Ситуація з кором в Україні стабілізувалася

Згідно даних Центру громадського здоров’я МОЗ України за 8-й тиждень 2018 року зафіксовано 783 випадки захворювання на кір (з них 294 у дорослих). Це на 5% менше у порівнянні з минулим тижнем. Таким чином можна констатувати стабілізацію ситуації з захворюваністю на кір, хоча говорити про зниження захворюваності ще рано, його можна очікувати лише наприкінці березня. Про це повідомив генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Володимир Курпіта під час брифінгу «Оперативна інформація щодо захворюваності на кір та вакцинації», що пройшов сьогодні (27.02.2018) в Українському кризовому медіа-центрі. Всього в 2018 на кір в Україні захворіло 5839 осіб, з них 1981 дорослий. Госпіталізовано 3945 осіб. Найбільше людей захворіло в Івано-Франківській (1294 випадки), Закарпатській (980 випадків), Одеській (965 випадків), Чернівецькій (594 випадки), Львівській (411 випадків) областях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подальший рівень захворюваності на кір безпосередньо залежить від рівня вакцинації – лікар-інфекціоніст Наталя Жураковська

З початку 2018 року зафіксовано 7 випадків смерті від кору. Останній сумний випадок стався в Одеській області – дитина померла через 12 годин після пологів. Причиною цього стало внутрішньоутробне інфікування від нещепленої матері до дитини. Саме для уникнення подібних випадків і необхідне створення т. з. «колективного імунітету» від кору та інших вакцинокерованих захворювань – він допоможе захистити від цих хвороб найбільш вразливих членів суспільства, які не можуть бути щеплені з об’єктивних причин (через вік чи реальні медичні протипокази). Наразі ситуація з охопленням щепленнями дітей, що свого часу пропустили планову вакцинацію від кору, поступово покращується: станом на 22 лютого вакциновано 76,2% дітей, що пропустили першу дозу вакцини КПК, і 80,9% дітей, що пропустили другу дозу вакцини. Нагадуємо, що для створення колективного імунітету щонайменше 95% громадян мають бути щеплені, і закликаємо батьків відвести своїх дітей на безкоштовну вакцинацію від кору.
Також під час брифінгу було висвітлене питання заборони в Україні партії вакцини від кору, паротиту та краснухи, що була присутня на приватному ринку Одеси та Сум. За інформацією, отриманою від виробника вакцини та Держлікслужби, дану партію було призначено для реалізації на ринку Росії – вона італійського виробництва з російським фасуванням (вакцина ж, що використовується в Україні, вироблена в Бельгії). Дана вакцина надійшла в Україну поза компетенцією МОЗ. «Вона не зареєстрована і не має права застосовуватися. Вона реалізовувалася не через державні чи комунальні заклади, а через приватну аптечну мережу. По суті то є контрабанда», – підкреслив Володимир Курпіта. Особливу увагу спікер звернув на те, що дана інформація не стосується вакцини, що була поставлена через загальнодержавні закупівлі МОЗ. Додаткові 220 тисяч доз вакцини КПК, закуплені за кошти державного бюджету за сприяння Дитячого фонду ООН (Юнісеф) вже доставлені в Україну і надійдуть до регіонів протягом цього тижня. Наступна партія вакцини має прибути в квітні. Вакцина КПК, що поставляється через державні закупівлі, має державну реєстрацію і прекваліфікацію ВООЗ. Вона ефективна, безпечна і надається державою безкоштовно дітям до 18 років.

Вам також буде цікаво: