Про наявність вакцин та загальну картину зі щепленнями – розповідає педіатр Світлана Томенко

Тема вакцинації є однаково актуальною як у мегаполісі, так і в невеликому населеному пункті, проблеми скрізь однакові. Своєю інформацією з цього приводу з нами поділилася Томенко Світлана Іванівна, лікар-педіатр, заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Косівської центральної районної лікарні, що на Івано-Франківщині.

Світлана Іванівна, виходячи з Вашого досвіду, яке загальне ставлення сучасних батьків до вакцинації своїх дітей у Косівському районі? Загалом позитивне, чи негативне?

Як педіатр з 30-річним стажем роботи, скажу відверто,  що впродовж останніх 5-6 років ставлення батьків до вакцинації своїх дітей в нашому районі було більше негативним, ніж позитивним. Але з 2015 року, в умовах тотального дефіциту вакцин, воно стало поступово змінюватися на краще, батьки почали розуміти небезпеку відсутності щеплень у дітей. Тому зараз ми бачимо, як змінюється позиція суспільства стосовно імунізації  в кращу сторону, і тішимося такими змінами.

Чи впливають ЗМІ на думку батьків Косова та Косівського району з цього важливого питання?

Звичайно, впливають. Адже в ЗМІ чомусь часто  висвітлюють якісь негативні моменти, іноді навіть  не пов’язані з вакцинацією, бо не завжди те, що сталося після щеплення, є його наслідком.  Дуже мало є правдивого матеріалу про перебіг важких інфекційних захворювань, які можна попередити за допомогою вакцинації.

Яка зараз ситуація по району з вакцинами від таких хвороб, як туберкульоз, гепатит B, поліомієліт, кашлюк, дифтерія, правець, кір, краснуха, паротит, гемофільна інфекція?

Наразі, станом на 15.09.2016 року, ми маємо в наявності 2500 доз вакцини проти туберкульозу БЦЖ, 2000 доз вакцини проти дифтерії та правцю (АДП) для дітей до 7 років, 3560 доз вакцини проти дифтерії та правцю (АДП-м) для дітей з 7-річного віку, 378 доз вакцини проти кору, епідемічного паротиту , краснухи  (КПК), 155 доз вакцини проти дифтерії, правцю, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції  (Пентаксим) для дітей 1-го року життя, 270 доз інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ), 1791 дозу вакцини проти  гепатиту В для дітей 1-го року життя, 509 доз вакцини проти гемофільної інфекції для дітей до 5 років (Нів).  Поки що у нас відсутня оральна поліомієлітна вакцина, але вона уже завезена в Україну. Звичайно, вказана кількість вакцини не дасть  нам можливості вакцинувати всіх дітей, яких потрібно, але ми сподіваємося на подальші систематичні надходження необхідних вакцин.

Крім того, у нас є ще 76 доз вакцини проти сказу, ситуація щодо якого в районі є нестабільною. Ми вже використали впродовж 8 місяців 2016 року 358 доз  даної вакцини, зробивши щеплення більше 80 осіб.

Чи відчуваються якісні зрушення у процесі поставок вакцин останнім часом?

Так, ми відчуваємо ці зрушення. Наш район гірський, віддалений від обласного центру (відстань з м. Косова до м. Івано-Франківськ – 100 км ) , але всі вакцини, які надходять на обласний склад, впродовж 1-2 днів вже є доступними для здійснення щеплень дітям району.

Наскільки якісні вакцини доставляються для здійснення щеплень дітей? Які їхні країни-виробники?

Вакцини, які доставляються для проведення щеплень дітям, відповідають міжнародним стандартам і  вимогам Всесвітньої організації охорони здоров’я, є безпечними та вже довго використовуються в інших країнах світу.  Вони проходять тестування  і сертифікацію в лабораторних умовах, транспортуються та використовуються за умов дотримання «холодового ланцюга». Завдяки співпраці з дитячим фондом ЮНІСЕФ, наш район забезпечений сучасним холодовим обладнанням для зберігання вакцин, що ще раз доводить безпечність їх використання.

На даний момент ми маємо вакцини з Канади, Бельгії, Кореї, Франції.

Від яких хвороб, не зазначених у календарі, Ви би рекомендували робити щеплення дітям і чому?

В першу чергу, зараз слід щепити дітей старше 6 місяців проти грипу. Варто зробити щеплення проти цієї хвороби і дорослим особам з групи ризику, особливо вагітним жінкам. Це дасть їм змогу захистити своє немовля. Також я би рекомендувала щепити дітей проти вітряної віспи, пневмококової інфекції, які можуть призвести до таких складних та небезпечних ускладнень як  менінгіт, енцефаліт, пневмонія, синусити, отити.

Ще хотілось би зазначити, що варто зробити дівчаткам, починаючи з 9 річного віку,  щеплення проти папіломавірусної інфекції, щоб не наражати їх на небезпеку розвитку онкологічних захворювань статевої сфери в майбутньому.

Яка найпоширеніша причина відмови батьків від вакцинації?

Напевно, найпоширенішими причинами  відмов батьків від вакцинації  є страх перед нею та незрозуміла мені недовіра до вакцин. Чомусь ін’єкції антибіотика батьки на бояться, а щеплення для них – це страшна процедура.  Медичним працівникам необхідно  більше працювати з батьками, вести роз’яснювальну роботу серед них, щоб зробити їх своїми партнерами у питанні захисту дитячого здоров’я та життя.

За останні декілька місяців в Україні були зафіксовані випадки правця серед невакцинованих дітей. Чи можливе їхнє остаточне одужання? І якщо так, чи варто їм зробити щеплення від правця на майбутнє?

Будемо сподіватися на остаточне одужання діток, але правець – це грізне захворювання, тому наслідки хвороби можуть залишитися у вигляді ураження серцевого м’язу, центральної нервової системи, м’язів і суглобів, паралічів черепних нервів, деформації хребта, хронічних  захворювань легень. Також не слід забувати про те, що якщо хворий успішно переніс інфекцію і повністю одужав, то немає ніякої гарантії того, що він не заразиться знову. Іншими словами, людина, яка перехворіла на правець один раз, може легко захворіти ним знову, і одиничне потрапляння бактерій в організм не виробляє імунітет до нього, як у випадку з іншими інфекціями. Тому потрібно пам’ятати про те, що єдиний спосіб формування несприйнятливості до правцю — це вакцинація. Людина, яка перехворіла правцем, повинна щеплюватися від нього й надалі.

Який Ваш прогноз: коли в Україні відсоток вакцинованих дітей буде вищим за необхідні 95%?

Дуже складне запитання, бо, насамперед, слід змінити підхід до імунізації в країні в цілому і відноситися до неї так, як це робиться в США, Канаді та європейських країнах. Думаю, що це питання як мінімум 5-річної перспективи.

Що би Ви особисто хотіли сказати батькам українських дітей?

Дорогі батьки! Діти – це наше майбутнє. Вони мають право бути захищеними від  грізних інфекційних захворювань вакцинацією. Не забирайте в них цю можливість. Ваше позитивне ставлення до вакцинації надасть вам впевненості в тому, що ви зробили для своєї дитини правильний вибір. Не відмовляйтесь від щеплень!  Я не тільки лікар, а й бабуся 5-річного онука, який щеплений згідно календаря щеплень та додатково щорічно вакцинується проти грипу. Раджу вам наслідувати мій приклад.

Інтерв’ю брала: Ольга Купріянова

Вам також буде цікаво: