Вакцинація фіктивно щеплених дітей. Роз’яснення департаментів охорони здоров’я

Фіктивна відмітка про щеплення – не привід лишати дитину беззахисною перед небезпечними інфекціями. Поліклініки готові знаходити спільну мову з батьками, чиї діти з різних причин мають в Карті щеплень записи про щеплення, але по факту їх не отримали.

Про це свідчать отримані відповіді більшості департаментів та управлінь охорони здоров’я в регіонах. Нагадаємо, 31 січня 2018 ГО «Батьки за вакцинацію» звернулася до МОЗ України та структурних підрозділів з питань охорони здоров’я в регіонах з проханням відреагувати на відмови вакцинувати дітей на прохання батьків на підставі наявності в картці неправдивих відміток про щеплення.

Все більше українських батьків усвідомлюють важливість вакцинації. Тому зараз почастішали випадки, коли батьки «щеплених на папері» дітей хочуть зробити своїм дітям реальні щеплення, але стикаються з відмовою на підставі наявності запису в документації.

Причини, наслідки та відповідальність за неправдиві записи про щеплення у медичній картці окремо потребують обговорення. Але поки дорослі спілкуються мовою бюрократії – страждають діти та створюється загроза здоров’ю всього населення країни.

Кожна дитина має право бути щепленою проти небезпечних хвороб, і обов’язок її захистити лежить, перш за все, на її батьках.

Батьки, не бійтеся відстоювати право своєї дитини не хворіти! Обговоріть з педіатром (та, при необхідності, з головним лікарем) проведення реального щеплення дитині замість фіктивного.

Наразі в Україні законодавчо неврегульоване питання вакцинації дітей, які мають фіктивні записи про щеплення. Однак, персонал полікліник, в переважній більшості, готовий разом з батьками виходити з цієї ситуації та вирішувати питання в індивідуальному порядку. Зокрема, вам можуть запропонувати написати заяву з проханням провести вакцинацію дитини в зв’язку з тим, що запис у картці був неправдивим. Також батькам можуть рекомендувати провести дитині аналіз крові на наявність антитіл до того чи іншого збудника для визначення наявності імунітету, або придбати вакцину за власний кошт.

Що робити, якщо вам, все ж таки, відмовляють у щеплені через недостовірну відмітку у картці? Інструкція за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куплена довідка про щеплення не захищає від хвороб, – медик та мама Тетяна Кудрявцева

Разом з тим, Міністерству охорони здоров’я потрібно законодавчо врегулювати питання вакцинації дітей, які мають фіктивні записи про щеплення, – наголошують у низці департаментів охорони здоров’я. Адже цих дітей потрібно врахувати при плануванні щеплень та розрахунку потреб у вакцинах.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь