіть зможуть подарувати).

Бесіду провела Марія Калмикова

Вам також буде цікаво: