Проведення вакцинації в умовах дефіциту вакцин. Рекомендації МОЗ

В умовах нестачі вакцин для планових щеплень, порушення Календаря профілактичних щеплень стало масовим явищем серед українських дітей. На щастя, вакцини поступово з’являються в медичних установах країни. Але на практиці у батьків та навіть у самих лікарів нерідко з’являються запитання, у якому порядку проводити щеплення дитині з порушеним графіком у конкретному випадку.

З метою ефективного проведення обов’язкових профілактичних щеплень в умовах дефіциту та нерегулярного постачання вакцин, Міністерство охорони здоров’я України підготувало рекомендації для закладів охорони здоров’я, в яких проводяться планові щеплення. Рекомендації розроблені відповідно до наказу МОЗ України від 11.08.2014 №551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».

Зокрема, в листі зазначається, що щеплення дітей з порушенням Календаря розпочинається із наявної у медичному закладі вакцини з дотриманням мінімальних інтервалів, що вказані в 2-му розділі наказу №551 МОЗ України. В рекомендаціях МОЗ на прикладах роз’яснює особливості введення окремих вакцин або анатоксинів для профілактики різних інфекційних хвороб.

Відсутність вакцинації проти одних інфекційних захворювань не є підставою для не проведення вакцинації проти інших захворювань, – зазначається в документі.

Як відомо, через відсутність вакцини БЦЖ в Україні величезна кількість новонароджених не отримала щеплення проти туберкульозу на 3-5 день життя, як цього вимагає Календар щеплень. В зв’язку з цим, в документі роз’яснений порядок застосування вакцини БЦЖ у дітей різного віку.

МОЗ також роз’яснює порядок щеплення дорослих. Адже, як відомо, згідно з Календарем профілактичних, щеплень дорослі підлягають ревакцинації проти дифтерії та правця кожні 10 років.

Крім того, МОЗ роз’яснює порядок щеплення дітей проти поліомієліту, що брали участь в раундах вакцинації ОПВ як відповідь на спалах поліомієліту в Україні минулого року.

З повним текстом рекомендацій Ви можете ознайомитися за посиланням: Рекомендації МОЗ з проведення вакцинації в умовах дефіциту імунобіологічних препаратів та їх нерегулярного постачання

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь