Доктор Комаровський: Мене дивує, що мами не бояться жити в країні, де тільки 15% дітей вакциновані від поліомієліту

Доктор Комаровський відповів на питання щодо додаткової імунізації проти поліомієліту серед дітей.

Чому немає додаткової вакцинації для дорослих?

По-перше, тому, що більшість нинішніх дорослих були дітьми в ті часи, коли вакцинація вважалася справою державною. Тому більшість дорослих мають повноцінний імунітет проти поліомієліту і ні в якій додатковій вакцинації потреби не мають. По-друге, в першу чергу захворіти на поліомієліт ризикують саме невакциновані або не повністю вакциновані діти. По-третє, треба враховувати і економічний момент: тут насилу знайшли якісні вакцини для дітей, а для дорослих точно ніяких грошей не вистачить. Хоча, з урахуванням доцільності створення колективного імунітету, вакцинувати ОПВ тих дорослих, які контактують з дітьми (вчителів, лікарів, вихователів та ін.), було б зовсім непогано. Але, ще раз підкреслю, все впирається в кошти.

Якою може бути негативна реакція організму дитини на ІПВ?

ІПВ дає негативні реакції, в порівнянні з іншими вакцинами, мало не найрідше. Це одна з найбільш безпечних вакцин, що найлегше переносяться дитиною. Іноді в перші три дні хвороби може бути помірне підвищення температури і біль в місці ін’єкції. Але це трапляється вкрай рідко. Думаю, проте, що в даному випадку в аспекті негативних реакцій вас більше повинна цікавити не ІПВ, а ОПВ – оральна поліомієлітної вакцина, яка лежить в основі нинішньої додаткової вакцинації від поліомієліту. Для реакції на ОПВ в принципі не характерно підвищення температури. Що може бути? Помірний біль в животі, іноді пронос. Це практично все.

Чи правда, що вакцина від поліомієліту може проходити 180 циклів заморожування/розморожування без втрати своєї ефективності?

Це правда, судячи з експериментів, які проводили фірми, що виробляють дані вакцини. І це підтверджено відповідними документами, перевіреними та затвердженими ВООЗ.

У поліклініках не завжди є вакцини. Чи прищеплюють в приватних клініках?

Вакцини для профілактики поліомієліту в рамках турів додаткової імунізації в поліклініках однозначно є. Більш того: я хотів би звернути вашу увагу на те, що як раз в приватних клініках теоретично вакцини фірми «Санофі» бути не повинно. Тому що саме ця вакцина надходила до нас для додаткової вакцинації дітей від держави і в продаж вона не надходила. Теоретично, якщо вона є в приватних клініках, то вона туди потрапила тому, що якимось чином зникла з клінік державних. Ну, а з іншими вакцинами, в тому числі і з тими, які необхідні для вакцинації в рамках календаря щеплень, дійсно величезна кількість проблем.

Чи існують протипоказання до вакцинації від поліомієліту?

Специфічних протипоказань до вакцинації ІПВ немає. Як і стосовно інших вакцинних препаратів, не рекомендується вакцинація в гострому періоді інфекційних хвороб, коли реально погано і є висока температура тіла. Що ж стосується ОПВ, то додатковими реальними протипоказаннями для її проведення є імунодефіцитні стани і наявність злоякісних новоутворень.

Зараз епідемія грипу і третій цикл вакцинації від поліомієліту збіглися, і багато мам просто бояться йти в поліклініку і прищеплювати дитину. Як, на Ваш погляд, необхідно вирішити це питання?

Якщо в черзі до кабінету щеплення сидять діти з соплями, то це ознака абсолютно неадекватної, незадовільної роботи системи організації охорони здоров’я. Це привід для батьків обурюватися, скаржитися і боротися з таким явищем. У нас же, як завжди, все навпаки: мами бояться йти в поліклініку, щоб захистити власну дитину! Мене особисто дивує, що мами не бояться жити в країні, де тільки 15% дітей вакциновані від поліомієліту, не бояться ходити в епідемію грипу в цирк, торговельні та розважальні центри, але в поліклініку за додатковим захистом для своєї дитини ходити бояться. Тут явне порушення логіки і здорового глузду, і це може викликати лише сумну посмішку.

Ще більше інформації щодо вакцинації можна знайти на сайті Доктора Комаровського http://www.komarovskiy.net/

Джерело: stoppolio.in.ua

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь