Лише дитячі смерті від кору змусять нас схаменутися – Пол Офіт

В деяких регіонах США – спалахи кору. Про причини такої ситуації в країні, в якій ще не так давно – у 2000 році – було офіційно оголошено про припинення циркуляції вірусу кору на її території, розмірковує провідний американський експерт з імунопрофілактики – педіатр, імунолог, вірусолог, керівник Центру освіти з питань вакцинації Дитячої лікарні Філадельфії, професор, автор більше 160 наукових праць, один з розробників вакцини від ротавірусної інфекції Пол Офіт.

Нижче надаємо переклад відвертого та повного болю звернення видатного лікаря до його співгромадян.

Вітаю. Мене звати Пол Офіт. Я знаходжусь у Центрі освіти з питань вакцинації Дитячої лікарні Філадельфії  – Vaccine Education Center at Children’s Hospital of Philadelphia.

Експерт з імунопрофілактики Пол Офіт

Протягом останніх двох днів стало відомо про запровадження надзвичайного стану  у штаті Вашингтон: 36 дітей, молодших 10 років, захворіли на кір, одну дитину було госпіталізовано. Майже всі ці діти були невакциновані через вибір їхніх батьків. В окрузі, де вони проживають (округ Кларк, Вашингтон), від вакцинації дітей відмовляється близько 22% батьків, що створює сприятливі умови для розповсюдження вірусу кору. 

Це не перший випадок подібного спалаху. Кір в США було еліміновано в 2000 році. Але хвороба повернулася через те, що значна кількість батьків вирішила не вакцинувати своїх дітей. Як наслідок ми мали спалах в Каліфорнії в 2014-2015 роках, який почався в південній Каліфорнії та розповсюдився на 25 інших штатів. Тоді захворіло 189 осіб – знову ж таки, більшість з них складали нещеплені діти.

Ми мали спалахи в спільноті сомалійців у Міннесоті, де рівень імунізації серед американців сомалійського походження знизився з 90% до 40%: люди боялися, що вакцинація може призводити до таких станів як аутизм, що не відповідає дійсності. Ми мали спалахи в ультра-ортодоксальних іудейських спільнотах в Лейквуді, Нью-Джерсі, та Брукліні, Нью-Йорк – знову ж таки через те, що багато батьків у цих спільнотах приймали рішення не вакцинувати своїх дітей.

Як можна це припинити? В який переломний момент ми почнемо нарешті захищати дітей, чиї батьки приймають хибні рішення та піддають своїх дітей непотрібному ризику? Думаю, це станеться тоді, коли діти почнуть помирати від кору. У випадку кору смертельні випадки зазвичай починаються після 1000-2000 випадків захворювання. На жаль, схаменутися і почати захищати таких дітей нас можуть змусити дитячі смерті від кору. Батьки цих дітей не мають невід’ємного права наражати своїх дітей на небезпеку підхопити потенційно смертельну інфекцію та розповсюдити її серед інших дітей.  А, можливо, щоб ми схаменулися, необхідно, щоб такі хвороби як поліомієліт та дифтерія повернулися до Сполучених Штатів? Але в будь-якому разі діти  страждатимуть від нашого невігластва, і це несправедливо. Дякую за увагу.

Джерело

Вам також буде цікаво: