Професіоналізм чи корупція? Що керує процедурою реєстрації ліків та вакцин в Україні

Процедура реєстрації лікарських засобів пов’язана з корупційними ризиками. Якщо немає належного контролю на цьому етапі, може мати місце підкуп чиновників для реєстрації ліків без дотримання необхідних вимог або для прискорення процесу.

З іншого боку, державні службовці також можуть навмисно затримувати процес реєстрації, щоб вимагати незаконну сплату від постачальників препаратів. В цьому ланцюгу інтереси пацієнтів (якість та доступність ліків) опиняються на останньому плані.

Спрощення процедури реєстрації лікарських засобів, зареєстрованих в західних країнах саме є спробою зруйнувати корупційні схеми на ринку ліків в Україні.

Нагадаємо, 31 травня Верховна Рада ухвалила зміни до закону “Про лікарські засоби” щодо спрощення держреєстрації лікарських засобів. Документ підписав Президент. Відповідно до закону, рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації лікарського засобу, зареєстрованого в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та ЄС для застосування на території цих країн, приймається в термін, що не перевищує семи робочих днів.

Складність у боротьбі з корупцією полягає також і в нестачі знань про її реальну розповсюдженість та масштаби. Виходячи з того, що протидія корупції у сфері охорони здоров’я є одним з основних напрямків діяльності ГО «Батьки за вакцинацію», звертаємося до представників фармацевтичних компаній та всіх небайдужих громадян з проханням поділитися досвідом роботи з регуляторними органами, в обов’язок яких входить реєстрація лікарських засобів.

Ваша інформація допоможе нам підготувати пропозиції до органів влади, відповідальних за проведення політики у сфері охорони здоров’я, щодо вдосконалення процедури забезпечення пацієнтів України якісними та доступними ліками та вакцинами.

Просимо надсилати будь яку інформацію стосовно даного питання на info@bzv.org.ua або заповнивши форму для анонімних повідомлень.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь