У Львові пройшла прес-конференція “Спалах кору та шляхи його подолання”

12 лютого 2019 р. у Львівському обласному центрі громадського здоров’я відбувся круглий стіл та прес-конференція присвячені спалаху кору в Україні та, зокрема, у Львівській області. Експерти та фахівці медичної галузі розказали про ситуацію з вакцинацією та розповіли про заходи, які вживатимуться для подолання спалаху в регіоні. Ініціатором заходу виступила ГО «Батьки за вакцинацію».

Згідно даних Центру громадського здоров’я МОЗ України лише за перший місяць 2019 року на кір захворіло 11 757 осіб. 6 хворих померло. Україна переживає найбільший спалах кору за свою новітню історію. Найбільша кількість захворювань зафіксована у Львівській області.

Як зазначила представник Центру громадського здоров’я Олена Левицька, з початку 2019 року в Львівській області на кір зареєстрували 3073 випадки захворюваності на кір з них діти 2034 особи, що становить більше 60 % дитячого населення. «Вакцинація – єдиний надійний спосіб захисти себе та дитину від кору», – зауважила пані Олена.

З 18 лютого до 10 березня на Львівщині розпочинається кампанія з вакцинації школярів. Щеплення будуть проводити у медичних закладах, а також планується створення тимчасових кабінетів з вакцинації та мобільних медичних бригад.

Зараз на керівників освітніх закладів покладено відповідальність забезпечити надійний захист школярів від кору. Якщо будуть учні, яких батьки не захочуть щепити, їм під час спалаху можуть заборонити відвідувати школу. При цьому їхнє право на освіту не буде порушено. Для них будуть розроблені альтернативні форми навчання. На цьому наголосила Леся Босак, провідний спеціаліст департаменту освіти і науки ЛОДА.

«В області є 108 шкіл, де рівень охоплення вакцинацією нижче 90%, а також 79 шкіл у м. Львові. Відтак з 18 лютого розпочнуться додаткові заходи з вакцинації у закладах охорони здоров’я. Ці заходи будуть проводитись виключно за інформованою згодою батьків, також  у їхній присутності за бажанням і після огляду дитини медиком», – пояснила Любомира Кутневич, в.о. начальника відділу материнства і дитинства департаменту охорони здоров’я ЛОДА

«Якщо це неепідемічний район, там де нема спалахів, а зараз вся Україна, на жаль, є епідемічною, то дві дози КПК (кір, паротит, краснуха) захищають на 95%. Є частина людей, які не дають імунну відповідь на вакцину КПК. Тому тут важливе охоплення мінімум 97-98%, щоб рівень колективного імунітету був 95%. Згідно із статистики ВООЗ, вірус кору – вбивця №1.Тому, якщо є одна доза, ми не можемо говорити про те, що ця особа є захищеною», – говорить Надія Дребот, дитячий інфекціоніст, член правління ГО «Батьки за вакцинацію».

“Я звертаюсь до батьків, віднесіться з повною відповідальністю і вакцинуйте дітей. Діти у своєму віці не розуміють потреби у вакцинації, батьки повинні розуміти те, що від них залежить життя та здоров’я їхніх дітей”, – закликав Олег Когут, заступник директора львівського обласного лабораторного центру.

«Кір – серйозне інфекційне захворювання, яке призводить до ускладнень і навіть смерті, крім того, у дітей, які перенесли кір, може пригнічуватись імунна система, залишаючи дитину беззахисною перед іншими інфекційними захворюваннями.
Будь-яке запізнення з вакцинацією проти кору збільшує ризик зараження дитини цією хворобою. І цей ризик значно зростає під час таких спалахів, який зараз є в Україні.
Згідно з позицією ВООЗ, вакцинація від кору може бути проведена дітям, починаючи з 6-тимісячного віку. І важливо, щоб ця можливість була надана дітям України під час спалаху.
Вакцинація від кору захищає дитину протягом усього життя. І зараз діти, які знаходяться в організованих колективах, школах та інших освітніх установах Львівської області, мають можливість вакцинуватися не тільки в медустановах, а й за місцем їхнього навчання. І це дуже важливо, що Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти України та Львівська Областна Державна Адміністрация надали таку можливість дітям. І нею потрібно скористатися”, – коментує ситуацію Вусала Алахвердієва, фахівець з питань імунізації та захворювань, які можна попередити вакцинацією, Бюро ВООЗ в Україні.

Україна стала найгіршою країною у Європейському регіоні за рівнем охоплення профілактичними щепленнями. Внаслідок цього українські діти у XXI столітті хворіють та вмирають від хвороб, про які завдяки щепленням вже забули у цивілізованому світі (кір, правець). 

“Українське суспільство потребує більшої обізнаності щодо проблематики вакцинації. Лише спільними зусиллями ЗМІ, громадськості, медиків та представників влади, які визнають цю проблему, Україна може досягти змін на краще” , – підсумувала член правління ГО “Батьки за вакцинацію Ольга Яловенко.

Вам також буде цікаво: