Критичне мислення в боротьбі з COVID-19 та іншими вакцинокерованими хворобами. Тренінг Агентів змін

“У світі серед дітей від кору помирають не менше, ніж від СНІДу”. Як брак критичного мислення заважає нам побачити факти

Люди бояться певних ситуацій, бо не розуміють, з якою частотою трапляються ті чи інші події.

Про це на онлайн-тренінгу Агентів змін з вакцинації “Критичне мислення в боротьбі з COVID-19 та іншими вакцинокерованими хворобами” розповів анестезіолог-реаніматолог та медичний блогер Андрій Сем’янків.

Поки світ починає вакцинуватись проти COVID-19 українським інфопростором ширяться фейки щодо вакцини, а ще вигадуються нові теорії змови та залякування, які не мають нічого спільного з правдою.

Під час тренінгу лікарі та популяризатори науки розповіли, звідки ростуть ноги у теорій змов, чому навіть освічені та розумні люди вірять в інтернет-страшилки, а також, що дійсно нам відомо про нову вакцину проти коронавірусної хвороби.

“Уявіть, що до вас прийшов джин, який сказав, що може позбавити Всесвіт трьох речей: тероризму, СНІДу, пневмонії? Що ви оберете?
З моїм досвідом люди частіше обирають тероризм, потім СНІД і лише потім пневмонію.

Але якщо подивитись на статистику, саме пневмонія забирає найбільше смертей у світі. Тероризм знаходиться десь на останніх позиціях.

Чому люди обирають цей варіант? Люди не мають уявлення про те, як часто трапляється певні явища.

Теж саме і з вакцинами: люди не розуміють, як часто люди помирають від кору. Від кору серед дитячого населення помирає не менше людей, ніж від СНІДу. Але люди не знають цю статистику і вважають кір не страшною хворобою. Якщо ви хочете вести плідну дискусію на тему вакцинації, в першу чергу потрібно розуміти статистику певних подій.
Багато хто з нас мислять стереотипами. Будують свої твердження на цій інформації, яка їм доступна. Коли люди, які шукають інформацію в антивакцинаторських групах почують про нову вакцину, вони в першу чергу подумають, що це комусь вигідно чи що це обов’язково буде “отрутою”. Таке мислення залежить від того, яка інформація найчастіше доступна людям.
Де вони найчастіше черпають знання”,
— каже Андрій Сем’янків.

Він також розповів, що ярих антивакцинаторів, яких неможливо переконати в користі щеплення — не так багато.
Наприклад, в Канаді їх усього 8%.

Як правило такі люди:

  • вірять в теорії змови;
  • мають сильний спротив до обмеження свободи;
  • мають дуже індивідуалістичний погляд на світ;
  • бояться голок і крові.

Під час тренінгу ургентний хірург з Естонії, українець Андрій Лапатько розповів про свій досвід щеплення вакциною від Pfizer/BIONtech.

За його словами, це сталося просто під час нічного чергування, без особливої підготовки.

“Мене турбує біль в руці. Це найбільш розповсюджена побічна реакція”, — ділиться досвідом лікар.

Імунолог та інфекціоніст Федір Лапій розповів факти про щеплення проти COVID-19, і на основі чого ми робимо висновки щодо ефективності вакцин.

В першу чергу це:

  • чи пройшла вакцина всі необхідні фази дослідження;
  • вибірка волонтерів, які брали участь в дослідженні.

“Саме тому так багато питань до російської вакцини.
Під час другої фази досліджень науковці вивчають, які схеми вакцинації є ефективними. Вакцини від Pfizer/BIONTech, Moderna та Astra Zeneka мали сотні та тисячі учасників.
Російська ж вакцина досліджувалась на 76. Така мала вибірка викликала негативну реакцію світової наукової спільноти та Всесвітньої організації охорони здоров’я”,
— пояснює Федір Лапій.

Переглянути запис події ви можете за посиланням: https://youtu.be/I-nV_g1jaP8

Захід відбувся в рамках проєкту “Професійні діалоги про вакцинацію” ініційованого ГО “Батьки за вакцинацію”.

Проєкт “Професійні діалоги про вакцинацію” здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках гуманітарної ініціативи «Людяність і взаємодопомога».

Контакти для ЗМІ:

Ірина Волошина, керівниця проєкту
Тел: +380667404211
E-mail: phd.voloshyna@gmail.com
info@bzv.org.ua

Контакти хірурга з Естонії Андрія Лапатько: foxpony@gmail.com

Вам також буде цікаво: