Температура у дитини: техніка безпеки. Поради педіатра

Температура у дитини – в тому числі й після щеплення – часто змушує батьків хвилюватися. Як правильно поводитись в даній ситуації? Чим “збивати” температуру? Коли викликати “швидку”? Ці та інші запитання наш кореспондент Марія Калмикова поставила експерту:  неонатологу, педіатру, консультанту з питань грудного вигодовування, керівнику медичного напрямку клініки “Особливі”, ведучій вебінарів і курсів для вагітних, популярному дитячому лікарю на просторах Facebook Лідії Бабич.

 

Чи несе лихоманка якусь шкоду дитячому організму?

В організмі дитини не закладено механізмів “самознищення”. Лихоманка може тривожити батьків, порушувати загальний стан дитини, але прямої небезпеки не несе. Все залежить від допомоги, яку надають дитині при підвищеній температурі тіла.  Правильними діями є:

– заспокоїти дитину та заспокоїтись самим (або хоча б удавати спокій. Бо дитина може істотно злякатись та занепокоїтись від панічно налаштованих батьків);

– забезпечити доступ свіжого прохолодного повітря;

– зменшити кількість одягу на дитині;

– почати часто напувати невеликими порціями;

– якщо загальний стан дитини порушено, то можна застосувати жарознижуючий препарат.

 

 Існує й протилежна думка: лихоманка корисна і боротися з нею не треба, бо організм інтенсивніше бореться з інфекцією і одужання прийде швидше. Чи це твердження є вірним?

“Цілюща” сила лихоманки явно перебільшена. Якщо у дитини, наприклад ГРВІ, і батьки дадуть жарознижуючий препарат – організм малюка не перестане боротися зі збудником. І разом з тим, коли лихоманка тримається і батьки свідомо не збивають температуру – така тактика не прискорить одужання дитини. І навіть навпаки. При лихоманці, особливо у маленьких дітей, істотно зростає ризик зневоднення, погіршення загального стану, відмови від їжі – і це точно буде не на користь.

 

Якими препаратами можна збивати температуру в домашніх умовах? Як вірно розрахувати дозу? Чи можна чергувати жарознижуючі засоби (ібупрофен і парацетамол) і як це робити правильно?

Навіть якщо температура вище 39,0 – якщо це єдиний симптом і він щойно виник – це не привід одразу викликати “швидку”. Дайте ібупрофен чи парацетамол в сиропі (чи свічках, якщо сироп дати складно).

Доза суспензії = половина маси тіла дитини. Якщо використовується Нурофен-форте, то масу тіла ділимо на 4 = кількість мл. сиропу.

Дозування ібупрофену – 10мг/кг маси тіла, парацетамолу – 15 мг/кг. На упаковці вказано, скільки мг рідини міститься в 5мл сиропу. Скласти пропорцію не складно.

Можна в спокійному стані сісти і заздалегідь порахувати, яка доза потрібна Вашій дитині, і написати маркером на флаконі. Навіщо? Бо діти одного віку можуть мати різну вагу, і якщо давати дозу на “6-12 місяців”, вона может бути неточною чи/або неефективною.

Ібупрофен можно давати тричі на добу, парацетамол також. Якщо виникає потреба в зниженні температури частіше, ніж кожні 6-8 годин, то варто чергувати препарати, щоб  не перевищувати безпечну добову дозу.

Напоїть дитину, зніміть з неї зайвий одяг, почекайте півгодини-годину, заспокойтесь та спостерігайте. Не потрібно одразу здавати аналізи. Особливо якщо між підйомами температури стан нормалізується і дитина активна.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація = цивілізованість – педіатр Лідія Бабич

 

Що робити, якщо препарат «не працює»? Яких помилок частіше за все припускаються батьки, що самостійно збивають дітям температуру?

Найпоширеніші помилки стосуються так званих “народних методів”:  обтирання горілкою, спиртом, оцтом, холодні ванни та холодний душ, холодні клізми тощо. Варто стежити за правильним дозування жарознижуючих.  Не слід давати будь-яких ліків до встановлення діагнозу, навіть якщо стан дитини дуже схожий на те, що було з сусідським хлопчиком півроку тому.  Поширена помилка стосується призначення антибіотиків, якщо лихоманка триває понад 3 дні. Це радянське “правило 3 днів” нічим не обгрунтоване. При вірусних інфекціях лихоманка може тривати і довше – і це також нормально.

 

Дуже поширеною є точка зору щодо існування т. з. «білої» лихоманки (холодні кінцівки), яку треба знімати но-шпою. Чи справді даний препарат є ефективним в даному випадку? Як батькам реагувати на подібні ситуації – чи тактика зниження температури відрізняється в даному випадку?

Дійсно раніше часто застосовувалось поняття “біла лихоманка”, навіть в університеті так лікарів навчали.  Насправді ж неважливо – лихоманка «біла», червона, чи зелено-бузкова. Рішення про застосування жарознижуючих препаратів залежить лише від загального стану дитини.   Но-шпа ніяк не впливає на кровоносні судини, це спазмолітик для інших органів. Не доцільно застосовувати но-шпу при лихоманці – немає фармакологічного обгрунтування, чому цей препарат може подіяти на “холодні ручки та ніжки”.

 

В яких випадках варто не збивати температуру в домашніх умовах, а викликати невідкладну допомогу?

Причини терміново звернутись за медичною допомогою:

  • істотне порушення загального стану;
  • ускладнення дихання;
  • сильний кашель, особливо нападоподібний;
  • повторна лихоманка вище 38,5;
  • багатократне блювання;
  • кров в стулі;
  • дитина відмовляється від їжі та пиття;
  • сильний біль в животі, вусі, голові чи будь-яких інших частинах тіла;
  • симптоми зневоднення, на які не вдається вплинути в домашніх умовах (в’ялість, сеча концентрована та її мало/менше, сухість шкіри та слизових оболонок, сухий язик з білим нальотом, щільна в’язка слина);
  • судоми, особливо ті, що виникли вперше.

Вам також буде цікаво: