Рекомендовані щеплення – вакцинальний квест для українців

Вакцинація дедалі більше стає свідомим вибором українців. Більше батьків прагнуть захистити своїх дітей не лише обов’язковими, але й рекомендованими щепленнями. Наприклад, від грипу, вітрянки, пневмококової інфекції тощо. Ця тенденція тішить. Адже це означає, що зростає усвідомлене ставлення українців до імунопрофілактики, а відповідальність за здоров’я родини набуває іншої якості.

Втім, у діжці меду є величезна ложка дьогтю. Часто на шляху до рекомендованого щеплення батькам доводиться пройти квест, що починається з пошуку вакцини та продовжується цілою низкою перешкод.

ГО «Батьки за вакцинацію» дослідила проблеми, пов’язані з «недержавними» вакцинами, з якими найчастіше стикаються дистриб’ютори, медзаклади, аптеки та пацієнти.

Попит перевищує пропозицію

Протягом останнього десятиліття тема вакцинації в Україні стикалася з недовірою батьків. Припускаємо, на тлі загального низького рівня вакцинації виробники вакцин не розглядали нашу країну в якості повноцінного ринку. Вакцина – це не той товар, що може чекати на покупця на складі. Її потрібно замовляти на роки вперед. Однак щоб це зробити, і виробникам, і дистриб’юторам треба розуміти попит, фінансові та інші ризики.

Сьогодні ситуація змінилася на краще. Зростає довіра до обов’язкових щеплень та зацікавленість у рекомендованих щепленнях. Без перебільшень, велика заслуга в цьому Ротарі в Україні, ГО «Батьки за вакцинацію» та Агентам змін з вакцинації, які протягом чотирьох років проводять колосальну просвітницьку роботу. Сучасні пацієнти вже не обмежуються обов’язковими щепленнями, а хочуть скористатися правом купити додаткову вакцину самостійно. Однак перешкодою стає відсутність бажаної вакцини. Те, що для пацієнта означає «немає вакцини», для дистриб’юторів та закладів є цілою низкою питань та проблем.

Основними проблемами дистриб’юторів вакцин є:

  1. Незрозумілий механізм розподілу вакцин виробниками. Зокрема, у низці міст вакцини в аптеках систематично відсутні. Спостерігається нерівномірне покриття аптечних мереж.
  2. В аптеках та аптечних мережах, що продають вакцини, не проводився аудит щодо належного дотримання холодового ланцюга. Немає чіткого розуміння, чи достатньо в аптеках холодильників, щоб розмістити всі вакцини. Що відбувається, якщо в аптеці вимикається світло тощо. Немає реєстру аптек, які відповідають умовам зберігання вакцин.
  3. Відсутність чіткої інформації про терміни прибуття вакцин на ринок, їх кількість та ціну.
  4. Чи мають ліцензію Інтернет-аптеки, що торгують вакцинами?

Нестабільність та непередбачуваність поставок в Україну вакцин також є однією з головних питань аптек та приватних медичних закладів, що надають послугу вакцинації. Найпоширенішими проблемами для них є наступні:

  1. Хто та як часто перевіряє дистриб’юторів з точки зору дотримання холодового ланцюга?
  2. Проблеми з комунікацією, спричинені менеджерами дистриб’юторів. Приклад:
    незважаючи на попередньо подану клінікою заявку вакцину продають тому, хто перший подзвонив.
  3. Наявність вакцин: попит значно перевищує пропозицію.
  4. Тривалий процес перереєстрації вакцин, затримки в поставках.
  5. Монополія дистриб‘юторів вакцин.

Батьки за вакцинацію

В той час, як одні батьки вагаються, чи вести дитину на обов’язкове безкоштовне щеплення в сусідню поліклінику, інші ладні їхати за вакцинами в інші країни, викладаючи за них власні чималі кошти.

Саме так роблять деякі батьки-учасники Фейсбук-групи «Вакцинація: питання та відповіді». На сьогодні група налічує більше 71 тис. учасників, яких ми попросили розповісти, з чим вони стикнулися, коли робили рекомендовані щеплення дітям та собі. Таке ж питання ми поставили й Агентам змін з вакцинації, багато з яких – лікарі, і щеплення є їх повсякденною діяльністю.

Дефіцит бажаних вакцин та їх велика вартість – не єдині проблеми українських батьків. Щоб зробити «комерційне» щеплення, батькам часто доводиться місяцями полювати на вакцину в аптеці. Потім в термобоксі везти її в поліклінику через все місто, переживаючи за збереження холодового ланцюга. При цьому треба не проґавити час прийому лікаря та час роботи кабінету щеплень. А там ще не напоротися на відмову щеплювати – через хибний протипоказ або тому, що вакцина «стороння». Бажано при цьому не підхопити в полікліниці збудників інфекційних хвороб.

Та навіть, якщо ви вирішили зробити щеплення в приватній клініці, це не означає, що вам це вдасться. По-перше, вакцини може не бути, а по-друге, вам можуть відмовити через міфічний протипоказ.

Лікар первинки, що володіє інформацією про рекомендовані вакцини, розповідає про них батькам, чітко знає інтервали між ними та не вигадує протипоказів – це лікар на вагу золота. Таких лікарів все більше в Україні. Однак, нажаль, не є рідкістю обмежені знання медичних працівників про рекомендовані вакцини, в тому числі про планування графіку щеплень та техніку введення. Додайте хибні протипокази, перекладання відповідальності «робити/не робити» щеплення на батьків, порушення Наказу МОЗ, яким регламентуються інтервал між вакцинами.

Головний висновок: попит на рекомендовані вакцини в Україні є – має бути і пропозиція.

Діти та дорослі українці мають право бути захищеними від хвороб, які можна попередити рекомендованими щепленнями. Для людей з хронічними захворюваннями це життєво важливе питання.

Тому ГО «Батьки за вакцинацію» буде звертатися до виробників та дистриб’юторів вакцин, до Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, Національної служби здоров’я України, Державного експертного центру, Держлікслужби та всіх причетних до вирішення цього питання. Одним з перших кроків стане круглий стіл, який буде ініційований вже найближчим часом.

Вам також буде цікаво: