Доктор Комаровський: Ситуація з вакцинацією не критична, а катастрофічна

До Дня захисту дітей у столиці відбулася зустріч медичних експертів та громадських діячів із пресою. Обговорювали проблеми захисту малюків від важких недуг. Незважаючи на успіхи вакцинації, щороку в світі понад мільйон дітей помирає від захворювань, яких можна було уникнути.

Євген Комаровський переконаний, що влада ігнорує ситуацію з постачанням вакцин.

В Україні 10 років триває епідемія коклюшу, але це добре приховується. Дитина може померти від зупинки дихання або від запалення легенів. І при цьому у всіх довідках буде написано – “запалення легенів”. Країна, яка має найбільший літак у світі, не може знайти грошей, щоб вакцинувати своїх дітей, – говорить педіатр. – В Україні немає препаратів для невідкладної допомоги. На всю країну я повідомив, що термін придатності протидифтерійної сироватки закінчився у вересні торік. Спалахи дифтерії відбуваються кожні 15-25 років. Минулий був у 1990-х. Ситуація може повторитися будь-якої миті. Оскільки в нас вакциновано менше 50% дітей, смертей буде багато. Але всі мовчатимуть, доки в кожному дворі не з’являться дитячі труни”.

Ольга Яловенко із громадської організації “Батьки за вакцинацію” закликає захистити дітей хоча б від тих недуг, вакцини від яких є в поліклініках.

“Вакцин у нас бояться більше, ніж ускладнень від хвороб. І навіть коли на всю країну сповіщали про спалах поліомієліту, черг із дітьми в поліклініці не було. Ми дуже хочемо повернути людям правильне розуміння цієї теми. Не завжди проблема полягає лише у відсутності вакцин, адже багато з них сьогодні доступні у великій кількості. Справа ще й у тому, що українські батьки абсолютно не довіряють будь-яким вакцинам, звідки б їх не завезли,” – каже Ольга Яловенко.

Організація “Батьки за вакцинацію” проводить по всій країні зустрічі, де медики відповідають на всі запитання батьків. Аби вони зробили правильний вибір щодо захисту дитини від інфекційних хвороб. Мами часто запитують, чому в Європі не хворіють на деякі інфекції. Відповідь проста – там щеплено 98% дітей.

Найгірше те, що люди й гадки не мають, в якому стані у нас вакцинація. Чуємо, що щеплені нібито 50% дітей. Але це не має відношення до реальної статистики. Якби світова спільнота дізналася, що насправді відбувається з охороною здоров’я в Україні, то Євро-2012 у нас не було б”, – говорить Комаровський.

Ефективна державна політика щодо вакцинації, злагоджена робота медиків, відповідальне ставлення батьків – саме це може вплинути на ситуацію з вакцинацією в Україні.

“Теоретично проблемою вакцинації займається МОЗ. Там можуть написати плани вакцинації дітей, а далі це все треба фінансувати. Доки мами боятимуться вакцин, проблемою не займатиметься жоден політик. Також необхідно скликати Раду національної безпеки йоборони, щоб спростити процедуру реєстрації вакцин. Насправді є тільки піар, конфлікти й популізм. А тим часом діти реально помирають “, – каже педіатр.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь